söndag, september 26, 2010

Plankstek och Jureskog tar över Allmänna Galleriet

Published with Blogger-droid v1.5.1



Igår var jag en snabbis till södra Dalarna, till Horndal och Avesta närmare bestämt, för att fira min mamma som fyllt jämt. Jag åt en plankstek på The Kings Arms i Avesta. Kan inte minnas när jag gjorde det senast. Åt en plankstek alltså, Kings Arms har jag aldrig tidigare besökt. Troligen på en hemmamidddag för sådär åtta år sedan hemma hos en man som då jobbade på Sveriges Livsmedelshandlareförbund. Ni har väl inte missat att det är värsta innerätten? Om den är gjord med fina råvaror och med hemlagad mos i duchessen såklart.

Rolfs Kök finns en variant med hästkött. 298 pix kostar den, privärt gissar jag som en gång på ett uppdrag hemma hos Jureskog som driver restaurangen åt hans hästkött. Fin biff toppad med skira skivor läcker lardo. Det var då jag fick lära mig att hästkött ska stekas medium rare som allra mest och i väldigt hög värme, så hög att ytan nästan blir svart.

Johan Jureskog ska förresten tillsammans med sin vapendragare Klas Ljungqvist ta över sjysta Allmänna Galleriet som ligger i mina hoods. Det ser jag fram emot, det kan bara bli ännu bättre. Fast jag gillar inte att de ämnar krympa bardelen, den är grym som den är.




Haugaard Coffee Roaster

Har upptäckt att kaffemannen David Haugaard bloggar. Hur har jag kunnat missa det? Hoppas bara på tätare uppdateringar.



torsdag, september 16, 2010

Den brittiska ambassadörskan och Gadd som bekräftade att han spelade in sin första skiva i Horndal

Published with Blogger-droid v1.5.1



Brittiska ambassadörens residens 2

Published with Blogger-droid v1.5.1



Brittiska ambassadörens residens



Kakan bestod av skivor av majrova och blodpudding. Lingon och whiskygelé på toppen. Småländskt isterband runtomkring.

Published with Blogger-droid v1.5.1



onsdag, september 15, 2010

Kocklandslagets nya bok presenteras

Published with Blogger-droid v1.5.1



söndag, september 12, 2010

Äppel- och plommonkompott revisited



Här kommer en favorit i repris, sötsyrlig, halvfast och rund i smaken. Men receptet är bara en vägledning, årets sats fick koka mycket längre än förra årets eftersom äpplena var fastare och plommonen också. För att skriva ett helt korrekt recept måste man egentligen skriva ut vilka sorters frukt man använder (som man alltid gjorde i gamla kokböcker). Ibland vill man ju att äpplena ska hålla ihop som när man bakar dem hela i ugnen och då krävs en fast sort, ibland får de gärna mosa sig som när man gör just mos. Till denna rätt gillar jag mittemellanhårda äpplen och plommon, gärna ganska syrliga.


Absolut bästa frukosten, tjock turkisk yoghurt och min kompott!

3-4 syrliga svenska äpplen, i små bitar
5-6 svenska plommon, urtagna och halverade
ca 1 1/2 dl strösocker
1 msk vatten
ett par matskedar vitt torrt vin, jag använde rieslingvin
1 knivsudd ingefära
1 knivsudd kardemumma

Lägg frukt, socker och vatten i en liten kastrull. Låt koka ca 10 min. Tillsätt vinet och kryddorna, koka ca 10 min till. När den svalnat kan du toppa med den på morgonyoghurten (måste vara den tjocka sorten), kompotten kommer garanterat göra succé på frukostbordet. En variant är söta youghurten med vaniljsocker och toppa kompotten med puffad quinoa, det brukar jag servera som efterrätt.




lördag, september 11, 2010

Yes!



...mmm Sidamo Kebado Dara. Har efter ett par nitlotter hittat en värdig ersättare till Picknickkaffet som nu är ur säsong. Nästan lika fruktigt och blåbärigt. Mjukt som en första förälskelsekyss. Jag maler det så att det passar min pressobryggare men kan tänka mig att det även passar utmärkt att earopressas.

Published with Blogger-droid v1.5.1



söndag, september 05, 2010

Morot- och citrusmarmelad med smak av ingefära



Receptet kommer när jag provsmakat sylten!

Published with Blogger-droid v1.5.1



torsdag, september 02, 2010

Utanför bourdauxprovningen

Published with Blogger-droid v1.5.1



onsdag, september 01, 2010

Allt om mat



Allt om Mat släppte sin nya stora kokbok och fyllde 40 år. Jag, Maria och många andra var där.

Published with Blogger-droid v1.5.1