söndag, mars 30, 2008

Jag förs framåt av kraftiga vindar

Jag känner mig allmänt inspirerad. Det händer sköna saker och jag har fått smak på att börja jobba lite igen, jag har ju lyckan att kunna göra det hemma, och märker att det bara gör det ännu roligare att också vara bebisförälder.


Dagen startade med bland annat varma criossanter med AlterHedens åkerbärssylt, precis så där sötsyrlig och speciell som jag gillar. Väckte minnen från när jag plockade bär i skogen som liten tös med min mamma.


Ägg- och räkmackor i vardande. Lunch efter långpromenad i vårsolen.


Och som vanligt när Åke gör majonnäs bakar han maränger på äggvitorna.



Den enda som brukar minnas min namnsdag

Förut var jag ansvarig och sammankallande för en köttutbildningsgrupp inom handeln med representanter från bla ICA-skolan, Scan och Livsmedelsarbetareförbundet. B som jobbade på det sistnämnda organet blev en vän till mig (och min man) efter sin pensionering för ca 5 år sedan. Den mest välklädda gentleman jag känner. Ibland skickar han vykort, varje gång undrar jag vem som har en sådan vacker handstil. Och nej, jag vet inte riktigt varför jag berättar det här.



fredag, mars 28, 2008

Anteckningar från en träff med Theo

Igår berättade Theodor Kallifatides om sin nya bok "Mödrar och söner" på biblioteket jag bor granne med. Han såg mycket mindre och äldre ut än för 10 år sedan då jag såg honom förra gången och verkade butter.

Vilka historier han berättade! Jag både skrattade och grät då han talade om sin mamma och pappa. Och tänkte att det är synd att jag inte går på uppläsningar lika ofta som jag brukade.

Theodor sa att han ser alla sina böcker som misslyckanden. Jag vill inte kokettera men varför tror ni att jag fortsätter skriva? Konsten är en serie misslyckanden, så länge man fortsätter finns en chans att skriva bättre nästa gång. Lärandet kommer efteråt. Vilket fick mig att tänka på den här bagarens svar på min intervjufråga om vad som driver honom att baka (det optimala brödet): Vad som driver mig? Konstnären målar väl aldrig den slutgiltiga tavlan? Då lägger han väl av?

Det svenska språket tycker han är vackert. De svenska ljuden! Hur många språk har två betoningar och slutna och öppna vokaler?

Innan jag gick såg jag till att få mitt exemplar av "Bönder och herrar" signerat.



onsdag, mars 26, 2008

Pausbild


Balkong i Sorrento.

Lite mycket nu, tillbaka snart.



torsdag, mars 20, 2008

Påskgodis


Hade vägarna förbi Xoko idag och köpte godsaker till helgen av mästaren Magnus själv. Han hade flyttat på dörren vilket var bra eftersom det fick den lilla lokalen att kännas/bli större. Påskprinsesstårtan på bilden är en favorit i repris, så delikat, med mosade hallon och lättvispad grädde i. Skulle få vilken skeptiker som helst på fall. Och är inte större än två-tre normalstora bitar, ett format som passar oss två vuxna bra.


Och så en macaron till mamma... just denna godare än Pierre Hermés.
...och marsipanpippis till pappa.
Glad påsk!



tisdag, mars 18, 2008

Idag

Idag har maken varit hemma så att jag ska få göra saker som jag inte hunnit/kunnat fixa typ lite jobb, lite föreningsarbete, lite sommarplanering. Men nu när klockan snart är 18.30 inser jag att en dag inte räcker. Lunch åt vi sent. Åke gjorde hamburgare, och bakade bröden själv, gjorde egen majonnäs som han sedan hade som bas i egen dressing...osv. När kl. var 15 gick jag in i köket, då bakade han maränger på äggvitorna som blivit över. Fint, men då var jag utan överdrift svimfärdig . Gott var det hursomhelst. Och vi är fortfarande gifta. Nu ska jag följa med honom och sonen på kurs.


Idag bjussar jag på en bild på lille T tre månader.




Webb-bageributik

Såg att det öppnat en brödbutik på nätet. Bra idé tycker jag eftersom många bröd är godast ett par dagar efter att de bakats. För några år sedan intervjuade jag Christer Svenssson, bagaren bakom detta och bageriet Brödleva i Svärdsjö. Har nämnt honom tidigare. En kulturpersonlighet i Falun som blev bagare, i början inspirerad av Johan Sörberg. När vi träffades hade han flera sköna projekt igång och bakade finfina bröd, gissar att han bara utvecklats ännu mer som bagare. Kul tycker jag att det funkar med ett kvalitetsbageri i en så liten ort och att han får sälja i flera lokala ICA-butiker. I Stockholm kan du köpa hans bröd i Bondens Matbod i Hötorgshallen.

PS 1 Glömde min laptop hos honom, när den några dagar senare kom i ett paket yrde ett mjölmoln upp då jag öppnade det.

PS 2 Bloggar dagtid idag, min man är hemma för att jag ska hinna ikapp med mitt egna liv. Apropå bakning bakar han hamburgerbröd just nu. Igår gjorde han alldeles för smarrig kola doppad i mörk choklad.

