måndag, juli 30, 2007

Smulpaj med hallon och jordgubbar

Detta recept på helt vanlig smulpaj använder jag ibland, senast i helgen, eftersom jag tycker om mycket smuldeg. Jordgubbarna påminde om smulbär - en blandning av jordgubb och smultron som de senaste somrarna flitigt figurerat i matmedia.



ca 6 port

400 g jordgubbar
350 g hallon
1 dl socker
1 1/2 msk potatismjöl

Smuldeg
200 g smör
0,75 dl socker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn

Lägg bären i formen och blanda med socker och potatismjöl.
Blanda ihop smuldegen med fingertopparna och fördela över bären.
Grädda tills degen fått gyllene färg och bären mjuknat, ca 20 min.

PS Jag tänker inte ursäkta de dåliga bilderna.



Lööve

3 bra saker min äkta hälft gjorde gångna veckan:

-överraskningsbakade sockerkaka
-köpte röda långskaftade rosor en dag då han märkte att jag var ledsen
-var bästa personal shoppern då nya kläder inhandlades



Snurriga te-tankar

Har börjat dricka rooiboste eftersom det inte innehåller koffein och är fattigt på garvsyra. Men tvärtom riktigt te gillar jag inte den naturella smaken, eller snarare lukten, så jag har letat efter en sort som kamouflerar på så bra sätt som möjligt.

När det gäller te förstår jag mig inte på mig själv. Ibland tycker jag det är ok att köpa det på ICA. Ibland inhandlar jag te hos riktigt kunniga specialister som Chaikana. Men allt däremellan är jag inte ett dugg intresserad av. Ställen som säljer både kaffe och te litar jag inte på. Det är inte bra att ha det känsliga tearomerna jämte kaffet. Och det är sällan någon blir riktigt bra på flera saker, te är nog så komplext.
Har dock nyligen hittat ett sjyst blommigt rooibos (efter tips från ett av mina stammiscaféer) som ger ett godisinslag till mina frukostar - "Festival". Inköpt på Bönor och blad. En butik som stolt säljer både kaffe och te. Så det kan vara ok att köpa ört/bark/te på ett sånt ställe, men jag skulle inte gå dit för ett oolong...
Uppdaterat
Sköna cafét Vurma på Polhemsgatan har ett gott rooibos som smakar lingon/blåbär.



fredag, juli 27, 2007

Morot- och potatissoppa



Gårdagens middag blev en enkel soppa av det som fanns i kylen, så enkel att jag inte förstår varför jag lägger ut receptet, det brukar jag inte göra. Kanske för att det spöregnar och soppan har solskensfärg. Systrarna Eisenman på mysiga The Cookbook Café brukar göra en liknande men fräser då rotfrukterna med saffran och pressar i apelsinsaft. Och gör en god röra till med ingefära i. Inte så lika i alla fall, men ändå.

ca 4 port

1 stor gul lök, hackad
500 g morot, i bitar
300 g potatis, i bitar
smör
1/2 msk gurkmeja
1 liter hönsbuljong
(2 msk citronsaft, färspressad)
salt, peppar

2 dl turkisk youghurt
1/2 - 1 dl persilja, hackad

Fräs lök i smör och pudra över gurkmeja. Lägg i övriga rotfrukter och fortsätt fräsa ett par minuter.
Häll i buljong och låt koka upp.
Koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 15 min.
Smaka av med (citron), salt och peppar.
Mixa till en slät konsistens.

Servera med youghurt blandad med persilja, och bröd.



Soppa kräver en mättande efterrätt, vilken tur att det även fanns lingongröt i kylen.



torsdag, juli 26, 2007

Hej mamma!



Idag har jag lagat lingongröt som jag ska äta ikväll. Det ska bli så gott, så gott! Även fast min inte blir som din...
Hoppas förresten att du har det bra på din semester i finska obygden. Drick inte för mycket kaffe och hälsa alla mina 29 kusiner!

Kram
Piuska



Intresseklubben antecknar

Ha ha, det slog mig nyss att jag och Åke bor på platsen där vi hånglade första gången, ca 100 m rakt ovanför iallafall; Fridhemsplans tunnelbaneuppgång mot St Eriksgatan/Drottningholmsgatan. Det var 9 1/2 år sedan.

Even Steven
Imorse käkade jag spontant frukost ute eftersom vädret var ovanligt tillåtande då jag rastade jycken. Sesamscones och latte på Muffin Bakerys konstgjorda gräsmatta. Mumsigt men inte det bästa för den förbaskade halsbrännan, huvudvärken som berodde på koffeinbrist gick dock över.



tisdag, juli 24, 2007

Varm bulgur och färssallad

När vitkålen är som mjällast brukar mamma göra en gryta som jag är väldigt förtjust i. Hon bryner strimlad vitkål, tärnad morot, nötfärs och ris i ganska mycket smör i en tjockbottnad gryta. Saltar och pepprar. Häller sedan över vatten och låter det puttra tills riset är kokt.

Denna rätt smakar som en mellanösternvariant på den grytan. Första gången gjorde jag den med inspiration från jag minns inte var, med tiden har det blivit "mitt" recept.




2 dl bulgur, okokt

3 morötter, i små tärningar
1/2 purjolök, skivad
1 litet blomkålshuvud, ca 400 g, i små buketter
500 g lammfärs
1 tsk garam masala
1 1/2 tsk gurkmeja
smör
salt
1 kruka persilja

Sås:
2 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk mynta, hackad
salt
peppar

Blanda ihop såsen.
Koka bulgur, spola med kallt vatten och låt rinna av.
Fräs morot, lök och kål i smör i en panna. Krydda med hälften av kryddorna. Lägg åt sidan.
Fräs färsen, tillsätt restrerande kryddor och häll tillbaka grönsakerna.
Blanda slutligen ned bulgur i pannan och värm upp allt. Strö över persilja.
Servera med såsen och vitt surdegsbröd.



