onsdag, oktober 28, 2009

Sjyst java i mitt kvarter

Kanske har jag glömt att berätta att där Barista låg förut, på St Göransgatan nästan där den korsar St Eriksgatan, har det öppnat ett nytt kafé. Den välklädda mannen bakom disken snackar mest italienska och är rapp både i munnen och i handlingarna. Kaffet är grymt, förmodligen det bästa på Kungsholmen. Inte så strange då ägaren tillika baristan jag nyss nämde är en av dem som tidigare drev bland annat Sosta på Sveavägen.



tisdag, oktober 27, 2009

Kuckelimuckmedicin



Jag hittar allt mer intressant choklad, bra lakrits och matcha-te-snarr i godisbutiken på nedre botten på NK. Förpackningarna på bilden ovan, som för övrigt är ett av de första fotona tagna med nya kameran jag köpte på lunchen idag, är inte bara bedårande med sin retrodesign och prasselpapper, innehållet är kalasgott också. Kraftfulla salmiakpastiller och härligt tuggiga och sega mintisar.



måndag, oktober 26, 2009

Också smittad...

...att vilja göra göra toskansk julbrygdfärska gröna valnötter.



Tillfälliga företeelser


För några år sedan när jag var på rivieran hade alla restauranger samma sorts vattenglas, de där låga breda. Dem såg jag inte nu men däremot hade alla olja och vinäger i samma sorts rubbade platsflaskor med spraykork.



lördag, oktober 24, 2009

Bistron på Hostellerie Bérard


Steak med nästan friterade rofrukter, det senare åt vi som godis.


Mjölkchokladfondant med hallonkärna, trädgårdshallonsorbet på kaksmulor.

Vi åt väldigt bra alla dagar på vår höstresa till Provence. Franskt, enkelt och bonnigt. Inte minst på bistron på vårt hotell. Krubb med det där oförklarliga och vällagade lilla extra. Den mycket märgfulla mustigheten i nötköttsgrytan, smakrikedomen i de smörrostade rotfrukterna och pikantheten i de rostade pinjenötskärnorna på pasta peston.

Vill du läsa mer om maten på hotellets andra restaurang, den med en stjärna, kan du läsa här hos Ragazze-Elin.



Yoghurtdrottningen


Smugglade ett krus till rummet.

Frukosten på Hostellerie Bérard var utmärkt och så bör det väl vara när den kostar mer än den sjysta maten i hotellets bistro. Jag blev beroende av yoghurten i lerpotta från La Fermière. Gjord på grädde hade den en läcker tjock men luftig konsistens med underbar sötma från äkta vanilj. Skulle kanske passa bättre som efterrätt, särskilt eftersom kärlet rymmer 140 g, men vad tusan, bara yoghurten gjorde resan värd och då tar man alla chanser att äta så mycket som möjligt av den.



torsdag, oktober 22, 2009

La Cadière-d'Azur med omgivningar

På begäran kommer lite miljöbilder. En varning för att inlägget är allmänt och familjärt.


La Cadiere dÁzur skymtat från från Le Castellet, ett annat samhälle ett par mil därifrån.


Inte ens slaktaren är vaken.


Postens fordonspark.


Huvudstreetan.


Entrén till vårt hotell.

LA CASTELLET

På håll.


Le Castellet. Det visade sig vara ett mycket fransk ställe, nästan för gulligt, men skönt och folktomt så här off season.

CASSIS

Cassis, en pärla vi besökt flera gånger tidigare. Och ett utflyktsmål för många i trakten, där man käkar gott och softar. Ganska många solade och badade fortfarande. Eftersom marken är kalkrik och vit så är havet gnistrande turkosgrönt.



AIX EN PROVENCE

Bistrolurre i Aix som inte ligger alltför långt ifrån.



Middagen på bykrogen som urartade i en fotbollsmatch med servitören


Gatan detta utspelade sig på var dessutom trafikerad.

