onsdag, juli 12, 2006

Ischia here I come


Byn St Angelo som ligger nedanför berget där vi ska bo.

Imorgon eftermiddag bär det av till Rom och sedan Ischia. Törs nästan inte tro att det är sant. Har sällan längtat så efter ledighet. Men först ska jag packa, göra ett utskick till 200 pers och gå på ett möte imorgon förmiddag.



Dagens tips - kallt rödvin

Nu när jag sett om alla avsnitten i Brideshead Revisited tröstar jag mig med att Midsomer Murders går på tv. Till gårdagens program drack jag det som fanns kvar av roséspumanten. Som fortfarande var god. Något annat som är gott att dricka när det är varmt ute är kylskåpskallt, tunt men bärigt rödvin tex Golden Gate California Red. Jag fick det en gång som fördrink när middagen sedan bestod av en grandios kurdisk buffé, gjord av en kurdisk vän och gamla tanter i förorten. Därefter har jag själv serverat rödvin på det sättet flera gånger. Ofta gör jag minipizzor till. Med mango chutney som jag kryddar med ingefära och finhackad röd och grön chilifrukt. Och gräddar med rökt skinka och en lagrad ost på toppen. Det går alltid hem!



tisdag, juli 11, 2006

Pestoslungad pastasallad med skinka och jordgubbar

Det här gamla men bra receptet och bilden som jag och C.A. står bakom ser jag lite överallt. Men jag brukar göra min egna pesto:

6 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 kruka färsk basilika
50 g pinjenötskärnor
50 g parmesan, i bitar
salt och vitpeppar

Mixa ingredienserna till peston.



måndag, juli 10, 2006

Kaffepaus

Jag gick ut med kaffe till en kille som fixar med svärfars lastbil på gården. Han blev så rörande glad. Och det är bra för han är så snäll. Till vardags bygger han dekorer till Roy Andersson och Kalle Bomans filmer. Dem gillar jag.



söndag, juli 09, 2006

Italienska drycker

Denna dag har italienska förtecken. Lunchen bestod av pizza på Ciao Ciao vid Vanadisplan. Och ikväll fick det bli spumante till middagslaxen; Rosé de pinot. - Det här skulle vara gott till ostron, sa min man. Och jag håller med honom. Det är en torr och frisk skumpa med angenäm och lätt förnimmelse av persika.
Efter maten smuttade vi på limoncello som en kompis gjort själv. Att den har ett par år på nacken är till dess fördel. Den har mognat, fått perfekt sötma och är lagom alkoholstark för min smak. Det var det här receptet polaren använde.



Film från Café Iruna

Apropå gårdagens postning, här är en filmsnutt (30 sek) från fiestan i Pamplona 2004. Missa inte killarna på slutet!



lördag, juli 08, 2006

Fiesta i Pamplona


Spanjorer är ett galet, skräpigt och alldeles underbart festfolk.


Dans på Café Iruna.


Trumpetbattle på gatan.


En fest för alla åldrar.

Igår startade den stora årliga festen, San Fermin, i Pamplona. Den röda sjalen tittar på mig med ledsna ögon. Den vill dit där den hör hemma och dra runt på tapasbarer. Dricka en förmiddagdrink i skuggan på Café Iruna där Hemingway brukade hänga och som han skriver om i Och solen har sin gång. Och likt den stora författaren käka ostar och dricka rödvin på det spartanska hotellrummet med mörka trämöbler. För att sedan äta mustig, salt och välbehövlig tjurköttsgryta till middag på en alldeles för dyr sylta. Återkomma till Iruna för att dansa med festglada spanjorer. Gå upp tidigt, eller aldrig gå och lägga sig, för att få bra platser till tjurrusningen. Stanna upp på gatan för att lyssna till blåsorkestrar som battlar och spelar tjurfäktingsmusik. Anteckna intrycken i moleskin-blocket.



fredag, juli 07, 2006

Cup cakes och macarons (2)


Två exempel på Pierre Hermés macarons. By the way råkar jag känna till att Pierre inself firat en jul i Sverige! Naturligtvis hemma hos en duktig och känd bagare.

Blev du sugen på macarons eller cup cakes efter gårdagens postning? Och ska till Paris eller London? Kul, då har jag flera tips. I Paris ligger det fantastiska konditoriet Ladurée. (Med en av de sötaste hemsidor jag vet). De är liksom Pierre Hermé kända för sina macarons. I vintras öppnade de en filial på Harrod´s i London. Och om du ändå är i London och får lust att baka fantasifulla cup cakes finns det finfina pyssel-lådor enbart för detta ändamål på Sainsbury`s kakavdelning. Vardagliga men goda cup cakes hittar du på utmärkta take away-kedjan EAT.



torsdag, juli 06, 2006

Glada cup cakes och macarons

Det finns en tydlig njutningstrend. Ofta handlar det om om korta punktvisa utsvävningar (att unna sig utan att få dåligt samvete), men även det stora vulgära har kommit tillbaka (om det nu någonsin har lämnat). Jag har sett mycket av det i London, Paris och NYC de senaste åren. Cup cakes och macarons är en del i detta.