Foto: Pia R Bendel



måndag, mars 17, 2008

Tårta på tårta


Många privata tillställningar nu.

Igår var jag på 6-årskalas och åt bland annat av en åkerbärsmoussetårta med pepparkakssmakande botten som föll mig i smaken. Det var födelsedagsbarnet själv som valt den.



onsdag, mars 12, 2008

Äntligen en doprapport

I söndags döptes vår lille Torsten. Ceremonin ägde rum hemma hos min svärmor som bor på Gärdet med ett 40-tal vittnen. Min man och jag bjöd därefter på after noon tea. Nedanstående ordning är att rekommendera vid servering eftersom det rökta kommer först och de allt sötare bakverken därefter.




Teet jag valde var ett Daarjeling Poobong (ett område i Indien) 2 nd flush (betyder ett bladen är skördade i juni, drycken är bärnstensfärgad och har en hel och komplex smak) som passar till både snittar, scones och söta bakverk. Det ska inte drickas med mjölk. Hade faktiskt köpt ett enklare Daarjeling som man brygger starkt och dricker med mjölk utifall någon propsat på att göra det. Så gör ju faktiskt de flesta engelsmännen och tvistar över om mjölken ska i före eller efter teet.


SNITTAR

Sandwish med böcklingröra
Böckling , rensad
Citron, pressad
creme fraiche
salt, peppar
kavring

Rör ihop allt utom brödet till en tjock smet. Bred på kavring och lägg även kavring över. Skär i kanstskurna trekanter.
Receptet är inspirerat av ett liknande i Mia Öhrns utmärkta bok Mitt eget café därför redovisar jag det bara skissartat här. Hur som helst är det mycket gott med rökt mat till te.

Cucumber sandwish så klart
1 pkt philadelfiaost
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk dill, finhackad
1 gurka
salt, peppar
vitt formbröd

Blanda ost, vitlök och dill. Smaka av med salt och peppar. Skär gurkan i skivor. Bred oströran på brödet och lägg på gurkskivor så att det täcker. Lägg bröd ovanpå. Skär i kantskurna trekanter.



Så fina, så fina.


SCONES, CLOTTED CREAM OCH LEMON CURD

Engelska scones
Även detta recept lånade vi ur Mia Öhrns Mitt egna café. Vi ville göra sådana scones som är lite luftigare och sprödare än dem man vanligtvis bakar i Sverige. Så utöver vetemjöl, smör, salt och fil tillsatte vi ägg och lite strösocker.

Clotted cream
Tjock sjuden grädde, ett klassikt tillbehör. Ända in i det sista tänkte jag göra en sats själv men det slutade ändå med att jag istället köpte en finfin sort i brittiska matbutiken Taylors & Jones på Hantverkargatan.

Lemon curd (citronkräm)
En tradition ihop med clotted cream. Jag följde det här DN-receptet och det blev den mest lysande lemon curd jag ätit!

Sylt
Även detta köpte jag på Taylor och Jones. Både en i Storbritannien prisbelönt blåbärssylt, och en fikon- och aplesinsylt, som precis som faster Iwa sa, säkerligen även passar till ost.


SMÅKAKOR

Tre olika mördegsvarianter ur klassikern Sju sorters kakor - Sveriges mest sålda bakbok, med hjorthornssalt istället för bakpulver.


CHOKLAD OCH MANDEL CUP CAKES MED APELSINTOPPING

Ta vilket chokladmuffinsrecept som helst och tillsätt hackad mandel i smeten. Vi använde ganska små formar.

Frosting (vår hyllning till karamellfärgen) till ca 40 st:

100 g Philadelfiaost
ca 2 msk florsocker
ca 1 msk apelsinsaft
hushållsfärg, röd och gul, några droppar av vardera

Blanda allt så det blir en orange spritsbar smet. Spritsa muffinsen och dekorera med ätbara blommor, vi använde tagetes och gula violer.




Jo jag började att böla, på ett dop. Först när ceremonin startade och jag såg den fina församlingen, sedan efteråt när jag berättade varför vi valt de gudföräldrar vi valt. En gång mer än lille T som bara grät lite då han fick vatten över huvudet. Kanske för att vi var i en hemmiljö och allt blev mycket intimare än ett vanligt dop, kanske för att jag blev så glad över att träffa många jag inte sett på länge, kanske för att jag inte sovit på ett halvår och det känns som nerver och hjärtat ligger utanpå kroppen numera, kanske för att det var första gången jag officiellt var mamma.



torsdag, mars 06, 2008

Ett mycket gott svart te

Yi Hong Gong Fu, finns att köpa på Chaikhana.



200 småkakor...


...har maken bakat till dopet på söndag. Undrar om det räcker. Själv gjorde jag lemon curd ikväll. Recept och rapport kommer nästa vecka.




onsdag, mars 05, 2008

Apropå te...