Lille T fick två kompisar i byn, servitören på en av de få krogarna, och sopgubben som väckte oss (eller snarare mig) med sin sopbil kl 6 på mornarna och som vi mötte till och från frukosten som serverades ett par hus bort.



onsdag, oktober 21, 2009

La Cadière d'Azur



Kan inte tänka mig ett så mycket mer romantiskt ställe än La Cadière d'Azur i vinområdet Bandol. Stolt belägen på ett berg i det flacka och gröna landskapet som så här på hösten hade en hel del röda och gula inslag. Vi bodde på det enda hotellet, Hostellerie Bérard. Trivsamt med ett enstjärnigt kök och en enklare bistro. Vi hade en vid utsikt bakom våra turkosa fönsterluckor, och doften av bränt gräs nådde oss ofta då det verkar vara en del av höstbruket på vingårdarna att elda.


Vi bodde i rummet längst bort med öppna fönsterluckor.


Med en nästan 2-åring var det ibland smartare att beställa mat från bistron till rummet än att äta på plats i krogen. Fint krubb.


Frukostbuffén bestod av croissanter, bröd, ostar, chark, frukt och yoghurt att döda för. Och väldigt gott kaffe. Återkommer om detta.


Den fina frukostmatsalen. Samtidigt som vi åt vårt morgonmål såg vi den blekrosaorange solen stiga upp bakom de provencalska bergen.



tisdag, oktober 20, 2009

Från vårfeeling tillbaka till julstämning


Rum med utsikt.

Har tillbringat några fina dagar i sydfranska byn La Cadière d'Azur och bott på Hostellerie Bérard. Återkommer med en lite fylligare rapport.



lördag, oktober 17, 2009

Snart middag hemma hos familjen Flinta





söndag, oktober 11, 2009

Veckans dryckesfavorit


Äpple- och svartvinbärsjuice, ofiltrerad, från Cotêaux Nantais. Ruff och osöt, helt i min smak. Jag späder ibland ut den och dricker som måltidsdryck. Går att beställa hos Årstiderna.



söndag, oktober 04, 2009

Oxsvanssoppa man blir snäll av



Jag har två favoritsmaksättare, oxsvans och musslor, båda för att de lämnar så oerhört komplexa, runda och hela smaker efter sig om man låter dem koka ett tag. Oxsvans har också den goda egenskapen att locka fram fina minnen från uppväxten. Jag kokade i två steg eftersom jag ville ha någorlunda spänstiga rotfrukter. Annars har det mesta i den här soppan hamnade i den för att det fanns hemma. Lite extra gott blir det om man lyssnar på Johnny Cash under tillagningen.

Rätt många portioner, typ 7

BULJONG
lite mer än 1 kg oxsvans
smör
1/2 rotselleri, i bitar
1/2 palsternacka, i bitar
2 morötter, i bitar
3 schalottenlökar, halverade
10 svartpepparkorn
1 bunt bladpersilja
1 msk salt
2 lagerblad
2 dl vitt vin, jag använde en torr riesling

SOPPAN, steg 2
ca 6 stora morötter, i ganska små tärningar
ca 1 kg potatis, i något större tärningar än morötterna
1 dl vin
salt

Till servering: creme fraiche, finsk senap, hackad persilja

-Bryn köttet runtom i smör. Lägg över i en hög gryta och häll över vatten så att det täcker. Skumma om det behövs. Lägg ner rotfrukter och kryddor. Slå i vin. Låt koka i 4-5 timmar.

-Ta upp svansbitarna och rensa ut köttet då de svalnat. Sila buljongen i tätmaskig sil och häll tillbaka i grytan. Kasta det som blivit kvar i silen.

-Häll morötterna och rotfrukterna i buljongen. Koka dem mjuka. Lägg på slutet i oxsvansköttet och slå i vinet. Smaka av sältan, det är viktigt att det finns en märkbar sälta men att den inte är för stark eftersom man vill kunna äta mycket soppa.

