söndag, mars 28, 2010

Vi firade lille Ts gudmor på urfranska Paname


Posted by ShoZu

Det gäller att hänga på låset på den populära kvarterskrogen Bistrot Paname (Hagagatan, Stockholm) eftersom de inte tar emot bordsbokningar. Menyn är inte lång och innehåller klassiker som moules mariniers, sniglar och omeletter. Hit ska man gå om man gillar det verkligen enkla vällagade franska köket, tillbakalutad men vital atmosfär, chosefri service och gott rödvin till vettiga priser.




tisdag, mars 23, 2010

Ost med mask 2


Ni vet den där osten som görs av fåraherdar på Sardinien som det bildas massor med mask i, den som är förbjuden att sälja tom på Sardinien, men som påstås älskas av sardinierna. Jag har skrivit om den förut. Träffade lite turistmänniskor från just Sardinien idag och vi provsmakade lokala produkter, bland annat bottarga (soltorkad och saltad multerom), cardi (vild kronärtskocka) i lag och det spröda krispiga brödet Carasan. Passade då på att fråga om de kände till Casu marzu-osten. Alla runt mig tittade på mig och sa avmätt att det var klart att de gjorde, den var godare än pecorinon vi åt och maskarna var inte så farliga. Och plötsligt fick jag tips om flera väldigt lokala ostar, en som gjordes i fårmage, och en ricotta som röktes.



lördag, mars 13, 2010

Broarna i Bilbao borde besjungas på samma vis som dito i Paris




Att vandra längs med vattnet, en dimmig kväll i mars, är bland det mest romatiska jag kan tänka mig.



En glimt av Bilbao


Pratvänliga Café Iruna.

Har varit på jobbresa till baskiska Bilbao. Två genuina krogar/caféer jag besökte där du kan äta bra pintxos är Colomado Ibérico och Café Iruna. Utöver all möjlig oemotståndlig chark smaskade jag aromatiska pepparfrukter på olika vis, framför allt picklade och friterade (alltid lika spännande att se om man råkar få en stark en), friterade torsk- och ostbullar, tonfisk och patéer. Nedan även en bild på en av de tre rätterna jag åt på en landsbygdskrog, en potatis- och chorizosoppa, inte alls olik den finska korvsoppan min finska mamma brukar laga, men hon kryddar inte med paprika.


Höjdarchark.


Potatissoppa med chorizo.


Colomado Ibérico.



söndag, mars 07, 2010

Typ espressobryggare


Har tvingat mig att skriva en text idag trots att jag mår illa. Har därför ingen lust att prata mat ovanligt nog. Men jag kan inte låta bli att visa den här fina, antika, svenska bryggaren som funkar ungefär som en espressobryggare. Finns på ett café där jag brukar köpa lunch.