torsdag, januari 31, 2008

Grattis Mathias!

Tidningen Wallpaper har utsett restaurang Mathias Dahlgren i Stockholm till världens bästa nya krog. Läs mer här.



onsdag, januari 30, 2008

Rosa middag

Gårdagens värdinna bor i Gamla Enskede som verkligen är julkalendersött. Till årets middag var sju sköna (sjösjuka) kvinnor inbjudna, varav tre jobbar i matbranschen, och tre heter Pia. Någon mindes att jag brukar säga att det bara finns en Pia, och att resten är ko-pior. En rosa ljuvligt blommig drink bestående av mousserande och rosensirap inledde kvällen. Till förrätt åt vi chevretårta med många goda tillbehör. Sedan fick jag likt askungen lämna kvällen i en taxi. Chefen kallade.



Isobel kommenterar Pär Ström

Ännu en bra text från Isobel om en sak som engagerar mig.

Uppdaterat: Ännu ett intressant bemötande av Per Ström hos Papa.



tisdag, januari 29, 2008

Om kvinnligt företagande och socialförsäkringar

Tack Isobel för dagens ledare! Ja man kan undra hur vi är funtade.



måndag, januari 28, 2008

7 sanningar om mig själv

Dags att anta Skrivarmammas bloggutmaning som påminner om denna jag fick för snart ett år sedan. Snart kommer kanske även 7 matsanningar.


1. Jag är mycket förälskad i min nyfödda son och är förundrad över att han är min.

2. Jag blandar lätt ihop jobb och privatliv. På gott och ont.

3. Är lika mycket en extrovert som introvert person, sällan något mittemellan. På gott och ont.

4. Rättvisa och jämlikhet är viktigt för mig, kanske för att jag växte upp med två yngre bröder.

5. Sedan ett par år tillbaka funderar jag mycket över religioner och kampen mellan ont och gott.

6. Tycker om att hålla tal.

7. Om jag upptäckt ett stavfel eller liknande på min blogg kan jag inte somna om jag inte rättar till det.



lördag, januari 26, 2008

Extreme Grill makeover


Nya Grill -nedräkningen, typiskt Melker på något vis att vända något tråkigt till något positivt och intressant.


Min bråkiga NY-längtande hjärna tänker: En Stockholmsk nutida Flatiron Building?



Peach Melbamoussetårta


-Om du vill kan du väl gå ut och köpa efterrätt?
Det ville jag och tog en rask promenad till dessertbistron Xoko för att surprisa maken med hans favoritdessert - prinsesstårta. Men så var den slut. Så efter att ha sagt hej till några bekanta köpte jag den på bilden istället, lika god som vacker. Len och lite syrlig på en och samma gång.



Drulle


Hur trött jag än är så är det aldrig jobbigt att vara med T.

Gossen är 7 veckor nu. Det är både större och paradoxalt nog mindre dramatiskt än jag trodde att bli mamma. Och samtidigt som jag tycker att jag är samma person som förut, som beter mig på samma sätt som förut, är jag klumpigare både fysiskt och socialt. Och jag hatar det. Borde kanske stänga in mig helt och hållet ett tag. Tror det beror på tröttheten, inte alltid så påtaglig men den gör ändå att jag ofta inte orkar tänka en tanke fullt ut. Jag kan såklart göra det men då krävs tid och det har jag mindre av. Prioritering känns onekligen som mitt egna nya modeord.



torsdag, januari 24, 2008

Dagens husmorstips kommer från Åke

Maken brände fast fiskbuljong så hårt att det varit ett hästjobb att ta bort med Svinto. Då drog han sig till minnes ett tips om att ställa kastrullen i blöt över natten med lite vatten och tvättmedel. Simsalabim, nästa morgon var stålet skinande blankt!



tisdag, januari 22, 2008

Grandpa, Fleminggatan


Nja, så grym var inte caffe latten som den ultrakoola smala snubben med långt lockigt hår gjorde och tog alldeles för god tid på sig, mest Starbucksvarm - mycket het med andra ord.
Grymt är väl förresten ett uttjatat ord, iallafall av Leila Lindholm. Inte riktigt samma sak men ungefär som Tinas jättegott. Jag har säkert något sånt ord också.
Tidigare skrivet om Grandpa.



söndag, januari 20, 2008

Varmkorvboogie



Plötsligt händer det - sol i gråa januari. Många fler än The Bendels fick idén att promenera efter Norr Mälarstrand. Och killarna med brända mandlar och köttiga slangar vid Rålis var populära, fick smeta mycket halka. Feelingen var lite Central Park -NY, iallafall för en som längtar dit.


