tisdag, februari 28, 2006

Årets Unga Kock

Föreningen Chaine des Rotisseurs korade för 30e året i rad Årets Unga Kock. Jag var med på middagen då vinnaren presenterades - Håkan Olsson från Mötesplats Österlen. Han vann en resa till Australien där han ska tävla i världsfinalen. Föreningen är full av äldre män och fina titlar. Betydande personer har band runt halsen i olika färger som visar rang. Festligt. Jag gillar sånt. Men det är nog tur att Carita Wallman blivit högste chef i Sverige (heter något fint på franska) som har kraften att tillföra en energi som saknas i föreningen.



måndag, februari 27, 2006

Hur man gör fetma intressant

Gissa vem som sagt detta?" I Indien finns fler feta än befolkning i Sverige" Jo mästaren i oneliners, Stephan Rössner. Han har även sagt " Gå ut och gå med hunden fast du inte har någon". Så det tänker jag göra nu. (Min hund är med husse idag).



söndag, februari 26, 2006

Lookalike

Är det bara jag som tycker att dock-pappan i Comhems tv-reklam ser ut som Årets Kock Peter J Skogström?

Och visst har väl Anja Pärsson och Göran Persson tydliga likheter?



Irriterande

Det här retar jag mig på just nu: Att jag aldrig hinner hyfsa till min hemsida. Och att jag inte kan bestämma mig för om jag vill börja blogga eller inte.



To do

Offert på en föreläsning. Kund: Mattidning.

Förbereda en annan föreläsning. Kund: Reklambyrå.

Lämna besked om jag vill skriva ett löpande Nyhetsbrev. Om ja, skriva ett samarbetsförslag. Kund: Restaurang/kock.

Förbereda frågor till djupintervjuer. Rekrytera respondenter. Kund: Informationsföretag.

Komplettera min rapport om djupintervjuer med köksmästare. Kund: Informationsföretag.

Skriva artikel. Kund: Branschtidning 1(deadline väldigt snart).

Skriva krönika. Kund: Branschtidning 2.

Skriva protokoll från Snackverkstadsmötet och bestämma ämne till nästa träff. Kund: Jag själv, går under företagets F & U-kostnader.

Jobba med infoträff om fisk. Ideellt föreningsarbete

Fakturera! Och tro inte att detta är allt!

Förstår ni varför jag jobbar en söndag? Igen.



fredag, februari 24, 2006

Listor och Strindberg

Jag följer roat debatten om listor. Min egna reflektion är att samma eventuellt oetiska allianser, kotteri, utfrysning och skitsnack finns i min bransch - matinformationsbranschen. Naturligtvis, säger den någorlunda insatta. Skillnaden är att matjournalistik inte anses lika viktigt och fint som renodlad politik eller kulturjournalistik så det är aldrig några offentliga högre makter som bryr sig. Ett exempel; eftersom många matskribenter inte är skolade journalister och inte ens verkar roade av att skriva så resulterar det ofta i sånt som att de gärna plankar PR-texter rakt av. I alla fall om det är ett snällt företag eller en snäll produkt som står bakom. Det finns ju politiskt väldigt inkorrekta saker också som man undviker. Och bara man gör det så är de ok.

Jag tycker inte att något av detta behöver vara fel, så klart kanske, eftersom jag jobbat länge på informationssidan. Men tycker att det är lustigt att det sällan diskuteras. Varför jag tycker att ett visst samarbete över pr och journalistikgränsen är ok förklarar jag en annan gång när jag har tid.

Ja just ja, Strindberg var det också. Igår när jag inte kunda jobba på hela dagen eftersom elen var avstängd ägnade jag några timmar åt att läsa om Strindbergs matvanor. Vet inte varför jag tycker att det är så intressant. Undrar vad han hade sagt i dagens list-debatt?



måndag, februari 20, 2006

Lahmadjon matcafé

Det finns personer som alltid gör mig glada på ett vackert sätt för att de är så äkta. Goran Candan är en av dem - en kurdisk bokhandlare. För intellektuella från jordens alla kanter är ett besök hos honom ett måste då de är i Stockholm. Alltid när jag träffar Goran berättar han generöst och fångande om otroliga saker han har varit med om. Ibland omänskliga saker. Ibland sagolika. Nu har han öppnat ett matcafé på Dalagatan 42 med mat som är lika genuin som han själv. Dock ska tilläggas att Goran just nu provar sig fram till en rullande meny som ska funka, så skulle du få något som inte är perfekt så ge stället en till chans. Jag åt lunch där idag med hans smarta fru Karin Andrén, dietist och hälsoredaktör på tasteline.se. Efter maten drack jag kardemummakaffe med sump och åt bomullskakor. Om du går dit, lova att hälsa från mig!



