torsdag, juli 24, 2008

Semesterutmaning

Denise har bestämt sig för att sätta fart på semestrande bloggare och har bla utmanat Skrivarmamma som i sin tur har utmanat mig.


1) Vad åt du till frukost?
Latte, mörkt surdegsbröd - en skiva med prästost och en med leverpastej och smörgåsgurka, ett löskokt ägg.

2) Lägg ut den senaste bilden du tagit på dig själv. Obs! Bara du själv får figurera på bilden.


Ok, jag har inte tagit bilden själv, men det är den senast tagna bilden på mig.

3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?
En vän jag lärde känna under min studietid i Göteborg i början av 90-talet, då pluggade han till datalingvist.

4) Vilken färg har din dator? Alltså skalet...
Grå, grå, grå.

5) När var du arg senast?
Igår.

6) Ditt bästa minne från skoltiden?
Uppsatsskrivning på tid, skolteater.

7) Ditt sämsta minne från skoltiden?
En del gympatimmar.

8) Yoga eller löpning?
Varken eller.

9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?
Utan tvekan Bolognese, min,lagade en ordentlig laddning förra veckan som fyllde frysen.

10) Vilka tidningar läser du regelbundet?
Svenska och utländska mattidningar.

11) Favoritkaraktär i deckare? Böcker, teve eller film...your choice.
Comissario Brunetti (Donna Leon), bla för hans kärlek till mat, därmed inte sagt att jag är särskilt förtjust i böckerna, eller ens matreferenserna. Ev Malin Fors i Mons Kallentofts Midvinterblod.

12) Teveprogram du aldrig missar? Och om du gör det så ser du till att spela in eller kollar reprisen.
Inga.

13) Vem är du avundsjuk på? Eller vilka.
De nöjda.

14) Din bästa revansch?
Passar, har inget bra svar på den frågan.

15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?
Jag själv.

16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta?
Wienerbröd och grön linssoppa. Orsak? Magsjuka.

17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?
Återkommer i frågan.

18) Kaffe eller te?
Kaffe och te. Varför måste det alltid antas att det ena utesluter det andra?

19) Skostorlek?
37, 5, varför finns det så sällan halvstorlekar att köpa? Dagens I-landsproblem.

20) Hur ofta är du på IKEA?
Var där i förrgår, före det ca 1 år sedan.

21) Om du hade fem miljoner över....vad skulle du då köpa? Och du var tvungen att köpa något annars skulle de försvinna...
Kontorshyra några år framöver på central plats i Stockholm, och i södra Italien. Några resor (det klassiska svaret). Uppgradera till större lägenhet om det finns pengar kvar.



onsdag, juli 23, 2008

Road trip

Sedan vi sågs senast har jag/familjen varit på en lika mumsig som mysig grillmiddag hemma hos Skrivarmamma, hälsat på föräldrar och annan släkt i södra Dalarna och där blivit bjudna på mustig älggryta, fika, fika, fika, samt spanat in blåbär (så små, så små). Vi har även gjort utflykter till Kratte Masugn, Kaananbadet och IKEA. Bloggsemstern beräknas vara slut i mitten av nästa vecka.



onsdag, juli 16, 2008

Några rader om Hett

Jag har funderat över reportageböcker. Varför jag köper upplägget när det gäller en del men inte andra. Har det med den drivande eller icke drivande analysen att göra? Hur väl genomförd researchen är? Eller handlar det helt enkelt mest om temavalet?

Hur som helst, en bok som jag förmodligen borde ha läst för länge sedan är Heat av Bill Buford. Men det har jag pinsamt nog inte gjort så när jag i ett annat bokärende råkade se den svenska översättningen bestämde jag mig för att det var lämplig sommarläsning.

Den handlar inledningsvis, som ni säkert redan vet, om journalisten/redaktören Bill Bufords tid som köksslav på eleganta Babbo, krogen som drivs av excentriska kocken Mario Batali. En tid som för honom vidare till Italien där han praktiserar både som pastabagare och slaktare.

Det är driv både i storyn och analysen, researchen är imponerande och det handlar om mat på ett njutbart, kunskapsbejakande och livsviktigt sätt. Människorna Buford möter är udda även i sina miljöer och personporträtten utblommade utan att vara för romantiska. Det är råbarkat emellanåt både i språk och händelser och jag kommer på mig själv med att gilla det i detta sammanhang.

