fredag, juni 26, 2009

Just nu

Läser om senapsspenar i en bok om korv, mos och människor.



Middag



Helkväll med bästa redaktionen. Käkade en sjyst råbiff på Kåken igår. Den var tjusigt röd med god köttsmak och chunky i konsistensen. Ville ha mer när den var slut. Fortsatte med en sallad med confiterad kyckling och blåmögelostsås, små salta och krispiga brödflarn till. Nästan lika bra. Avrundningen satt fint, lagom söta inlagda körsbär med chokladkola, bärsorbet och saltstekta nötter.



Sallad med confiterad kyckling.



söndag, juni 21, 2009

Bara på Söder


Söndag: Ibland



Sorgligt restaurangbesök



Jag var väldigt nöjd med min middag Carl Michael för två år sedan. Därför tyckte jag och maken att en måltid där på midsommaraftonen var en god idé, vi skulle ändå besöka Grönan som ligger tvärs över gatan.

Vi tajmade lunchen med sonens middagslur i vagnen perfekt och såg framför oss två timmars ostört ätande, lyx för småbarnsföräldrar.

Åke beställde sill & strömming som förrätt och kalvschnitzel till huvudrätt, jag sparris med bland annat kallrökt lax och sedan toast skagen. Carl Michael satsar på klassiska rätter och gjorde det bra vid mitt senaste besök.

Det tog ett tag innan brödet kom in men det var gott, vinet fick jag sista slatten i flaskan av, lite för lite för att vara korrekt, men ok tänkte jag som dricker max ett glas när pojken är med.

Det dröjde länge innan förrätterna kom in, blev nästan irriterad men tänkte att vi hade all tid i världen just den gången. Och såväl sillen som sparrisen var välsmakande när de väl stod på bordet. Vi glömde att det dröjt och kände oss riktigt upplyfta.

Sedan fick vi vänta igen, när det gått 20-30 minuter skulle Å be om extra smör för att kunna äta mera bröd som tidsfördriv. Servitrisen avbröt honom direkt utan att veta vad han skulle säga, gick i försvarställning och berättade att maten var på gång. En kvart efter detta kom hon och sa att de höll på att göra smöret. Men varken maten eller smöret kom in för det. Åke bad en annan i personalen om smör. Javisst. Men det kom fortfarande inte. Ytterligare en stund efter detta kom vår servitris, utan smör, och sa hastigt att hon "frammat" maten men att de höll på med den, att hon skulle bjuda på kaffe för misstaget.

När det gått två timmar sedan första betällningen ropar jag på henne för att fråga vad "framma" är och vad som gått snett. Då berättar hon att hon missat att lämna beställningen till köket men att maten är på gång. Vi väntar lite till, sedan ber jag om notan för jag har sällan blivit så arg när jag gått på krogen.
En stund efter detta kommer en annan person med maten. Jag ber åter om notan igen istället. Vår nya servitör ber så mycket om ursäkt, ger oss doggybags, som jag lämnar, och gör allt rätt. Säger att han förstår oss. Drar av en del på notan. Alldelse för sent dock.


Uppdaterat: En kollega som råkade vara där samtidigt bad om extra potatis till sillen när han kom, den hade fortfarande inte kommit då han gick.



Mera mingel

Några fler bilder från smygläsningen för ett par veckor sedan.


Carina Ahlin och Camilla.


Niklas, Per och Mons på scenen.


Peter th, en vän sedan länge och en kompis till honom.


Camilla och Mats, som jag lärde känna på ett lustigt sätt då jag började i matbranschen för rätt länge sedan. Vi ses sällan numera då han gör andra saker idag.


August.


Mia och Ingela. I bakgrunden skymtar Henrik.


Jakob tv.


Försnack med Niklas och Anders.



tisdag, juni 16, 2009

Lördag hela veckan


Min man gör tveklöst jordens godaste bea. Därför blev jag inte särskilt ledsen då lördagens middag med vänner blev inställd. Vi fick ju för ovanlighetens skull ett rent hem och dessutom blev det biff med bea till middag flera dagar i rad eftersom vi redan hade handlat.



Inför den inställda måltiden gjorde jag ett av mina sällsynta besök på Systemet. Köpte ett par flarror beaujolais som jag just nu gillar att dricka lite för kallt till typ allt.



fredag, juni 12, 2009

Någon gillar mig

Efter flera blaskiga dygn ringde jag i onsdags till alla inblandade i den planerade utomhusplåtningen och sa: - Vi kör imorgon oavsett om det regnar.

Igår, torsdag, när jag köpte gasol på lunchen sa killen på macken att jag hade tur eftersom det skulle spricka upp på eftermiddagen. Jag tittade på den granitgrå himlen och betvivlade honom starkt.

14 var alla på plats. 14.15 sprack himlen upp. Resten av dagen bestod av strålande sol och värme.



Idag har det bara varit regn igen.



tisdag, juni 09, 2009

Blomster


Det kändes konstigt att köpa liljekonvaljer, när jag växte upp plockade jag dem runt knuten. I små buketter till fröken. Till skolavslutningen.


Är så glad i mina Tant Hanna och Mårbackapelargoner. Med all säkerhet odlades de redan på 1870-talet i Sverige, har jag läst. Varm punchveranda. Sockerkaka. Och Trocadero.



söndag, juni 07, 2009

Mmm, kaffeförrådet är påfyllt




lördag, juni 06, 2009

Macaron och champagnemingel


Gjorde en Ann Wintour igår. Gick på en tillställning men stannade inte längre än en kvart.

Gled förbi stammisstället Petite France som firade sitt nya macaronbageri. Drack ett glas söt skumpa och åt ett par bakverk med lakritssmak, hälsade på alltid lika passionerade Sebastien som driver stället och ställde några frågor till hans brorsa som bakar macaronerna. Sen gick jag hem.



Goda saker




Det är konstigt, det finns bara en plats där jag sover riktigt bra, på en bergskant, på en ö i södra Italien.

På den närliggande stranden serveras den skönaste spagetti vongolen som går att äta. Ibland, på avstånd, kan jag tänka, men så märkvärdigt är det väl ändå inte.

Och så sitter jag där i den turkosmålade trärestaurangen på pålar på Marontibeachen, men vinden på kinden i blå badparasollers sällskap och känner mig märkvärdigt lycklig för att det smakar så mäktigt.



60-talsvibbar



Ischia Porto

En av anledningarna till att jag gillar Ischia är att det känns som om allt stannade upp på 50-60-talet. Arkitekturen och krogpriserna till exempel. På stamstället, som är ett stamställe för att maten är så förbaskad god, kostar ett fat med 5 små bruschettor 3 euro och den briljanta spagetti vongolen 7 euro.



Maronti


Ischia Porto



Desken



Vi hade smygläsning och det diskuterade matjournalistik på scenen på 1900 förra fredagen. Det var ett fint gäng där, framför allt journalister, fotografer och annat mediafolk. Jag hade tappat rösten men pratade ändå. Ett par timmar efter drinken på bilden satt jag på en flygbuss. Tänkte att jag kanske skulle gått hem lite tidigare.