måndag, september 29, 2008

Spagetti alle cozze


Mobilbild, bara så att ni vet.

Vilka fina blåmusslor Å kom hem med! Behövde nästan inte borstas och det var bara en liten rackare vi behövde slänga. Och vilken spagetti alle cozze han lagade. I korthet så här: De slutna musslorna lades i en gryta och fick en kallsup vitt vin. Vin och musslor kokade upp och fick sjuda ca 5 min. Spadet silades. Persilja, lök och vitlök frästes. Musselspadet hälldes över detta fräs och fick koka ned till ungefär hälften. Blandades med spänstig spagetti och musslorna.

Ja just ja, en bunt halverade körsbärstomater fick också koka med sista minuten.




söndag, september 28, 2008

Lammfest



Soliga och friska höstdagar, finns det något bättre? Idag var jag och min lilla familj på lammfest på Färingsö hos en matvän och hans familj. Denna vän är matstylist. All mat han rör vid blir man lycklig av att äta, och allt han har att göra med är så förbaskat vackert. Lamm- och böngrytan vi åt var sådär perfekt långkokt, simmig och smakrik som mat bara blir om man lägger ned känsla på den. Efter grytan högg vi in på ett bonnigt bull- och kakbord. Omgivning var lantlig med små röda bodar, djur som betade, en sjö som gnistrade kallt och gamla träd i färgsprakande höstskrud. Den stora församlingen var bullrig och skrattig. Alldeles underbart idylliskt.


Köpte en burk av gårdens egen honung som var en ovanligt osöt sort.



The värd Peter, the landetstyle.





lördag, september 27, 2008

Välförtjänt seger

Matsajten Taffel.se har utsetts till Årets nättidskrift. Motiveringen är klockren:

"Denna tidskrift lyckas på ett smakfullt sätt kombinera sött och surt och svårt och lätt utan att för den skull smöra för läsarna. Taffel.se inbjuder till nya smakäventyr med 314 ingredienser samtidigt som den hyllar simpla ägg som bara ska kokas. I nästan en timme. Personliga tips, råd och reflektioner samt kärleken till mat, recept, kemi, grytor och råvaror blandas med aversion mot fräscha sallader, champagne och bananflugor. Var kan en storm i en vitlökspress bryta ut? På Taffel.se – nättidskriften för alla som äter."

Det är sjyst att Lisas Förare Winbladhs generositet med bland annat kunskaper får en synlig belöning. Och som matmänniska tycker jag att det är fint att någon/något/några som tar maten på allvar och förmedlar detta med höjd får pris.



Very dry

Själv är jag munter som en torrstekt fisk som någon sa i den superduperbraiga kinesiska filmen jag såg igår. (Hur kommer det sig att kineserna alltid gör så bra film?). Trots att jag är fin i håret efter en klippning hos Bengt som drar upp brallorna så mycket att man inte kan låta bli att titta i grenen vare sig man vill eller inte. Det handlar mest om att batterierna står i botten. Men här ska snabbboostas med treo inför dagens fortsatta aktiviteter. Den ekologiska vinaren får dock bli en gåva till värdinnan snarare än till mig själv.



fredag, september 26, 2008

Ännu inget äppelbröd


Promenixar efter Norr Mälarstrand

Finner ro i efterdyningarna av en tre veckor lång storm. Jag har jobbat vanliga veckodagar, sena fredagskvällar och tidiga söndagsmornar. Det har både skjutits rådjur och dansats runt granen i mitt kök. Närmsta grannarna har kunnat förnimma långkok, kardemumma och kryddnejlika. Nejlika är btw ett av de vackraste matord jag vet. Jag har gästat en redaktion och för ovanlighetens skull haft arbetskamrater i massor (eftersom jag som egen mest jobbar ensam i mitt kontor). Träffat både gamla fotografbekanta och lärt känna nya. Har även kirrat en hel del möten och sånt. I helgen ska jag...jobba, men ska också på skönhetsextravaganza och lammfest. Min intresseklubb kan även notera en hårklippning. Och att jag ska kurera en förbannad förkylning.



söndag, september 21, 2008

Prao eller vad det kallas nu för tiden


Igår kom brorsan över med tre olika sorters äpplen från sin trädgård, bland annat glasäpplen. Ser fram emot att göra något av dem på torsdag, fredag då jag också är tillbaka här. Kanske med nya tankar kring Elizabeth Davidboken jag läser och kanske med recept på äppelkaka.



onsdag, september 17, 2008

Hippie-Bourdain

Var det han såg ut.