Text ur boken:

I det vanliga livet betyder "enkelt" detsamma som "lätt att laga", men när en kock använder ordet betyder det "tar en livstid att lära sig". Jag tog därför till vana att fråga Mario om riktigt enkla saker.
En gång frågade jag hur han kokade ägg.
"Ajdå" sa han, ett ägg är VÄLDIGT viktigt. Ge en kock ett ägg och man fattar direkt vilken sorts kock han är. Det ställs stora krav på den som ska koka ett ägg. Man måste förstå ägget för att kunna koka det, särskilt om det är ett ägg man vill äta.
Vi pratade ägg i två dagar...



tisdag, juli 15, 2008

En klädbutik nära mig


Bilden tillägnar jag T***a ;) Och den är inget debattinlägg.



måndag, juli 14, 2008

Kylskåpstömning



Egentligen skulle jag skriva om två reportageböcker jag läst, den ena redan för länge sedan. Istället blir det en bild på dagens lunch: omelett med tomatsalsa, rucola och smarrig getfeta. Nu måste jag sova. Goodnight wherever you are.



GW




söndag, juli 13, 2008

En söndagmiddag i juli



PARMESANSTEKT KYCKLING
2 port

2 kycklingfiléer
2 ägg
1 dl riven parmesanost
ströbröd
salt, peppar
olivolja

Rör samman ägg och ost. Dela filéerna en eller två gånger på höjden. Doppa dem först i ägg- och ostblandningen och sedan i ströbröd. Krydda. Stek i olivolja ca 3 min på varje sida.


MORÖTTER MED ÖRTSÅS
2 port

Jag serverade kycklingen ovan med morötterna som tillbehör men ärligt talat hade den rätten varit godare med en insalata mista. Men för det är detta supersmarrigt, som mellanrätt eller kanske till en plain köttbit. Örtsåsen har hämtat mesta inspirationen från Lisa. Jag kokade 4 rejäla morötter, då fick jag hälften av såsen kvar som jag har sparat för att använda imorgon.

4 morötter
100 g rucola
2 1/2 dl persilja
1 1/2 dl gräslök
2 msk vitvinsvinäger
2 dl olivolja
ca 20 g kapris, i salt för att K säger så, min har jag köpt i Italien, grovhackad
salt, peppar

Slanta morötterna och koka mjuka. Gör under tiden såsen:
Slå över ca 1 l kokt vatten över rucola och örter. Sila. Tillsätt vinäger och mixa till jämntjock konsistens med mixerstav. Kör sedan ner olivolja, lite i taget.
Vänd ned kapris och smaka av med salt och peppar.
Blanda hälften av såsen med morötterna.



TOMATSALSA MED MYNTA OCH VITLÖK
4 port

4 tomater
3 klyftor vitlök, grovt hackad
några stänk tabasco
2 msk rödvinsvinäger
1 msk färsk mynta, hackad
olivolja
strösocker

Hacka tomat och blanda med vitlök och övriga salsaingredienser i en skål. Låt rinna av och servera på rostat bröd.



HALLON- OCH CHOKLADPAJ
ca 10 små bitar

Pajdeg:
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
0, 75 dl socker
125 g smör, kallt i bitar
50-75 g mörk choklad, 70 % kakao

Fyllning:
1/2 l hallon
1/2 dl socker
1 1/2 msk potatismjöl

Värm ugnen till 175 grader.
Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Blanda ihop med fingertopparna tills det blir grynigt. Hacka chokladen grovt och blanda ned i smuldegen.
Lägg hälften av smuldegen i botten på en liten pajform, ca 20 cm i diameter. Grädda 7-10 min.
Blanda hallon med socker och potatismjöl och lägg i formen på den förgräddade degen. Strö över resten av smulorna.
Grädda co 40 min nederst i ugnen. Ett tecken på att det är färdigt är då bären börjar bubbla.

Jag serverade Sias prisvärda stracciatellaglass till.




lördag, juli 12, 2008

Sommar



Middag: Först åt vi vattenmelon med smakrik fetaost, kryddat med färsk mynta och nymald svartpeppar. Sen åt vi kronärtskocka med smör och flingsalt. Därefter ugnsstekt lax med senap-, dill- och gräslökssås. Och färskpotatis så klart. Lättöl. Avslutade med myntamarinerade svenska jordgubbar och lättsockrad vispad grädde. Utifall ni undrade.




onsdag, juli 09, 2008

The hanging brochette


Läste om det nya tricket på en NY-krog med hängande grillspett som en rolig grej man kan ha mindre bitar av fint/dyrt kött på. Målgruppen är den kostnadsmedvetna gästen. Vad mer krogarna kommer hitta på för att justera de höjda råvarupriserna, undrar skribenten. Små bitar var det inte på det hängande grillspettet jag beställde för fyra år sedan på en krog i franska Biarritz.





måndag, juli 07, 2008

Paggan och GW

Leif Pagrotsky bloggar idag på utmärkta Taffel.se. Vet inte varför jag tycker att det är komiskt eller varför jag först undrade om det verkligen var han som skrivit texten. Vem skulle det annars vara liksom. Ungefär likadant reagerade tydligen en del då Leif GW Persson startade upp sin blogg.

Jag själv är också tillbaka snart, är bara så arg just nu att det skulle bli fel om jag försökte författa något, under tiden ilskan och frustrationen lägger sig läser jag böcker jag ämnar recensera här.