...så hämtade jag ut ett paket på posten från barndomsvännen i Västerås. Det innehöll bland annat chokladpraliner signerade Mälar Chocolaterie. Mumsiga, jag gillade mest den med early grey-smak.



tisdag, mars 04, 2008

Extrem Grill Makeover 4 - snabbrapport

Var på ett hastigt men viktigt möte på Grill som öppnade idag. 10 helspejsade rum med olika teman. Vi, några matmänniskor så klart, satt i jaktstugan. Läste på alltomstockholm.se ,som också har lite bilder, att det är Melkers egna favoritrum eftersom han kommer norrifrån. Andra teman var allt från Mary Poppins till Bordell. Hajen i South Beach-baren som jag såg på byggölen hängde kvar i taket. Melker är modig han. Maten då? Hann aldrig äta, men vattnet var gott.



söndag, mars 02, 2008

Inför doptebjudning

Lika som bär:

Bilden ovan är en uppdatering tillägnad K.

Det kommer nog inte bli så mycket bloggat den här veckan. Dop och annat. Min största bedrift idag var att ta mig till tehuset Chaikhana för att köpa te till after noon tea; ett svart 2nd flush Daarjeeling Poobong som fungerar till både snittar och bakverk (maken har bakat småkakor hela kvällen).


Specialteprovning på Chaikana våren 2005 med grundaren och innehavaren Ashok Kapoor.


Bilderna visar den andra ordentliga te-genomgången bara med Ashok, innan dess hade jag även varit på kinesisk teceremoni hos en av landets värsta nördar. Ändå har jag fortfarande så oändligt mycket mer att lära om denna dryck.



lördag, mars 01, 2008

Det man inte har i huvudet får man ha i benen

Efter mycket krångel kom jag ned till källaren med T i famnen och liggdelen till barnvagnen i den ena handen för att upptäcka att jag glömt nycklarna till barnvagnslåset fem våningar upp i lägenheten för att sedan där uppe igen hitta nycklarna i andra fickan på jackan jag haft på mig hela tiden.

Väl ute började vi med att gå till pastorsexpeditionen för att fixa dopblankett. Men eftersom jag pinsamt nog inte mindes pysens fyra sista nuffror i födelsenumret så var vi tvungna att gå hem igen och kolla. Och sådär fortsatte det hela dagen. Inte konstigt jag är trött.



Ät mig! och Mina fastras mat



Jag har läst några matböcker som inte blivit av att läsa tidigare. En av dem är Videgårds Ät mig! Jag har tidigare nämnt den i samband med pressträffen för ett par år sedan (då Videgård bjöd mig och några fler på färska sojabönor och det var första gången jag åt det). Boken består mestadels av bakom-kulisserna-på-krogen-berättelser. Är lite smårolig och man får veta en hel del om vad som hände i framför allt Stockholm på 80- och 90-talet. Mycket namedropping av matprofiler, artister mm. Om någon misstänker att det är en svensk variant av Anthony Bourdains Kitchen Confidential kan jag säga att det är det inte. Den är inte alls så råbarkad och driven i berättelsen, snarare vänlig trots att tonen är uppriktig, och uppdelad i många korta och makliga historier. I varje story presenteras relaterade recept, många av dem fick jag lust att laga.

Typiskt citat: En dålig recension i en inte alltför seriös tidning av inte alltför seriösa krogtestare går oftast obemärkt förbi. En dålig recension i en seriös tidning av seriösa krogtestare kan vara förödande.../ Den tredje varianten är naturligtvis värst, en dålig recension i en seriös tidning av oseriösa krogtestare.





Härom kvällen tog jag mig an Paolo Robertos bok Mina Fastras mat. Menyer från Maddaloni. Jag måste erkänna att jag tycker det är lite lustigt att "alla", särskilt sk kändisar, vill göra kokböcker (och barnböcker, inte heller ovanligt med kombon barnkokböcker). Det är klart de ska göra, och det blir ofta bra, grejen var nu att den offentliga personen stod lite i vägen före start. Men inte länge. Uppvuxen med folk som berättade skrönor älskar jag skrönor och denna bok bygger på sådana historier alla släkter har som berättas om och om igen, Paolos är dock bättre och mer dramatiska. Recepten känns genuina, många av dem kan man visserligen hitta liknande i andra kokböcker med syditaliensk mat, men kan man få för många med rätter från Neapel? Inte jag om de är bra.

Typiskt citat: Personligen skulle jag aldrig våga hålla mig från Merolilli för länge. Jag är visserligen tuff men inte så tuff. Av ren överlevnadsinstinkt sätter jag mig en gång om året i "heta stolen", en gammal pinnstol som omedelbart dras fram och omringas av ett koppel ivriga tanter. /.../ När förhöret är avklarat och man lovat bot och bättring, dukas det äntligen fram och maten serveras. Först uppstår ett behagligt sorl när alla smakar av och bedömer rätterna, och berömmer kokerskan.

Matbilderna med naturligt ljus påminner mycket om dem i Medelhavsmat till vardags & fest av Caroline Hofberg, beror nog på att det är Tina Axelsson som står för fotot i båda.

Nu ska jag läsa i en helt annan typ av bok om Neapel, Maja Lundgrens Myggor och Tigrar, inte riktigt lika romatisk. Modig då? Ja. Bra så här långt (typ halva boken)? Nja.