onsdag, maj 27, 2009

Blandras


Bagaren bjussade på en frukt som var en blandning av mandarin och citron, med en mandarins smak och en citrons syra.



Åker båt med en bagare




lördag, maj 23, 2009

Tisdagskvällen


Först testade vi charkprodukter. Sedan satte vi drycker till. Slutligen drack vi upp dryckerna. 6 timmar satt jag på Kartell-stolen från 60-talet hos en AD någonstans i Gamla Stan. Inte konstigt att jag var ostadig på fötterna när jag gick hem.



Road av mat

Jag har medvetet varit lite försiktig med att blogga om sonen men den här filmen kan jag inte kan undanhålla er. Inspelad i Italien för ett år sedan, han var alltså 6 månader gammal .




torsdag, maj 21, 2009

Matfestival


Sprang på en kringresande matmarknad med europeisk prägel vid Sergels Torg. Det såg ut att finnas stolthet hos månglarna och att inte bara vara ett tivoli. Eftersom jag var på väg till Skansen kunde jag inte köpa grisrilletten och kaninpatén som såg spännade ut men stånden är kvar tills på söndag så jag hinner tillbaka.


En hel del baklava.

Och chark, lite allt möjligt från tyska korvar till skinkor från Bretagne och olika delar i Spanien.



onsdag, maj 20, 2009

Änglamark

Idag har jag och redaktionen tuggat oss igenom den svenska floran nedan med viss ledning av Roland Rittman. Spansk körvel smakar lakrits och havssälting mycket tydligt koriander. Vitplister är gott till pilgrimsmussla och ormbunksskott till fisk. Exempel på annat vi smaskade: strandmålla, humleskott, sandlök, portlak,skörbjuggskott, marviol och fågelgräs.


Tusenskönor.



söndag, maj 17, 2009

P som i pesto


Av alla misshandlade rätter måste pasta pesto vara den mest misshandlade av alla. I alla fall i varianten pastasallad. Mmmm, doften av en nymixad pesto, den är fin den. Syrlig och örtig. I ett tidigare liv öste jag alltid på med vitlöken men den mer sofistikerade Pia gör inte det, det rubbar balansen. Ikväll drack jag kylskåpskall Beaujolais-Villages 2007 till, ett vin som passar till allt från feta pastejer och kött till att mingla med.

MIN PESTO
4 vitlöksklyftor
1 kruka basilika, ekologisk
50 g pinjenötskärnor
75 g parmesan, i bitar
salt, svartpeppar
ca 1 dl olivolja

Mixa ihop allt utom oljan tills du får en fin och jämn massa. Häll i så mycket olja att du får den tjocklek du vill ha. Gott att blanda med nykokt al dente 12-minuters-spagetti.





Ekonotis


Besökte Hermans Ekohandel, en prydlig och snygg butik med hyggligt utbud och vettiga priser. Sonen fick lyx-smoothies från Ella´s kitchen, smarriga tydligen. Men lukten, densamma jag minns från 70- och 80-talets hälsokostaffärer, får de gärna städa bort.



En hälsning till Pablo Neruda



Och en av de finaste filmscener jag vet. Brevbäraren Mario Ruoppolo saknar vännen och poeten Pablo Neruda som flyttat från ön han bor på, han skickar en mycket personlig hälsning.



lördag, maj 16, 2009

Charcutier för en dag


En strålande försommardag som denna är som gjord för egen charkproduktion. Blir receptet på rillettes lyckat publiceras det här så småningom.



fredag, maj 15, 2009

Bara två saker gör mig glad idag


Valnötsbrödet från Fabrique på Scheelegatan.





Låten som jag och sonen dansat till.



lördag, maj 09, 2009

Fridhemsplan bäddat i skum







tisdag, maj 05, 2009

Smarr på F12 Salongen

Käkade med styrelsen jag nyligen lämnat på F12 Salongen. Som ni säkert vet är inredningen maximalistiskt och lite tossig. Och alla sittplatser i fåtöljer och soffor à la Chesterfield eller mormor. Som bäddat för informella samtal och måltider.

Eftersom jag fått smak på sommar startade jag med en klassiker - Pimm´s cup. Den satt fint, inte minst till charkplateun som vi gemensamt beställde och rättvist delade.


Nibbles lufttorkade skinka, etisk foie gras från Baskien med Danyels kryddblandning, tonfisk mm.


Ända sedan maken var här för några veckor sedan och kom hem salig över oxryggen och bean (som Viktor Westerlind kom ut till honom och berättade allt om, bla hur han gör den i sifon) har jag suktat efter att också hugga tänderna i den rätten. Det var fanimej den sjystaste köttabiten jag ätit på länge! Så mycket köttsmak. Fast den hårdstekta ryggbiten var stor som ett dasslock åt jag upp varje fiber. Och bean, som ett litet lätt syrligt moln på sidan. Även pompan var fin.

Efterrätten jag valde var slut, det gjorde inget alls, istället fick jag vad jag ville från grannkrogen F12s meny. Smulbär och citronverbera med vispad getmjölk gled lätt ned.

Kvällen avslutades med extra efterrättsplock som plåster på såren för en missad avokado i en räksallad. Mina favoriter där var en gelé som smakade äppelpaj och platta men fluffiga marshmallows med vinbärssmak.