tisdag, februari 13, 2007

Lunch med matveteran

På köksväggen hänger en inramad personlig teckning och hälsning från Hiram, ett brödstilleben arrangerat av Allt om Mat på 80-talet och en bild på Tore Wretman. Jag äter lunch med en pensionerad matjournalist. Vi talar om nutida mediafenomen och om svensk matpresshistoria.

Hon tycker att flera recept är värda en medföljande historia, om människorna och platserna bakom.

Bildtext: Vi dricker kaffe ur koppar köpta på en matresa till Peking.6 Comments:

Blogger Lagers tabberas said...

Jag träffade Hiram när hon fyllde 90. Då hade jag följt henne i evinnerlig tid kändes det som och jag tror att den blå kokboken var den andra kokboken jag kunde ställa upp i bokhyllan när jag flyttade hemifrån.
När jag åkte för att intervjua henne tog jag med mig den blå och den röda för att fråga om hon ville skriva några rader i dessa båda gamla slitna ex och det ville hon naturligtvis. Och hon skrev som hon pratade, oerhört levande och berättande, hela sidan skrev hon och ritade, en historia om hur boken kommit till.
Det är klart att jag är väldigt glad över att ha hennes rader i dessa böcker.

onsdag, februari 14, 2007 3:20:00 fm  
Blogger Bendel said...

Vilken gåva det måste ha varit att träffa henne! Särskilt i ett sådant möte som du beskriver. Det skulle vara intressant att läsa intervjun om det är möjligt på din blogg.

Hiram är en av två matskribenter som tyvärr inte finns kvar idag som jag också gärna hade pratat med. Den andra är Elisabeth David. Jag tycker att de två har en del likheter, både i förhållningssättet till mat och något särskilt i blicken på de bilder som är tagna på dem.

onsdag, februari 14, 2007 11:06:00 fm  
Blogger Lagers tabberas said...

Ja men det var väl en god idé. Senast den publicerades var som en hyllningshistoria i Veteranen, pensionärernas tidning.
Jag ska läsa igenom och se om jag kanske kan lägga in intervjun på bloggen de närmaste dagarna.

torsdag, februari 15, 2007 10:22:00 em  
Blogger Bendel said...

Jag håller tummarna!

fredag, februari 16, 2007 4:43:00 em  
Blogger j said...

vilka ursöta koppar!

fredag, februari 16, 2007 7:32:00 em  
Blogger Bendel said...

Ja kopparna är fina, önskar att jag hade köpt något liknande "vardagligt" då jag var i Peking för ett par år sedan. Själv komjag hem med ett teceremoniset.

lördag, februari 17, 2007 10:59:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home