måndag, april 30, 2007

Kalajs

Med anledning av att maken nyligen fyllt år så hade vi en släktträff i helgen. Som jag tidigare nämnt ville han att vi skulle bjuda på cava, rödvin och smårätter. Så så blev det.

MENY
-creme ninon
-bröd med omelett och serranoskinka
-bröd med omelett och laxpaté
-crostini med tapenade
-oliver
-vitlöksstekta champinjoner med citron och persilja
-chorizo


Marques de Monistrol - en mycket prisvärd, torr, fin Cava!
Och Hidden Rock - ett ännu prisvärdare rött vin. Före jag smakade detta trodde jag att viner under 60 spänn kategoriskt var odrickbara, detta tycker jag uppriktigt är bra. Den dominerande druvan är oväntat petit verdot som vanligtvis brukar agera utfyllnadsdruva.


Utsökta småkakor från Xoko, istället för tårta.


Aftonens sötaste i Mayas (hundens) schäslong.



fredag, april 27, 2007

Bockholmen

Jag har en förmåga att få baksmälla då jag jobbat hårt ett tag och sedan kopplar av. Idag är det så.




Igår hade en förening jag är medlem i årsmöte på Bockholmen i Stockholms innerskärgård. Redan när jag var där och rekade och träffade Marcus (restaurangchef) och forne landslagskocken Mathias Pilblad (ägare, kökschef) kände jag att föreningsmötet skulle bli bra. De är så serviceinriktade, proffsiga och sköna.


Stämman hade flyt. Och sedan berättade Mathias både om maten (se nedan) och om stället på ett sätt som charmade både män och kvinnor. Att den trerätters vi åt var fantastisk god och perfekt tillagad behöver jag väl nästan inte säga.


Mellan mandelpotatiskrämen och löjromen låg en skiva friterad, krispig kavring.

Varmrätten som jag inte fick på bild eftersom jag och Jon var så inbegripna i ett samtal om gamla bruksorter bestod av en kalv som stannat vid optimal innertemperatur.


Efterrätten serverades i konserveringsburkar. Kändes rustikt och svenskt. Liksom persiko-jordgubbskompotten med kardemummasmak.


MENY

löjrom
mandelpotatiscréme, chalottenlök, dill, olivolja, balsamico

kalv
entrecote, plommontomat, grön sparris, citrontimjanpotatis, rostad färskpotatis

pannacotta
vanilj, kardemumma, persika, hasselnötscrisp


Mina bordsgrannar hade jag många och långa samtal med, framför allt om samhälle, mat och media; Jon, Eva, Katarina och Gunilla.



tisdag, april 24, 2007

Tony, igen

Kocken Anthony Bourdain har åter gästbloggat på sitt karaktäristiska sätt hos matskribenten Ruhlman. Om ett favoritämne - kockar i media.



Mitt i

Nu börjar i alla fall köket arta sig. Ska bli skönt att kunna laga mat på riktigt igen. Vi ska ha en liten bjudning på söndag. Maken har insisterat på massor med smårätter och skumpa. Och eftersom han fyller år så får det bli så.



torsdag, april 19, 2007

Vår

I helgen varvades jobb med lägenhetsfix. Och eftersom köket ser ut som på bilden fick vi äta frukost, lunch och middag ute. Värmen och solen gjorde detta väldigt mysigt. Jag älskar särskilt ljumma mornar. En promenad med hunden genom en stad som håller på att vakna, och att själv sakta komma till sans med en rejäl frukost och en tidning på en utservering.

Käkade lunch på Tabac i Gamla stan igår (min lunchdate råkade vara dagsaktuell). En tapasbar. Sådana har det öppnat flera stycken i mitt område den senaste tiden. Försökte få bord på El Diablo utan att ha bokat härom kvällen, det rekommenderas inte. Sparar deras mat tills jag får Göteborgsbesök om ett par veckor istället.

Första hela arbetsdagen på kontoret denna vecka. Skönt, behöver komma ikapp. Måste erkänna att jag har ett kluvet förhållande till våren, den är skön men inte riktigt min bästa tid. Inte så att det inte funkar att jobba eller och så att jag inte kan peppa fram energi. Jag tycker om mitt jobb och liv även denna årstid. Men när solen tittar fram och man börjar ana skönare tider, då blir jag trött och vill sova. Varför? Den mörka hösten känner jag aldrig så.

