söndag, september 12, 2010

Äppel- och plommonkompott revisitedHär kommer en favorit i repris, sötsyrlig, halvfast och rund i smaken. Men receptet är bara en vägledning, årets sats fick koka mycket längre än förra årets eftersom äpplena var fastare och plommonen också. För att skriva ett helt korrekt recept måste man egentligen skriva ut vilka sorters frukt man använder (som man alltid gjorde i gamla kokböcker). Ibland vill man ju att äpplena ska hålla ihop som när man bakar dem hela i ugnen och då krävs en fast sort, ibland får de gärna mosa sig som när man gör just mos. Till denna rätt gillar jag mittemellanhårda äpplen och plommon, gärna ganska syrliga.


Absolut bästa frukosten, tjock turkisk yoghurt och min kompott!

3-4 syrliga svenska äpplen, i små bitar
5-6 svenska plommon, urtagna och halverade
ca 1 1/2 dl strösocker
1 msk vatten
ett par matskedar vitt torrt vin, jag använde rieslingvin
1 knivsudd ingefära
1 knivsudd kardemumma

Lägg frukt, socker och vatten i en liten kastrull. Låt koka ca 10 min. Tillsätt vinet och kryddorna, koka ca 10 min till. När den svalnat kan du toppa med den på morgonyoghurten (måste vara den tjocka sorten), kompotten kommer garanterat göra succé på frukostbordet. En variant är söta youghurten med vaniljsocker och toppa kompotten med puffad quinoa, det brukar jag servera som efterrätt.
3 Comments:

Anonymous Anna B said...

Vilken färgskillnad mellan de båda satserna! Vilka äpplen/plommon?

onsdag, september 15, 2010 8:21:00 fm  
Blogger Bendel said...

Visst är det, och smakskillnad! Pinsamt nog vet jag inte, de har kommit i Årstidernas låda, maken har kastat foldern som följt med och jag varit för lat att kolla upp.

onsdag, september 15, 2010 6:18:00 em  
Blogger Kinna said...

Ja, det stämmer att man måste skriva ut vilken sort man använder. Bl a om man ska göra marmeladkonfekt. Då krävs det äppelsorter som melon, särsö eller dy som är torra med mkt pektin.

måndag, november 08, 2010 7:19:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home