måndag, september 28, 2009

Åke bakar tårta


Svärfar fyllde år i helgen, vår present var en tårta som Åke bakade. Han passade på att fylla kakan med typ allt han gillar. Men ingen kan säga att tårtan inte var god.


Först bakade han 3 rulltårtsbottnar som fick smak av rivet citronskal. På den första bottnen hamnade en blandning av färska hallon, minimarshmallows och grädde. Det blev jättebra eftersom smeten inte rann ut utan höjde tårtan ordentligt.


På nästa botten hamnade ett tjockt lager med dulce de leche.


Överst en spegel av hallonsylt. Sist spritsades och pyntades mästerverket.



söndag, september 27, 2009

Presenter man blir glad av



Vackra tistlar, olika äpplen och plommon från vännens egna trädgård, och dessutom hennes hemkokta plommonsylt.



T käkar fin-fin croissant på Xoko





Stockholms Matvarufabrik



Menyn var inte lång och det tycker inte jag den ska vara på en kvarterskrog av den här typen heller. Och de flesta rätterna hittar man på de flesta liknande krogar just nu, men inte alla lyckas lika bra som Matvarufabriken.

Det lågtempererade sidfläsket kändes som ett givet val. Det var rejält och mustigt, och hade en tunt skal av ljuvlig och lite bränd svål som knusprade i munnen. En mild och smörig blomkålspuré var ett mycket passande tillbehör. Rostat vete och hasselnötter kompletterade fint både smak- och konsistensmässigt. Kryddig, smakrik mörk rillette på griskind till detta var pricken över i:et.

Till dessert valde jag och mitt sällskap vit chokladparfait med flädersorbet, hallon, kanderade pistagenötter och dulce de leche. Det låter spretigt men de lite jolmiga smakerna i parfaiten lyftes fantastiskt av sorbeten och hallonen.


Kvittopåse.



Ur dagens skörd från Daglivs


Quinoapuffar och torkade blåbär (till morgonyoghurten), finskt snask, Dulce de Leche (ska bli tårtfyllning), en stor burk inlagda dragonblad, mini-mini-förpackningar med russin (mellis till sonen) och macadamianötter (som vi redan kanderat och ätit).



tisdag, september 22, 2009

Bendel gillar att det finns finsk mat hos grannen Daglivs


Lakritspastiller med en gnutta tjärsmak.



söndag, september 20, 2009

Söndagmiddag och päronpaj med smak av kastanj och hasselnöt



Testade de picklade vaxbönorna jag la in förra veckan. Supergoda, sötsyrliga och heta men behöver ligga till sig några dagar till. Åt även smörslungade sugarbeans med flingsalt till parmeasanstekta kycklingschnitzlar. Och drack ett glas matchande riesling. En riktigt fin måltid.



Till efterrätt lagade jag en maffig päronpaj med smak av kastanj och hasselnöt. Den var inte vacker men makalöst läcker att äta.

PAJDEG
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
150 g smör, kylskåpskallt

Blanda snabbt ihop allt till en deg med fingrarna. Tryck ut i en liten men hög form.

PAJ
3 små päron, tunt skivade
100 g kastanjepuré
1 dl mjölk
1, 5 dl creme fraiche
2 msk päronkonjak (så fick jag äntligen använda den)
1-2 msk strösocker
3 små ägg, el 2 stora
0,75 dl hasselnötter, hackade

Vispa samman kastanjepuré med mjölk. Blanda med creme fraiche, konjak, socker och ägg.

Lägg päronen på pajdegen, strö sedan över nötterna och häll över äggstanningen. Ställ i ugn 30-40 min, 180 grader.

Servera med vaniljglass.