-Severa med en klick creme fraiche smaksatt med senap, jag använde finsk inte så söt och stark. Strö över persilja.



Visst blir man lycklig av så här vackra, och ekologiska, morötter?



Cheese!

Man skulle kunna tro att Sebastien som driver Petite France mutat mig som jag pratar gott om honom och hans verksamhet, men det enda jag fått är påtår till kaffet och den här osten, och osten var egentligen till min son. Någon typ av vitmögelost på komjölk, pastöriserad (en av få) sa han, och trodde att jag skulle tycka att den var mesig, men det var den absolut inte, mild ja, men smakrik. Och av en konsistens en högre makt måste skapat, fast och krämig samtidigt. Sonen gillade en annan ost bättre.

Läs Sebastiens blogg här.



Ny ordning i köksskåpet




I fjärde timmen doftar svansen i hela trapphuset




Sassa-brassa-äpple-och-mandelmassa-paj

1 liten paj, 4-5 bitar

SMULDEG
200 g mandelmassa, hackad i små tärningar
150 g smör, i tärningar
0,75 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl

FYLLNING
3-4 svenska äpplen
ca 1/2 dl fast plommonsylt
kanel
ev ett par matskedar strösocker

-Arbeta snabbt ihop en deg med fingertopparna. (Kan med fördel förberedas timmar innan och ställas i kylen). Fördela lite mer än hälften av degen i en pajform, nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen 5-10 min. Skär under tiden äpplena i skivor.

-Ta ut pajdegen och låt den vila ett par minuter. Fyll med äpplena, om de är väldigt syrliga strö över sockret, dutta sedan i sylten och pudra kanel över. Toppa med restrerande smuldeg. Grädda ytterligare 20-30 min, håll koll.

-Servera med vispad creme fraiche smaksatt med vaniljsocker.


På bilden ska pajen toppas med mandelsmulor och gräddas ca 20 min i ugnen.



Äppel- och plommonkompott



Yo! Där satt den. Sötsyrlig, halvfast och rund i smaken. Och grymt vackert orangerosa blev den också. Synd att jag inte minns receptet exakt men det gick ungefär så här:

3-4 syrliga svenska äpplen, i små bitar
5-6 svenska plommon, urtagna och halverade
ca 1 1/2 dl strösocker
1 msk vatten
ett par matskedar vitt torrt vin, jag använde rieslingvin
1 knivsudd ingefära
1 knivsudd kardemumma

Lägg frukt, socker och vatten i en liten kastrull. Låt koka ca 10 min. Tillsätt vinet och kryddorna, koka ca 10 min till. När den svalnat kan du toppa morgonyoghurten (måste vara den tjocka sorten) med kompotten och den gör garanterat succé på frukostbordet. En variant är söta youghurten med vaniljsocker och toppa kompotten med puffad quinoa, det brukar jag servera som efterrätt.



lördag, oktober 03, 2009

Kotletter med smör- och vinbräserad savoykål

Det blev en lyckad tager-vad-man-haver-middag, och det var välbehövligt efter en sjåig dag. Maken gillade särskilt den syrliga smörsåsen som följde med kålen. Efter kotletterna åt vi krämiga, milda och smakrika franska ostar, och sedan äppel- och plommonpaj, recept på det sistnämda dyker förmodligen upp här imorrn.



3-4 portioner

4 fläskkotletter, jag hittade fina ekologiska på Daglivs
400 g savoykål, strimlad
150 g smör
2 dl vitt vin, jag använde torr riesling
rejält med finhackad persilja
salt, peppar

- Förväll kålen i lättsaltat vatten. Kyl den sedan snabbt under rinnande kallt vatten.
- Smält lite mer än hälften av smöret i en djup stekpanna, tillsätt kålen och bräsera ca 10 min.
- Tillsätt vinet, resten av smöret och persiljan, krydda. Bräsera ca 5 min till.
- Stek kotletterna ca 3 min per sida. Servera med kålen.