tisdag, april 29, 2008

Kungsträdgården i söndags




Allt vad min kropp behöver


Är ibland en macka på Café Frankfurt (har nog lyssnat för mycket på Kjell Höglund). Den på bilden innehåller förutom Polainebröd baskisk fårost och lufttorkad chorizo. Har skrivit om stället förut. Det är verkligen ett skönt häng med en sjyst atmosfär. Bara en sån sak som att ägaren är cykelnörd och att det märks på olika sätt. Hur får ni ta reda på själva.

Ok en liten pain du chocolat före maten är inte så dumt heller.



lördag, april 26, 2008

Sommartårta


Xoko ligger perfekt gångavstånd från mitt hem. Överraskade maken med en moussetårta därifrån i fredags. Den smakade rabarber (tunna skivor överst, se bilden ovan), kardemummavanilj och jordgubbe. Såg att de idag börjat med champagnefrukost där på helgerna. Hm, kom just på vad Åke ska få i födelsedagspresent.



fredag, april 25, 2008

Nästan granne

Men Malin, hoppas du fortfarande har tid att barnvagnsfika och prata mat.



torsdag, april 24, 2008

Kungsholmsnytt

Läste i Kungsholmstidningen att Stenfirma Bror Törner, granne med restaurang Kungsholmen, ska flytta bort från Norr Mälarstrand. Jag är en sån som tycker att det är tråkigt. Undrar om Melker tycker likadant.


På gästbryggan vid restaurang Kungsholmen brukar jag och sonen sitta i solen en stund på våra tidiga morgonpromenader.



Pladder

Den här veckan har jag tackat nej till att delta i en paneldiskussion om näringsbudskap och till att ingå i en smakjury. Tyvärr måste jag säga men båda är på annan ort långt ifrån Stockholm, efter sommaren kanske sånt funkar men inte nu. Hade tänkt besöka Gastronord men eftersom mässan har en åldergräns på 16 år som även gäller barn i sele eller vagn får jag heller inte till det. Grrr. Jag har dock hållit i ett årsmöte som ordförande för en förening. Och druckit ekologisk cava på Street Bistro, Bocchoris - Cava Artesà Brut Nature Reserva NV, kanske aningens grumlig men helt ok.



söndag, april 20, 2008

Kort matrapport

Egentligen pausar jag fortfarande, är tillbaka bättre nästa vecka igen.

Antar att ni noterat ramslöksfebern som råder? Jag måste erkänna att det var så sent som för exakt två år sedan jag åt ramslök första gången. Den snälle rikslikaren som jag träffade då jag föreläste på en pressträff på Skaraslätten ville så gärna att jag skulle äta det. Så en tidig morgon i Skövde plockade han en kasse full som han sedan tog med på tåget till huvudstaden där jag mötte upp honom på Centralstationen. I helgen har jag provat Renée Voltaires örtsalt med ramslök på en grönsaksrisotto jag lagade. Det funkade utmärkt.

En del tror att jag är en rabiat quinoamotståndare. Det är så fel, jag skrev om det en gång bara som ett exempel på likriktningen i matmedia. Visserligen är jag inte så förtjust i quinoa men det är en annan sak, och jag jobbar på det. Quinoapuffar är gott i müsli tycker jag. Nedan en bild på Ilvas saffransyoghurt med kryddig honung (kanel, kardemumma och ingefära) och just quinoapuffar.



Idag drack jag en latte på Xoko, jösses så bra den smakade! Och vilken koll personalen alltid har hur förvirrade beställningar jag än gör. Skulle egentligen bara köpa vitt surdegsbröd men det följde även med en dessert - vaniljmousse med äpplen och kaksmulor. Klassiska goda smaker. Nästa gång jag är på Rörstrandsgatan tänker jag testa tesalongen några meter därifrån, Classic Tea Room. Kikade in idag och det såg lovande ut. Såg också att man kan köpa med sig många produkter som olika chutneys, clotted cream (av samma märke som på Taylors and Jones) och liknande.

Uppdaterat: Glömde ju att berätta att våra vänner från Pakistan/Indien gav Indian Curry House på Scheelegatan godkänt. Den enda indiska hämtmaten jag äter, iaf på Kungsholmen.



söndag, april 13, 2008

Pausbild igen eller nåt liknande


Hade jag bara haft lite mer tid skulle jag berätta om pjäsen ovanför som maken kom hem med en dag, om hämtmat från Indian Curry House - den enda vettiga indiern jag känner till på Kungsholmen, en story om min ramslökslangare, om chai-tet jag drack hemma hos vännerna från Pakistan och om fullsatta uteserveringar utefter Norr Mälarstrand.



måndag, april 07, 2008

Kvickt och mumsigt - varm kamut och kycklingsallad



Jag har inget exakt recept (tänkte inte blogga om detta) men tillagningen gick till ungefär så här; Jag kokade kamutvete för två pers. Wokade en strimlad morot och gröna bönor. Wokade strimlad kyckling. Blandade kamuten med det wokade, saltade, pepprade och strödde över cashewnötter. Hällde över en dressing bestående av olivolja, rödvinsvinäger, dijonsenap och vitlök. Blandade allt och pressade över limesaft.



fredag, april 04, 2008

Annan estetik


Besökte en butik med mat från Sydasien och fick bla den här burken med mig som jag hemma upptäckte innehåller tuggtobak. Jag som aldrig ens har rökt en cigarett. Jag är så präktig ibland.



tisdag, april 01, 2008

Barnsligt god dessert


Förkyld och nyss hemkommen från ett föreningsmöte som ägde rum i en mattidnings lokaler.
Apropå Åkes maränger som jag nämnde igår så gjorde de sig fint smulade tillsammans med vaniljglass och varm rabarberkola från AlterHedens rabarberi. Tydligen ska kolan även vara smarrig fyllning i kanelbullar, det kan jag tro.