Bekännelse

Senast jag var på Bondens egen Marknad köpte jag en gurka. När jag kom hem åt jag upp den direkt.
Hela.
Själv.
Rakt upp och ned.
Jag har alltid varit galen i gurka, särskilt de goda.



tisdag, september 16, 2008

Lite grinig bara

Jag tror inte på nyfilmatiseringen av Brideshead Revisited, och nu kunde jag också ha varit på Hanaholmen och lyssnat på intressanta dragningar om nordisk mat.



söndag, september 14, 2008

Om det regnar kommer det uppifrån annars...


Spridda skurar:

Köpte en ny bok igår, Nudelbagaren av Ma Jian. Jag är knäpp, när ska jag läsa den? Jag har fyra skönlitterära böcker jag ska plöja innan och jag har häcken full med att vara mamma, med att jobba och med ideellt föreningsarbete.

Har kommit ett par kapitel/essäer in i An omelette and a glass of wine av Elizabeth David. Det ena handlar bla om hur god kan maten bli om man bara öppnar några burkar och de knappt får ett uppkok? Samtidigt som riktigt god mat inte behöver många ingredienser. Att ett kosthåll med få livsmedel inte behöver bli enahanda med kunskap om råvarorna tex hur man får samma kryddor att smaka på olika sätt. Det andra handlar om riktig, äkta emulsion, och att det nog finns de som tror att majonnäs bara kan göras i fabrik. Båda känns aktuella och är skrivna så att jag håller med om det mesta. Publicerade 1960 och 1962.

Igår morse åt jag och min lilla familj frukost på Petite france. Kön ringlade ut mot gatan och klockan hade ännu inte slagit 09.00. Träffade en bekant kändisdietist och skvallrade lite. Plommonkompotten på yoghurten var utbytt mot kvittenkompott och aprikoskompott. Jag köpte med mig en burk pâte de porc hem. Har inte ätit den ännu.

På Norr Mälarstrand har det öppnat ett nytt café, Farfar Pär. Där kan man äta handrullade rån med snirkliga mönster med bär och grädde, det är ägarens 82-åriga farfar som gräddat och rullat rånen.



torsdag, september 11, 2008

Fotograf

Jag skulle fråga folk på stan vad de tyckte om ursprungsmärkning på kött (1998). Porträtten skulle tas av ett proffs som hade varit reportagefotograf på en kvällstidning. Han var och är en lugn person och kan även uppfattas som blyg.

Innan jag hunnit säga något till det första potentiella intervjuoffret hade han redan tagit flera bilder. Men du måste väl fråga först, sa jag. Nej, svarade han bestämt, vi frågar efteråt annars blir inte bilderna bra. Och det var nog sant.



Vad han gjorde hemma hos mig idag tar jag en annan gång.



onsdag, september 10, 2008

Svart är stockholmarens färg




Galleristen och konstnären


Smockat med folk, fin stämning och jag såg röda prickar. Grattis och tack Ilva! Utställningen pågår till 27/9.

Uppdaterat: Åt sedan middag på Ekocaféet där vernissaget ägde rum med en matvän och hennes man som bla undervisar på SLU. Plötsligt blev det något som kallades för miljö-öl och vi fick lyssna på ett föredrag om KRAVs planer att klimatmärka mat. Så lämpligt.



måndag, september 08, 2008

Ni missar väl inte Ilvas vernissage i Uppsala imorgon

Mer info HÄR.



lördag, september 06, 2008

Höst, Bondens egen marknad och spridda tankar



Jag säger det igen, hösten är bästa årstiden! Imorse var jag till Bondens egen Marknad i Tessinparken. Nu provmatlagar jag ett recept och det doftar jord, lök och ingefära i köket.

Jag har inte många minuter på mig och dessa borde jag egentligen ägna åt jobb. Men när jag åkte buss hem med diverse inläggningar och rotfrukter i knät kom jag att minnas när min högstadieklass skramlade till en klassresa och vill skriva några rader om det. Ett sätt att tjäna pengar på var att gemensamt odla bla grönsaker och rotfrukter som vi sedan gjorde konserver av och sålde utanför livmedelsbutiken i den by jag kommer ifrån.

Odlandet ägde rum ca 1 mils cykelavstånd från skolan. Under sommarlovet var alla tvungna (jo vi såg det nog som det då) att någon gång ta sig dit för att sköta om det som växte. Det var så idylliskt landsbygdigt där och allt frodades som ogräs. Mest imponerad var jag av de ståtliga och prunkande kålblasten.

Vi fick vara på marker som ett familjekollektiv ägde. Generöst upplät de jord till oss eftersom flera av dem hade barn i skolan. Jag vet inte om de barnen blev retade men vi andra tyckte iallafall att de levde märkligt. Tänker på det här 20 år senare när jag nyss besökt en knökfull marknad full av sådant de var självförsörjande av.