Långholmen, bästa hösthänget



Jag sitter under kastanjeträdet vid Bellmanmuséet och har det bra. Odlingarna som omger mig med både köksväxter och blommor är återskapade enligt 1700-talets ideal. Det är mycket romantisk och något bohemiskt. Framför mig på det grönmålade träbordet har jag gott bryggkaffe, mackor gjorda på hembakt bröd och klassiska småkakor från caféet. Allt smakar som att mamma stått i köket. Senare väntar en promenad förbi de charmiga kolonilotterna, 1800-talsvackra Carlshälls gård och den träbåtsfyllda kanalen.




onsdag, september 16, 2009

Picklade vaxbönor

Impar på folk och ser otroligt snyggt ut, men är skämsigt lätt att göra.

Lag
2 dl ättika, 12 %
4 dl socker
6 dl vatten

Koka upp lagen, rör om tills sockret löser sig.

Bönorna
1/2 kg vaxbönor, rensade
3 vitlöksklyftor
2 små peperoncino, smulade
1 liten kanelstång
2 tsk salt

Lägg kryddorna i en glasburk, förväll vaxbönorna och lägg i burken, täck med lag.

Inspirationen kommer från ett Djurens Rätt-recept.

Uppdaterat 11/9-2010 Jag har förvarat bönorna i kylen och nu ett år senare är de minst lika goda.



lördag, september 12, 2009

Cevennerna/Languedoc


Getosten jag köpte på Petite France var lagom i ordets bästa bemärkelse. Lagom stor för en person, med lagom mjuk kärna och lagom styrka. Den var underbart getig, och underbart god. Den kom från Cevennerna. Och den smakade Cevennerna.


2005, i september, var jag på en fullspäckad matresa i Languedoc. Jag bodde i fantastiska byn Sauve på fina Oliven (som iaf då drevs av Kajsa Wargbutiksägaren).

Jag åt förbjudet fet rillettes och mustigt tjurfäktningstjurkött. Mumsade hemkokt krubb serverat av en husmor som berättade sina tricks. Jag såg de svarta hästarna och saltfälten i Camargue. Besökte ekologiska vinbönder och ett par olika restaurangskolor. Men det jag uppskattade mest var nog förmiddagen hos ekologiska bönder i Cevennerna. För de hisnande vyerna, för värdparets ödmjukhet och för den goda och bonniga maten skull.


De hade Aubrac-kor. Fina, eller hur? Köttet används av många franska stjärnkockar.


Lunch.


Värdparet.


Vy över Sauve.


Oliven, i köket.


Frukost före matmarknadsröj. Till höger den internationellt etablerade konstnären Maj-Siri Österling som bland annat gör sådana här sköna och stora installationer. Hon var vår tolk under veckan. Ett kärt återseende, Maj-Siri var min franskalärare i åk 8 och jag hade inte sett henne sedan dess. Vi gjorde även skoltidning ihop, minns hur vi skumpade runt i hennes gamla Renault till tryckeriet 10 mil bort. Jag hade ingen aning om att vi skulle ses igen förrän hon dök upp på det gamla pilgrimspensionatet där vi bodde. En annan av resans höjdpunkter var besöket i hennes hus och atelje.



Picklad dragon



Vi är en bea-familj, det vet ni. Minst en gång varannan vecka. Men vad gör vi när det inte är något drag i kruk-dragonen, vilket det sällan är? Den smaken är ju rätt viktig i en bea. Jo då tar vi till dragon inlagd i vinäger. Burken ovan är inhandlad på Daglivs vid Fridhemsplan.



fredag, september 11, 2009

Morgonsurr


Om jag anstränger mig kan jag minnas hur jag en gång för länge sedan tyckte att frukost ute var dekadent och superlyxigt. Idag är det ett nödvändigt andningshål att ibland varva ned på ett fik innan dagen drar igång. Imorse tog jag och min Jack Russel en promenad till stammishaket Petite France (som jag skrivit en hel del om i den här bloggen). Hälsade som vanligt på bagaren Sebastien och hans fru. Åt deras fina frukost på uteserveringen eftersom jag gillar den som mest soliga höstmornar. Innan jag gick hem handlade jag en getost från Cevennerna i den nytillkomna ostdisken, och vackra konserver med rillettes och kastanjekräm.