söndag, februari 19, 2006

Svenssons Veranda

Några söndagar om året förvandlas skådisen Lennart R Svenssons hem i Enskede till en restaurang. Lennart är kökschef och barnen servitörer. www.svenssonsgester.se Och vilken mat han lagar! Bara med fina svenska råvaror, bär från trädgården, mammas äppelgelé och sånt. Samtidigt som han koketterar med att bara vara amatör. Tro honom inte! Dricksen skickas till Rädda Barnen.

Det här åt jag:
- Friterad skaldjurstartar, kallrökt lax med gurk- och citroncreme, kräft och kryddostskagen
- Rödvinsbrässerad kalvbringa och grillad kalvfilé med mandelpotatispuré, portvinskokta sviskon och grillat souvasfläsk.
-Glaserad ostkaka med rabarbercoulis, hallon, vinbär och lättvispad grädde.

Champagne: Billecart-Salmon Brut Réserve
Vin: Brunello di Montalcino
Dessertvin: Grand Cru 1997 Gewurztraminer Sélection de Grains Noble



fredag, februari 17, 2006

Cassi

Var ska man äta lunch med en äkta matnörd? Som dessutom skriver för de betydande matmagasinen. Vi gick på Cassi. Underbara Cassi på Narvavägen. Senaste renoveringen gjordes på 70-talet - bara en sån sak! Tunna köttskivor och pommes a la minute på orange brickor - I like!



torsdag, februari 16, 2006

Skriva, skriva, skriva

Sitter och skriver en rapport om alla mina intervjuer med krögare och köksmästare. Jag har inte fått den rätta strukturen ännu, men jag vet att den är på gång.
Igår blev det klart att jag ska föreläsa om mattrender på en pressturné i vår. Det ska bli roligt. Berättar mer om det senare. Imorgon ska jag träffa mina goda vänner/kollegor på reklambyrån Remington. Vi ska starta en Snackverkstad. Jag kan ännu inte säga riktigt vad det är men det kommer i alla fall att bli mycket snack och mycket verkstad. Nej, nu måste jag fortsätta skriva om bröd på restaurang!



onsdag, februari 08, 2006

Exklusiv kycklingmage

Dagens köksmästarkontakter:
- Bengt Sjöström, restaurang Linnea i Göteborg.
- Andreas Nyhlén, Skebo Herrgård i Skebo Bruk. Andreas träffade jag i en av Bildproduktions studios. Han måste vara en av sveriges mest ambitiösa kockar. Ett exempel, han hade förberett fotograferingen till kl. 5.00 imorse! Jag fick smaka på en underbar varm druvgelé som ska serveras till gåslever. Och rödvinskokt kycklingmage som påminde om grismjälten jag åt på St John i London. Ljuvligt!



lördag, februari 04, 2006

Ängsligt trendiga krogar

Jag märker att en del kollegor tycker att jag är pinsam som ibland går på halvturistiga krogar när jag reser. När jag gör det så är det för söka en speciell stämning och historia. Det där med att hitta haket ingen känner till med fantastisk mat är mest en myt. Och hypade ställen är ofta förutsägbara, jag vet precis vilka och vad jag kommer att möta där. Men värst är det här i Stockholm, maten är nästan alltid god men har något blivit trendigt så återfinner man det överallt. Jag vill äta enkel mat, gärna av lokala råvaror. Som tur är används lokala råvaror mycket nu. Jag hoppas att man fortsätter med det men att man vågar tänka lite mera själv. Dessutom måste man inte riva ut hela gamla inredningen i en lokal för att man ska öppna en ny restauarang där.



fredag, februari 03, 2006

Storhogna högfjällshotell

Från New York till fjällen, en skön kontrast. Träffade jättefina och smarta människor; VD:n, food & beverage-chefen, köksmästarna och den egna bagaren. När jag for hem var jag glad - allt jag ätit var bra och då kan jag skriva och tala väl om dem, maten och brödet.