Peter Rabbit Organics



De här söta förpackningarna med fruktpuréer från Peter Rabbit Organics köpte jag på Ekologiska Barnmatsbutiken häromdagen. Inhandlade även en ketchup av samma märke som är sötad med äppeljuice och ska ha mycket smak. Det sistnämnda mest till mig själv.



fredag, september 05, 2008

Babybio/babynat


Bilden visar två av produkterna jag köpte på Ekologiska Barnmatsbutiken. Den stora förpackningen innehåller grönsaker med skinka. Rätten har mycket smak för att vara färdig barnmat och utan salt och socker. Kryddad med rosmarin tror jag. Den lilla burken består av äppel- och kvittenmos. Båda av franska märket babybio/babynat. Alla livsmedel på de fallande ingrediensförteckningarna efterföljs av ursprungsland: morot från Holland, skinka från Pyrenéerna osv. Båda rätterna är populära hos min son.



En flört, långvarig ska jag nog tillägga


Valhallabageriets levainbröd.



Fredag!


Uppdaterat: Maken lagar middag, förutom köttet, det steker jag. Jag försöker att inte låtsas om att tomaterna är skurna på fel ledd.



torsdag, september 04, 2008

London -postnummer W2

Vill bara säga att jag uppskattade Andres Lokkos text om bra matställen i Bayswater i senaste Gourmet. I samma svep uppgraderade han hela stadsdelen. De gånger jag bott där och berättat det för olika typer av Londonsnobbar så har de tittat på mig med en men-fattar-du-inte-bättre-blick. Och då har jag kommit av mig att berätta att jag FAKTISKT tycker att området är mysigt.



Pladder

Åt frukost i sensommarsolen på Valhallabageriet med en vän. Som sedan gav mig skjuts på pakethållaren till Ekologiska barnmatsbutiken. Mer om produkterna där en annan dag. Är fortfarande upprymd av mötet med denna person som kan så mycket om mat. Nu måste jag skärma av mig från omvärlden för att hinna färdigt en del jobb jag åtagit mig. Pia säg efter mig - JAG FÅR INTE BLOGGA, ELLER LÄSA NÅGOT SOM INTE HAR MED UPPDRAGET ATT GÖRA, JAG FÅR INTE GÅ UT OCH KÖPA DYRLATTE, BLIR JAG HUNGRIG FINNS MITT FAVORITBRÖD I SKAFFERIET: LEVAIN FRÅN VALHALLABAGERIET.



onsdag, september 03, 2008

Falukorv for dummies

Konserverad gröt köper jag ibland, det finns en sort för barn som är ett säkert kort då min bebis och jag ska på utflykt. Men skivad falukorv det lovar jag att jag aldrig kommer köpa. Trots "att det sparar tid och disk".



Bajs!

Ibland känns det som mitt liv mest handlar om bajs. Först tar jag hand om bajsiga blöjor sedan plockar jag upp hundbajs i små svarta likpåsar. Lånade en bok idag - Älgen efter skottet, från träff till tallrik av Lars Bengtsson. I den läser jag att älgen bara använder filé-muskeln vid ett tillfälle, när den bajsar, därför innehåller den mycket lite bindväv.



tisdag, september 02, 2008

...heard of a plongeur with a moustache?




Nu har den fjärde boken jag beställde för en tid sedan kommit. Down and Out in Paris and London av George Orwell. I den beskriver författaren sitt liv som diskare och kock på bland annat Hotell X i 1920-talets Paris. Boken är bättre begagnad och mannen* som läste den innan verkar läsa skönlitteratur på samma sätt som mig, nästan plugga in texten med hjälp av minnes och reflektionsanteckningar i marginalerna. Han går dock ett steg längre och ritar ibland små relaterade saker. Undrar hur det kom sig att han släppte boken vidare? Det kommer inte jag göra.

* jag tycker att handstilen ser maskulin ut men jag kan ha fel.



måndag, september 01, 2008

Köttbullelåten

En av de mest spelade låterna hemma hos oss just nu.

Så varenda middag
Hon fortsatte sitt tjat
Sa vet du inte Marcus
Man leker ej med mat

Den äter man ordentligt
Så att kroppen ska bli glad
En köttbulle i näsan
Det är inte något bra


ref.
Du får inte stoppa köttbullar i näsan Marcus
Du får inte stoppa köttbullar i näsan där
Sluta upp å stoppa köttbullar i näsan Marcus
Du får inte stoppa köttbullar i näsan sisådär.