Vardag


Åke vispar pannkakssmet med ett av sina favoritredskap.



måndag, juli 23, 2007

Hirams svarta vinbärssylt och hemvändardag


Finns det något godare till frukost än fil med svarta vinbärssylt?

ca 3 l

2 l svarta vinbär
1 l vatten
2 kg socker

Repa och skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vattnet.
Koka bären ca 15 min. Ta grytan från värmen och rör i sockret. Rör tills det är löst och sylten svalnat något.
Häll i varma burkar.
--------------------------------------------------------------------------------

Lördag: Bilfärd till södra Dalarna, långlunch och fika hos mamma och pappa, promenad på byn, fika hos farmor, visit hos gammal klasskompis som snart ska gifta sig, fika hos en annan vän från förr, stöld av svarta vinbär hos brorsan och färd hem till Stockholm igen.



Långsökt


Vad den här bilden på mig och min brorsdotter har med mat att göra?
Vi säger: -1...2...3...cheeese!



torsdag, juli 19, 2007

Ord

Som ger ångest
- Quinoa
- Golden retriever
- Radhus
- GI

Som lugnar
- Ko
- Gris
- Terrier
- Sockerkaka



Arvode och sånt

Mattidningen ska uppgradera sin receptsajt och vill använda fyra av mina bilder som tidigare publicerats i papperstidningen. 200 kr är de tydligen värda. Hm, efter jag betalt skatten räcker det typ till en lunch på stan. Eller ett linne på H&Ms sommarrea.



Om blåbär

-Dina ögon är maniska, sa en främmande man till mig i O-baren 1998.

Den enda mani jag erkänner handlar om blåbär. Naturella. Jag kan inte ta en skogspromenad denna tid på året utan att vilja äta varje moget lilla blå jag ser. Direkt. Och för att det inte ska ta allt för lång tid att ta sig fram rycker jag upp ris efter ris som jag länsar samtidigt som jag går och sedan kastar efter mig.

Och apropå ämnet så har jag förmodligen plockat mer blåbär än dig. Mitt första extraknäck från jag var 8-12 år var just blåbärsplockning. Hink efter hink fylldes, sattes på cykelstyret och såldes efter vinglig färd till en tant i ett halvruttet garage. Ju sämre blåbärsår desto bättre betalt.



onsdag, juli 18, 2007

Suktar

Lingongröt (på mamma Paulas vis)

2 dl lingon
1 l vatten
1- 1½ dl socker
1/2 tsk salt
1½ dl mannagryn

Koka samman lingon och vatten, ca 10 min. Sila.
Tillsätt socker, salt och gryn till saften och koka en gröt.
Vispa luftigt och rosa.
Serveras kall med lite strösocker och kall, kall mjölk.



Regn hos mig

Ska förmodligen göra en blixtvisit hos mina föräldrar i Dalarna. Ringde därför till mamma och beställde lingongröt. Men lingonen är inte mogna, sa hon, och inte har jag kvar några i frysen. Så den måltiden får vänta till i höst. Bara så ni vet tänker inte jag koka gröt själv fast jag kan köpa lingon, det är inte samma sak.



fredag, juli 06, 2007

Hänt i veckan



Maria Manuela En ex-kollega dök upp på middag. Hon fick pastasallad slungad med pesto och skinka, bladspenat och jordgubbar. Till efterrätt Ben & Jerry-glass. Av henne fick jag inflyttningspresenter som var så fina att de nästan var genant att ta emot dem. En litografi (13/30) av Maria Manuela, en bok med Manuelas bilder, och en personlig hälsning från konstnären.



Svensk afton Igår kväll blev jag och Åke shanghaijade vid Norr Mälarstrand utanför restaurang Kungsholmen av en alldeles underbar Petterssonbåt. Turen gick till Vinterviken där det serverades hemlagad rabarberpaj och kaffe. Tack snälla J och M!

Hälsning Till er som väntar på att jag ska höra av mig, det kommer att hända snart!



tisdag, juli 03, 2007

St Angelo-romantik

Dags för lite pinsam nostalgi.


Pablo Neruda på St Angelos strand.


St Angelo ca 60 år senare.

En skön promenad är den från Villa Nunzia, nedför berget och efter strandkanten till St Angelo. En gång en fiskeby som även Nobelpristagaren Pablo Neruda verkade trivas i trots att han under vistelsen levde i exil.

Har du sett filmen Il Postino? Om inte - kort handlar den om en fattig brevbärare som blir vän med just Pablo Neruda. Med viss hjälp från författaren kommer han att älska poesi och använder det till att fånga byns vackraste kvinna. Mer törs jag inte berätta för då börjar jag lipa, vilket jag gör varenda gång jag ser filmen. Inte blir det bättre av att huvudrollsinnehavaren dog på riktigt strax efter filminspelningarna.

Men nu när jag är hemma igen önskar jag att jag hade gjort som brevbäraren gjorde för Pablo när han flyttat från den italienska ön det hela utspelar sig. Spelat in ljud. Jag skulle vilja höra havsbrisen tidigt på morgonen när det fortfarande är så tyst att vågskvalpet hörs upp för berget. Fåglarna som lite senare kvittrar och tjattrar. Den knastrande värmen och en enstaka vespa. Vinden i buskarna på kvällen. Stjärnorna.