Julen 04.



torsdag, januari 17, 2008

Lite om hämtmat


Roppongi


Gooh

Idag hade jag, och Torsten, förmånen att få träffa bästa, klokaste Ilva en snabbis på Cityterminalen. Tack för den fina presenten Ilva!

Dagens lunch inhandlade jag i Goohbutiken vid Centralen. Numera finns Gooh-mat även i ett flertal livsmedelsbutiker i Stockholm, bla på Daglivs vid Fridhemsplan. Om någon mot förmodan skulle missat vad Gooh är; färsk färdiglagad mat från Operakällaren/Lantmännen. Jag köpte köttbullar med mos, ett säkert kort, och slog till med en oprövad efterrätt - chokladmousse med browniekuber. Allt smakade alldeles förträffligt, iallafall om man jämför med mycket annat färdiglagat och om man är ordentligt hungrig.

Två andra hämtfavoriter är bibimbap eller bulgogi från Arirang (en 10 år lång flört som började med ett press-samarbete) som jag såg att även Lisa nämner idag och bentolåda med bla fläskgyoza och tori-kara age från Roppongi.



tisdag, januari 15, 2008

Marianova - ny kvinnosajt

Har ni läst att spelbolaget Unibet satsar i en ny kvinnosajt? Linda Skugge kommer att bidra med recept. Kommer ihåg hur jag hajade till när hon skulle skriva om mat första gången, vet att hon nu även jobbar med en kokbok.



Alltid i januari

Tjoho, nu fyller E snart år igen!

Välkommen på tjejmiddag! Det blir rosa drinkar, kanderade rosenblad och middag i källarvalvet. Hoppas du kan komma.

En inbjudan som speglar den vackra värdinnan. Denna middag har blivit en årlig händelse lika kär som Andreas adventsglögg. Det blir första gången jag lämnar hemmet utan bebis sedan bebisen kom för annat än jobb och ärenden.



onsdag, januari 09, 2008

Bloggosfären är festlig

Hmm, kanske tar jag på mig min rutiga kavaj och handskarna i vår? Tack för erbjudandet Spiken! Och lycka till med bloggandet!

En helt annan berättelse
Igår: Mötte Newman på gatan och gav honom det onda ögat. Han hade blå syntetmössa med lurviga öronlappar på sig och gav mig ögat tillbaka.



I kristallkulan i staterna

Sällan tycker jag att det är roligt att läsa framtidsspaningar, eller visst tycker jag det, alltid egentligen, men det är sällan jag blir förvånad eller road. Det blev jag faktiskt av denna text som Gael Green fd restaurangkritiker mm på New York Magazine skrivit. Enligt henne kommer Anthony Bordain bli utmanad av amatör-extrem-ätare, och Frank Bruni (restaurangkritiker) och Jeffrey Chodorow (restauratör som förklarat krig mot Bruni efter en dålig recension) kommer att tävla i matlagning i Madison Square Park, naturligtvis får vi se detta i Food Network (som Bourdain har lots of åsikter om).



fredag, januari 04, 2008

Vurma-Vurma-följetong


Minidammsugare, gillas utav mig som inte ätit en sådan sedan 86. Goda var de också, mycket för att de var små.
Mer om Vurma.



onsdag, januari 02, 2008

Morotslåda

Talade precis med mamma och fick hennes recept på morotslåda apropå mitt förra blogginlägg.


MOROTSLÅDA

Koka 1 kg morötter i små bitar i lättsaltat vatten. När de är mjuka mosa dem med lite av kokvattnet. Blanda sedan ned ett ägg (1 ägg/kg) och 4 msk sirap. Därefter gräddmjölk (ca 2 dl mjölk + 2 dl grädde) tills konsistensen på moset blir lös. Fördela i formar, strö över ströbröd och klicka på smör. Grädda i ugn, 175 C i ca 1 1/2 tim. Klart!

Min purfinska mormors recept innehöll även ris, mamma tycker att det blir för torrt och utesluter därför det. Mamma gör kålrotslåda på exakt samma sätt. Enda skillnaden är att då kryddar hon även med muskotnöt och det brukar bli mera låda eftersom kålrötterna väger mera.