torsdag, maj 15, 2008

Esperanto!

Ett gränsöverskridande matspråk. Matlingvistik... Nej jag ska verkligen bespara er en sådan krystad travestistart. Men faktum kvarstår att sju matskribenter av olika slag åt en ypperlig middag med mat som talade för sig själv på Esperanto ikväll.


Menu du Marché


Amuse 1: Consommé smaksatt med Pu-erh-te, risboll, shitake och sockervadd. I den graciösa skålen flöt en späd blomma som inte syns på bilden.


Amuse 2: Madeleinekakor med smak av ål? och soja, mest soja faktiskt.


Amuse 3: En pytteportion med mycket skaldjurs- och limesmak, kaviaren kom från Frankrike.


Amuse 4: Frusen olivyoghurt med bla fänkålspollen, fick ingen bild tyvärr eftersom det var min favorit bland smakportionerna.

Nästan samma gäng åt för ett år sedan en måltid på utmärkta Carl-Michael, läs mer om den upplevelsen här.

Hoppas ingen runt bordet la märke till de kopiösa mängder smör jag åt med minilimporna som alibi. Nu bara ett par timmar efteråt är det nog smöret jag minns klarast, opastöriserat från Bretange. Det låg i små avlånga järnlådor med plomberingar som drogs av i vår åsyn.


Pilgrimsmussla i purjolökspotage med smörproteinvinaigrette och caviar. Smörproteinet hade utvunnits helt enkelt genom att bryna smöret. Purjolöken var friterad. Fint komponerat i smak och konsistenser.


Ibericogris med äppelbrässerad spetskål och hasselnötskräm, och karamelliserad nypotatis. Vad glad jag är över att gristrenden på finkrogen (som jag skrivit om här) inte verkar vara övergående än på ett tag, för det här är sådan mat jag gillar. Grisen, en bit av ryggen, var inte den möraste utan mera lättsamt stunsig, och viktigast, elegant i grissmakenRabarbertarte med mandelemulsion och vaniljglass. Ett frasigt skal med moln som det fraktades godsaker i, en efterrätt i min smak!


Vissa korr sker kanske under morgondagen, är lite trött nu och amningen gör mig allmänt dyslektisk och glömsk.8 Comments:

Blogger Daniel Roos said...

Härligt jag älskar Esperanto har bord i Juni igen. Ska först till Noma och äta sista Maj. Jag antar att det smakde lika bra som det brukar göra hos grabbarna. Ha det så bra mvh Daniel

torsdag, maj 15, 2008 11:43:00 em  
Blogger Bendel said...

Det smakade utmärkt (förutom "Madeleinekakorna"). Gissar dock att det är en ännu större upplevelse att äta någon av de större avsmakningsmenyerna, det räckte dock inte vår kassa till denna gång, men det ligger ju kvar ett tag till hoppas jag. Hoppas du kommer berätta om dina kommande restaurangbesök på din blogg!

fredag, maj 16, 2008 12:04:00 em  
Blogger michaela said...

"Elegant i grissmaken", vad fint det lät. Jag saknar griskött så mycket, det är så gott!

fredag, maj 16, 2008 10:05:00 em  
Blogger Rebecca said...

Käranån, jag klarar knappt av att titta på bilderna, de lockar för mycket. Att förstöra tangentbordet med dregel vore inte så klokt...

Jag får nog ta och spara ihop till ett besök på Esperanto.

Trevlig helg.

lördag, maj 17, 2008 8:38:00 fm  
Blogger Bendel said...

Michaela - varför inte gris? Jag önskar jag hade skrivit texten lite mer beskrivande, den eleganta grisen var fin, smakade gris men utan bara de fina tonerna av gris.

Rebecca - vi åt ett mindre paket som var ganska överkomligt i pris, och de har ju luncher också som ska vara rejält bra. Trevlig helg!

lördag, maj 17, 2008 10:24:00 fm  
Blogger michaela said...

Jag är muslim. Nej då, men jag äter inte kött öht. :) Eller, fiskkött, de känns inte som regelrätta djur. :=

lördag, maj 17, 2008 4:35:00 em  
Blogger Bendel said...

Förlåt alla för att jag skrivit kommentarerna så dyslektiskt!

Michalea - aha, förstår att du saknar gris, det är så gott!

måndag, maj 19, 2008 10:17:00 fm  
Blogger Kristina Eriksson said...

Alltihopa ser ju bara sååå gott ut! Mmmm

onsdag, maj 21, 2008 11:43:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home