onsdag, april 28, 2010

Jubileumsfest


Fast jag sitter mitt i lämning så gick jag på Gourmets 30-årsfest på Berns Asiatiska. Åt väldigt god sushi men missade ostronen och det generösa dessertbordet. Det blev mer prat än mat kan man säga eftersom väldigt många var där.



tisdag, april 27, 2010

Bröllop i Fjällnäs, sista delen


Bröllopskapellet.

Det var ett vackert, avslappnat bröllop. Brudparet hånglade nästan hela tiden. Brudgummens brorsa som aldrig tidigare lämnat Kerala åkte skidor, det var skoj. Allra roligast var det dock att träffa de nygifta och flera andra gamla vänner som jag sällan har tid att umgås med. Det är en speciell känsla att mötas på en avlägsen plats och dela en helg nära varandra på det viset. Man blir helt enkelt lite lyckligare.
Och maten! Och dryckerna! Jösses!
Inkokt fjällröding med persiljerot och picklade grönsker. Till detta ett finfint rieslingvin.

Svamp och örtfärserad rostbiff av renkalv med viltsky och rotselleri.
Till detta ett fintfint Chateau-du-Pape-vin.

Urval av ostar från Kullen mejeri i Klövsjö.
Late bottled Vintage Nieport, Vila Nova de Gaia, Douro.

Tarte Fine på röda äpplen med mandel och gräddglass.
Till detta en finfin calvados.
Bland det godaste jag ätit på länge!



söndag, april 25, 2010

Soft brunch







Bröllopsklädd ung dam på vift





Dragit till Fjällnäs


Efter flera dagars Vinordic-mässande tog jag och familjen nattåget till fjälls. Fjällnäs är ett makalöst vackert ställe och igår firade vi en väns bröllop här i strålande vårväder. Goda vänner, lika god mat, finfina drycker och en naturupplevelse (som senast uppmärksammades av New York Times som utsåg Fjällnäs till 6e coolaste platsen i världen).



lördag, april 17, 2010

Glimtar ur en helt vanlig vecka

Kanske kan det roa mamma och någon gammal faster.


Jurgen berättar om sin smultronbalamico som har varit lagrad i 10 år. Bärsmaken är tydlig och mycket vital.

I samband med en vinprovning åt jag en av årets godaste måltider, en trerätters lunch på GQ. Rätterna var signerade Jurgen Grossman, en av stadens bästa kockar enligt mig.


Loungefika med Magnus Svensson, rektor för sommelierutbildningen på Restaurangakademien. Innan han ska till TV4-sminket. Innan han ger dryckestips i strålkastarljuset. En man med mycket finurliga idéer, jag blir alltid lite smartare när jag träffar honom.

Möte med kocklandslags-Daniel. Konditorn på modet. I köket bakom Operakällaren.



söndag, april 11, 2010

Årets Bartender 2010

Har ägnat ett par timmar av min söndag åt att sitta i juryn för Årets Bartender 2010. Jag vet inte vilka som vann eftersom tävlingen pågår fortfarande, är du nyfiken kan du kika in här ikväll. Vad jag vet är att vinnaren får tävla för Sverige i VM i Singapore.



Flairing, skitskoj, den här killen var grym och fick hela Vinterträdgården på Grand Hotel att gunga.


Tredje heatet pågår, jag bedömde de två första.


Här har jag ett ansvarsfullt uppdrag framför mig.



onsdag, april 07, 2010

Nice var nice

Jag har aldrig fått så många tips som när jag nu skulle åka till Nice under påsken. Egentligen borde jag radda alla ställen här, kanske skulle någon få nytta av det. Men det blir korta glimtar från min tripp istället.

Jag och min familj reste med vänner som inte varit på Rivieran tidigare, därför blev det en del utflykter, men sista dagarna satt vi mest på en blå stol och kollade på havet. Vi avslutade hela långweekenden med en tre timmar lång frukost på en sommarvarm strand.



Har du inte besökt Villefranche, en by ett par tågstationer norr om Nice, har du missat ett fantastiskt vackert ställe. Jag har bott och besökt många ställen efter vattnet men det här var nog det charmigaste. Där åt vi en riktigt fin lunch på Les Garcons, bland annat en köttsallad som bara var gjord på helsjysta grejer, finns bild på den nedan. Enligt en vän som bott i Villefranche varje sommar i 8 år ska man tydligen också käka musslor på Loco Loco, de och den hemkryddade rommen säger hon är höjdpunkter i byn.

Olika smaksatta salter i en butik i Antibes.

I skyltfönstret hos en butik med bara olika konserver.



Köttsalladen på Les Garcons i Villefranche, köttet var perfekt och smakrikt, salladen krispig med pikant, väl avvägd dressing, söta tomater och sjyst parmesan. Mer behövs inte för att jag ska bli glad. Restaurangen har en fin utegård med springbrunn mitt i den trappiga staden.


En del av vår altan, som jag bland annat åt sista middagen på, endast iförd nattlinne och kofta.


Åter igen en av rätterna på den helt ok restaurangen La Gironda i Cannes. Deras kaninpaté var en höjdare.


Flerrätters italiensk lunch i Ventimiglia.

En restaurang värd att nämna i Nice ärLa Maison de Marie på Rue Droit. Vällagad mat med ambitioner, dessutom med en uteservering i en fin innergård. Vi åt flera olika skaldjursrätter, och sniglar, till belåtenhet

Krogen La Merenda verkar vara ett stekhett tips, dit skulle vi ha gått sista kvällen men fick förhinder (läs det funkade inte att ta med barn dit). La Parte des Anges har jag också hört ryktas om från säkra källor.



söndag, april 04, 2010

Snygga snubbar på stan i Nice





Bus





torsdag, april 01, 2010

Dagens lunch i Cannes