Tv, utsmyckning av cup cakes på legendariska mysiga Magnolia Bakery, NYC. Th, cup cakes på Hummingbird Café, Notting Hill, London.


Macarons på Maison du Chocolat, Madison Aveny, NYC.

I Paris är Pierre Hermé bagaren på modet. Han bakar färgglada finsmakar-macarons med många olika smaker exempelvis finns en favorit med camparigrapecréme och grapesylt. När jag för några år sedan köpte en stor förpackning på Hermé i Paris kom folk spontant fram till mig och sa: - Åh, har du köpt macarons där, de är de bästa i stan! Den gode bagaren Johan Sörberg har bekräftat dess fina kvalitet. Apropå Johan så kan man ibland köpa sådana här biskviliknande bakverk på Riddarbageriet.


Tv cup cake från matmarknaden Zabar´s egna bageri E.A.T., NYC.
Th populär macaronbakelse på ett av NYC bästa bagerier, Bouley. Liknande finns på Harvey & Nichols, London.

I NYC finns legendariska Magnolia Bakery som folk vallfärdar till för att äta deras, i flera bemärkelser, söta cup cakes. De omnämns ofta i populärkultur tex i Bergdorf Blondes (en bok som jag läste enbart för att uppehålla engelskan:) och där man använder uttryck som fake bake = solariebränna och PJ som inte står för pyjamas utan private jet), och i tv-serien Sex and the city (som jag ser för allmänbildningens skull). Magnolia Bakerys egna recept och andra cup cake-böcker hittar du här på amazon.com

Foto: Pia ristola Bendel och Åke Bendel.



onsdag, juli 05, 2006

Dagens lunch - karelska piroger

Karelska piroger är en del av mitt finska matarv. Liksom tjocka pepparkakor, rieska (har lovat Jan Hedh att prova hans recept i boken Bröd), blåbärspaj, lingongröt, morotslåda, kålrotslåda, potatislåda, memma (mämmi) och julstjärnor med plommon (!) i.
När jag växte upp tyckte jag att det var pinsamt att mammas pepparkakor inte såg likadana ut som mina kompisars mammors. Men jag älskade de nybakta karelska pirogerna mamma och mina många mostrar gjorde -varma med en klick smör. Och jag åt alltid upp julstjärnorna före jul så mor fick gömma dem. Och jag kan än idag, särskilt varma rötmånadsdagar få ett sug efter Paulas syrliga nykokta eller kylskåpskalla, lena lingongröt med ett tunt lager strösocker och riktigt kall mjölk. Kiitos äiti!



Kardemummakaffe...



...kan du dricka på Lahmadjon, Dalagatan i Stockholm. Testa också de mulliga och söta bomullskakorna.
Med lite tur kanske caféägaren Goran spår dig med hjälp av kaffesumpen. Bara så ni vet kommer jag att bli mycket gammal!



tisdag, juli 04, 2006

Apropå kaffe


På restaurang Le Medieval i Saint Emilion (Bordeaux), som jag skrivit om tidigare, har de en utmärkt kaffemeny. Detta är Moka dÉthiopie.

Känner du till Svensk Kaffeinformation? Det är de svenska kaffeimportörernas och -rosteriernas branschförening. Det gjorde inte jag tills nyss, trots att jag jobbade nästan 8 år på Svensk Köttinformation. Det är inte många bokstäver som skiljer åt i namnet och de använder samma förkortning som "Köttis" - SKI. På hemsidan finns en hel del information, med säljintresse så klart, men troligtvis alldeles korrekt. Något annat funkar inte, det vet jag.



Cappuccino


Kaffe diskuteras mycket nu i foodie-kretsar. De upprörs av att kaffet ofta är dåligt även på bra krogar. Och det pratas bönor, malningar och rostningar. Vad som är en korrekt latte, macchiato och cappuccino. En fin Cappuccino, enligt mig, är den rara grå hunden på bilden - till vardags kallad Chino. Han ska bo hemma hos mig och busa med min kaffe-nedfläckade Maya-böna tills jag åker till Italien.



Vinrester

Skulle dricka det som var kvar av gårdagens vin, Gloria Chardonnay, men det gick inte. Det smakade för illa. Fruktigheten var det fortfarande inget fel på men sedan var det stumt och man kunde ana en jästsmak allt för mycket.



måndag, juli 03, 2006

Snabb sommarmiddag

Har i helgen varit och hälsat på släkt och vänner i södra Dalarna. Igår eftermiddag blev det dock sol och bad i Mälaren. Eftersom det är sant att sjön suger fick det sedan bli något snabbt till middag - Tom kha gai-soppa. Jag lägger alltid till ris för att få den matigare och använder light kokosmjölk. I kylen hittade jag ett kallt chardonnay-vin som jag ärligt talat inte har en aning om hur det hamnat där. Det var inget vidare för sig men funkade bra ihop med den heta och syrliga soppan eftersom det var fruktigt. Och det är summan som räknas!