Ibland tycker jag att trender är ganska fjantiga men det går ju inte att förneka att de finns och alltid kommer att finnas. Några saker jag går och tänker på nu:
COMMUNITY TABLE
Det är inget nytt i USA, särskilt inte på delin, med ett stort bord som alla gäster delar på istället för många små. Men det känns som det gemensamma bordet fått en ny medveten plats i restuaranglokalerna på Manhattan. I Stockholm känner jag bara till en krog ännu med detta som koncept,
Pubologi i Gamla Stan. Ett skönt ställe som bland annat alltid har ett grymt uppdaterat ölsortiment. Alla öl går också att få i tre olika glasstorlekar, 12, 25 och 40 cl. Deras burgare är beryktad trots att stället bara varit öppet ett par månader, en träkolsgrillad best på 300 g, gjord på grovmalen hängmörad högrev och andra hemlagade grejer. "Det är ok att titta på grannarnas mat, och att börja prata med dem", sa ölansvariga Staffan Björck när jag träffade honom på plats för en månad sedan.
STICKNING
Att stickning, eller snarare virkning, anses koolt är inte heller en nyhet men överallt såg jag unga människor som satt och stickade, det gjorde jag inte när jag var i NY för några år sedan. På krogen, i tunnelbanan och i hotellobbyn kunde man hitta
the knitters. Antagligen en del i den stora hantverksmässiga gör-själv-trenden som sköljt över oss de senaste åren, vilken också genererat i nya tidskrifter.
BAKVERK
Cupcakes och macarons är lite matvärldens motsvarighet till stickning och virkning, även om de båda känns daterade trendmässigt. Att de här bakverken känns trista ur den aspekten betyder inte att jag inte gillar dem, det är en helt annan sak.
Cupcakes Stockholm som gör något försvenskade varianter (läs mindre söta) bör få cred (dessutom startat av män). Och nästa gång jag är i London tänker jag besöka
Cox Cookies & Cake som gör sexigt rockiga och blingade varianter.
Under min senaste New Yorkresa såg jag att
Magnolia Bakery som ursprungligen bara låg på Bleeker Street har öppnat filialer i Upper East, Rockefeller Center och Grand Central Station, även i Los Angeles och Dubai. Det fick mig av någon anledning att tappa lusten att gå in och köpa pumpkin pies vilka ursprungligen bakades av Amishfolket men nu blivit en jultradition hos en del amerikaner, just deras ska vara extra smarriga.
Jag är väldigt förtjust i
Pierre Hermés macarons,
liksom Ladurée har Hermé utökat sin verksamhet till London (3 Lowndes Street). I Stockholm finns det bara två ställen jag går till i detta ärende,
Pont Noveau och självklart
Petite France.
Läs vad jag skrivit och macarons och cup cakes
för 5-6-7 år sedan (scrolla ner lite).NÄSTAN LUNCH
Sjysta äggiga bruncher känns väldigt aktuellt, saknar det i Stockholm och har du tips på bra såna hör gärna av dig. Åker du till New York kan jag tipsa om
Traif i Williamsburg och Melba´s i Harlem.
PAN-ASIATISKT
Alice har skrivit bra om asiatisk mat. Själv sörjer jag att jag inte hann med att besöka Flushing (China Town i Queens - tack för tipset
Anna och
Jessika), med mera matfokus än på Manhattan. Jag hade också gärna besökt bland annat
Hangang i Korea Town, och
Momofukus Noodle bar eller Ssäm Bar.
SIST...
...har jag noterat att madeleinekakan inte bara tillhör den tid som har flytt trots att den serverats i olika varianter länge på olika krogar. Den har i New York blivit lite av en it-kaka på caféer, i bagerier och i bättre livsmedelsbutiker, såg den på många olika ställen. Ett ställe i London som just nu ska ha fina medeleinekakor är
Bougie Macaron & Tea.