måndag, augusti 30, 2010

Morotspaj



Känns lite 80-tal, I know, men vad är det för fel på det? Och förresten har jag använt 2000-talstjusiga morötter.

150 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

1 stor gul lök
5 mellanstora morötter
smör
1/2 - 1 tsk salt
svartpeppar efter behag
en skvätt pressad lime
1 vitlöksklyfta
3 ägg
2 dl mjölk
1 1/2 - 2 dl ost, riven, lagrad

Blanda smör (i bitar) och mjöl med fingrarna eller i en matberedare till en småklumpig massa. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda 10 minuter i 200 grader.

Hacka löken och riv morötterna. Fräs löken och morötterna i smör i ca 10 minuter. Salta och peppra. Pressa i lite limesaft och vitlöken.

Rör ihop ägg och mjölk. Lägg morotsfräset i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda ca 30 minuter i 200 grader.




söndag, augusti 29, 2010

Bu! Eller mu!





Recept på paj och marmelad följer...

Published with Blogger-droid v1.5.1



fredag, augusti 27, 2010

Down and Out in Paris and London



Jag trodde att Down and Out in Paris and London av George Orwell skulle innehålla mycket mat i framför allt restaurangmiljöer. Men det gör den inte, bara lite. När Zola väver in tydliga politiska åsikter och mänskliga betraktelser i sina historier från samma tid, och ofta använder mat som metaforer, berättar Orwell iställer rakt upp och ner vad som händer honom när han blir fattig. Hur lögnerna blir allt fler i början för att han vill släta över saker han inte längre har råd med. Hur bekantskapskretsen förändras. Hur hotellcheferna vill hålla de som gör de allra lägsta sysslorna sysselsatta så att de inte börjar tänka och kanske till och med startar fackförbund. Läs den om du vill få en inblick i hur det kunde vara att leva utan pengar i Paris och London under 1920-talet.

Published with Blogger-droid v1.5.1



torsdag, augusti 26, 2010

Hedh till höger

Published with Blogger-droid v1.5.1



Kokboksträff på Norstedts



Jag och Maria spanade in höstens skörd.

Published with Blogger-droid v1.5.1



lördag, augusti 21, 2010

Grymt god gris!



På en husfest idag.

Published with Blogger-droid v1.5.1



söndag, augusti 15, 2010

En till brorsan, två till mig


Har varit en sväng till brorsan i Dalarna. Snodde en del av hans vinbärsskörd och kokade sylt på bären. Självklart använde jag Hirams recept som jag har bloggat om förut (kanske får du scrolla ner lite för att se det).



Published with Blogger-droid v1.5.1




onsdag, augusti 11, 2010

God kanin helt enkelt



I söndags jobbade jag hela dagen (lämnade en hel tidning minus ledaren igår). Vid halvtid gjorde jag en paus och styckade en kanin. Och i en gryta med lock lät jag stora vitlöksbitar och tre peperoncini av den lilla starka röda sorten fräsa en kort stund i väldigt mycket olivolja och en stor klick smör. Sedan stekte jag kaninbitarna så att de fick färg. Hällde över en halv flaska vitt vin, en näve cocktailtomater och en halv burk muttitomater. Hade lite salt på det och skjutsade grytan rakt in i ugnen i ca två timmar. Jösses så gott det blev. Först åt jag spadet med bucatini som sig bör. Sedan gnagde jag på benen och åt grönsaker och bröd till.




Nu från mobilen

Nu med HTC Desire.
Published with Blogger-droid v1.5.1

Etiketter:




söndag, augusti 08, 2010

Lime- och myntamarinerade blåbär



I vår frys finns alltid blåbär, det är en av anledningarna till att det här är familjens klart vanligaste dessert. Först gör vi en sockerlag av pressad limesaft och strösocker som får extra skjuts av limezest och lite mynta. Sedan låter vi blåbären marinera i lagen i ett par timmar i kylen. Sist häller vi upp blåbären portionsvis i skålar och toppar med rejäla klickar med creme fraiche.



söndag, augusti 01, 2010

Weekend på Ingarö


Handlade på den månadsgamla (nya) lanthandeln Häromkring som ligger vid Säby Säteri. Köpte kanin från Vreta kaningård, griskött från Roslagen och ost från Väddö gårdsmejeri. Det fanns även mjöl från åkrarna bredvid, grönsaker, sylt och annat.


Tog även en tur till Hackmans outlet i Gustavsberg och införskaffade ett par grytor jag spanat in.