onsdag, maj 26, 2010

Skumpa, bourgogne och franska bagerierI måndags arrangerades en champagnedag på Operaterassen och en stor bunt vinleveranörer/importörer ställde ut sina drycker. Jag provade nog ett 40-tal olika sorter, skrev inga anteckningar men dem på bilderna testarr jag gärna igen, särskilt Perrier- Joüetskumporna inkl. rosén från 2002.Samma dag blev jag sådär 20 bourgognevinerfarenheter rikare. Lyckades få en vit favorit, Puligny Montrachet, Domaine Hubert Lamy, 400 kr. När jag berättade detta på fejan tipsade en pålitlig vän mig om att fira bröllopsdagen eller liknande på värdshuset Le Montrachet i själva byn Puligny-Montrachet utanför Beaune (se Guide M). Det ska vara Très wow liksom.

Läste en artikel idag om matbloggar där det tipsades om den här, att man gärna följer min vurm för franska bagerier. Hm tänkte jag, har jag en sådan vurm? Jo, det stämmer nog. Räcker att i tanken fara tillbaka till i lördags då jag åt en tvåtimmarslunch med en matskribentkollega och vän på Petite France. Det var sommarvarmt, trångt på uteserveringen och hjärtligt. Fåglarna hade dårpippi och maten var lika förbannat god som vanligt, eller tom lite bättre, den enda bristande länken - kaffet- var åtgärdad och det serverades fint java från Johan & Nyström till frullen. Insladdandes på cykel kom en annan kollega och vän som cyklat från andra sidan stan och skulle köpa bröd till kvällens middag. Han stannade och pratade en stund över en kopp kaffe och en perfekt brioche. Mer romatiskt än så kan det knappast bli.7 Comments:

Blogger Jessika said...

Vurm ja. Det kan man kalla det utan att överdriva. Vurm. En liten vurm ;).

Du nämnde ett annat franskt fik tidigare som hade god yoghurt. Fiket fanns nånstans på Östermalm (tror jag). Minns du vilket och var?

onsdag, maj 26, 2010 10:50:00 em  
Blogger Jessika said...

Och har man några smaklökar kvar när man har provat 40talet champagnesorter? Att prova några få känns lyxigt, fyrtiotalet låter lite väl mycket

onsdag, maj 26, 2010 10:52:00 em  
Blogger Kristian said...

Gillade du Perrier-Joüet får du kolla i Livets Goda #39, där de körde en massiv provning av nämnda champagnehus.

torsdag, maj 27, 2010 7:36:00 fm  
Blogger Kristina Eriksson said...

Pia din blogg är omnämnd i senaste Mjölkspegeln! GRATTIS!/ Kristina

torsdag, maj 27, 2010 8:14:00 fm  
Blogger Bendel said...

Jessika, var det inte Boulangeriet i Gamla Stan som jag menade har god yoghurt? Men de har stängt men samma finns på tex Fabriquebagerierna som spridit ut sig i stan. Annars är frukostyoghurten god på charmiga franska Saturnus, men väldigt dyr.

Och det var svårt att testa så många champagner, särskilt när man spottar, något helt annat än vin. Smaklökarna var ok men det är bubblet som ställer till det, för mig iaf.

Tack för tipset Kristian! Hm, hur får jag tag på den.

Tack Kristina!

torsdag, maj 27, 2010 9:34:00 em  
Blogger Kristian said...

Förresten, läs Jan Gradvalls artikel om systembolagets nyhetsprovning - i slutet tipsar han att äta en morot för varje champagneflaska man dricker - neutraliserar syran.
http://www.gradvall.se/artiklar.asp?entry_id=628

fredag, maj 28, 2010 7:47:00 fm  
Blogger Bendel said...

Tack Kristian för länken, mycket intressant och roligt för mig att läsa den texten! Morotstricket hade jag behövt då du, jag och Åke provade skumpa och ostron på Thörnströms, har aldrig varit så sur i magen som då. Innan dess trodde jag den var gjord av stål. Men skoj hade vi, och gott var det!

fredag, maj 28, 2010 9:31:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home