Sist vill jag pusha för jubileumsvarianten av Cyberkocken som Ilva håller i, denna gång är jag lite inblandad.



fredag, april 13, 2007

Beijing

Det slog mig nyss att jag för exakt två år sedan var i Peking. På den tiden hade jag ingen blogg så några av de hundratals bilder jag tog publiceras här nedan.


Nudelkockarna gjorde starkt intryck på mig, direkt från degen skar de remsor rakt ned i det kokande vattnet.


Här serverades kinesisk fast food.


Under en promenad i matkvarteren såg jag denna fina farbror.
















Ännu mera fast food.



torsdag, april 12, 2007

Det blommar i Kronobergsparken





Frukost på Vurma som har stans godaste kanelbullar (också).



lördag, april 07, 2007

Vurma, Vurma


Ulf Elving som sprattelgubbe på Vurma, Polhemsgatan.

Har skrivit om detta café på Polhemsgatan, Kungsholmen förut. Var där på skärtorsdagen och blev smått förälskad igen. Först och främst är alla mackor (man väljer brödet själv) och bakverk goda och smakar hemgjort. Personalen verkar noggrant handplockad då de alla är avslappnade, serviceminded och alltid mycket trevliga. Jag var inte den gladaste när jag var där senast men fick en laddning positiv energi av tjejen i kassan i alla fall. Därtill är människorna som kommer dit sköna och bidrar till ställets karaktär - rockabillys, änglar, professorstyper och mer eller mindre uttänkta trashankar för att nämna några. Och lokalen är så varm, så varm och trivsam.



torsdag, april 05, 2007

The Nasty Bits

Tänkte först berätta mer om förra veckan, åt så mycket gott och träffade många intressanta matmänniskor. Istället ska jag kort beskriva Anthony Bourdains bok The Nasty Bits.




Jag tycker helt enkelt att boken, liksom hans andra böcker, är rolig att läsa. Den är svart, stöddig och underhållande. Djupare analys än så tänker jag inte göra av varför jag gillar The Nasty Bits. Läs det här kapitlet om Manhattan så får du ett representativt smakprov av boken (bilderna är tagna på Lombardi´s pizzeria som nämns i texten).

Ett annat kapitel handlar om fyra böcker om det hårda livet i restaurangbranschen, framför allt som kock. Jag vill läsa alla:

1. Down and Out in Paris and London av George Orwell. Orwell beskriver sitt liv som diskare och kock på bland annat Hotell X i 1920-talets Paris.

2. The Kitchen av Nicolas Freeling. Beskriver också livet som olika sorters kock på grand hotels i sena 40-talets Frankrike. Bourdain säger, så som man ofta säger om klassiker, att boken lika gärna kunde ha skrivits idag.

3. Tonys favorit verkar Emile Zola´s "mästerverk" The Belly of Paris vara. Som till stor del utspelar sig på marknaden Les Halles i Paris (sekelskiftet). Den tidens matporr.

4. Sist "den plågsamt roliga" Flash in the pan av David Blum som beskriver en Manhattan-restaurangs födelse och död.


Ett kapitel tillägnas hans kvinnliga motsvarighet Gabrielle Hamilton som driver restaurangen Prune, Lower East Side, New York. Hennes bakgrund är minst lika hård Bourdains och hon är lika god skribent. Han påstår att det är tur Kitchen Confidential gavs ut före hon skriver något liknande, annars hade han diskat fortfarande.



Vidare roar hans sågningar av Raw Food och Gastropubar mig.






måndag, april 02, 2007

Tillbaka

Så här långt uppehåll från bloggandet minns jag inte när jag hade senast. Anledningen är mycket jobb och liknande (= föreningsarbete). Dessutom en fyrdagars i kvällsaktiviteter:

1. Styrelsemöte.

2. Medioker konsert med Bob Dylan. Anledningen till att jag missade bloggträffen förra veckan :(

3. Premiärfest på nya nattklubben Plaza. En hel del skumpa, snittar och småsnack med Sven von Essen om då stället var Alexandras och han jobbade där.

4. Bjudning hemma hos Ia. Valencay, Tommette du Tarn och Chabichou hette några av de 20 getostarna vi provsmakade. Till detta bjöds bland annat på Pouilly-Fuissé 2005 (det enda vinet jag nästan hittade på Systembolaget).

UPPDATERAT
Ja, just ja. Och så middag en kväll på trivsamma och oklanderliga men 50-70 kr för dyrt per rätt-Absinth.