onsdag, december 22, 2010

Spridda tankar i tiden

Ibland tycker jag att trender är ganska fjantiga men det går ju inte att förneka att de finns och alltid kommer att finnas. Några saker jag går och tänker på nu:

COMMUNITY TABLE
Det är inget nytt i USA, särskilt inte på delin, med ett stort bord som alla gäster delar på istället för många små. Men det känns som det gemensamma bordet fått en ny medveten plats i restuaranglokalerna på Manhattan. I Stockholm känner jag bara till en krog ännu med detta som koncept, Pubologi i Gamla Stan. Ett skönt ställe som bland annat alltid har ett grymt uppdaterat ölsortiment. Alla öl går också att få i tre olika glasstorlekar, 12, 25 och 40 cl. Deras burgare är beryktad trots att stället bara varit öppet ett par månader, en träkolsgrillad best på 300 g, gjord på grovmalen hängmörad högrev och andra hemlagade grejer. "Det är ok att titta på grannarnas mat, och att börja prata med dem", sa ölansvariga Staffan Björck när jag träffade honom på plats för en månad sedan.

STICKNING
Att stickning, eller snarare virkning, anses koolt är inte heller en nyhet men överallt såg jag unga människor som satt och stickade, det gjorde jag inte när jag var i NY för några år sedan. På krogen, i tunnelbanan och i hotellobbyn kunde man hitta the knitters. Antagligen en del i den stora hantverksmässiga gör-själv-trenden som sköljt över oss de senaste åren, vilken också genererat i nya tidskrifter.

BAKVERK
Cupcakes och macarons är lite matvärldens motsvarighet till stickning och virkning, även om de båda känns daterade trendmässigt. Att de här bakverken känns trista ur den aspekten betyder inte att jag inte gillar dem, det är en helt annan sak. Cupcakes Stockholm som gör något försvenskade varianter (läs mindre söta) bör få cred (dessutom startat av män). Och nästa gång jag är i London tänker jag besöka Cox Cookies & Cake som gör sexigt rockiga och blingade varianter.

Under min senaste New Yorkresa såg jag att Magnolia Bakery som ursprungligen bara låg på Bleeker Street har öppnat filialer i Upper East, Rockefeller Center och Grand Central Station, även i Los Angeles och Dubai. Det fick mig av någon anledning att tappa lusten att gå in och köpa pumpkin pies vilka ursprungligen bakades av Amishfolket men nu blivit en jultradition hos en del amerikaner, just deras ska vara extra smarriga.

Jag är väldigt förtjust i Pierre Hermés macarons, liksom Ladurée har Hermé utökat sin verksamhet till London (3 Lowndes Street). I Stockholm finns det bara två ställen jag går till i detta ärende, Pont Noveau och självklart Petite France.

Läs vad jag skrivit och macarons och cup cakes för 5-6-7 år sedan (scrolla ner lite).

NÄSTAN LUNCH
Sjysta äggiga bruncher känns väldigt aktuellt, saknar det i Stockholm och har du tips på bra såna hör gärna av dig. Åker du till New York kan jag tipsa om Traif i Williamsburg och Melba´s i Harlem.

PAN-ASIATISKT
Alice har skrivit bra om asiatisk mat. Själv sörjer jag att jag inte hann med att besöka Flushing (China Town i Queens - tack för tipset Anna och Jessika), med mera matfokus än på Manhattan. Jag hade också gärna besökt bland annat Hangang i Korea Town, och Momofukus Noodle bar eller Ssäm Bar.

SIST...
...har jag noterat att madeleinekakan inte bara tillhör den tid som har flytt trots att den serverats i olika varianter länge på olika krogar. Den har i New York blivit lite av en it-kaka på caféer, i bagerier och i bättre livsmedelsbutiker, såg den på många olika ställen. Ett ställe i London som just nu ska ha fina medeleinekakor är Bougie Macaron & Tea.6 Comments:

Blogger Jessika said...

Jag har bakat madeleiner i flera år. Nu måste jag vara jätteinne :)

Du hinner säkert med Flushing nästa gång. Vad jag har hört så är det där det nya och "riktiga" chinatown kommer att förbli. Det gamla chinatown är för dyrt att etablera sig i.

onsdag, december 22, 2010 6:03:00 em  
Blogger Bendel said...

Jessika - very much faktiskt! :)

Jo det ska ju vara lite mer hardcore, och fokus på maten utan massa tingeltangel.

onsdag, december 22, 2010 6:59:00 em  
Anonymous Anna B said...

Intressanta spaningar, tack Pia! Stickning, alltså? Och madeleiner... är det storytellingen som gör den till it-kaka, månntro? Allt måste ha en story.

söndag, januari 09, 2011 7:33:00 em  
Blogger Bendel said...

Anna - Jag tror inte madeleinernas popularitet beror på de litterärara referenserna, snarare på vurmen för klassiska bakverk, särskilt franska. Men kan hålla med om att storytellingen om produkter numera ofta är mer cynisk än sann.

söndag, januari 09, 2011 9:17:00 em  
Blogger Bendel said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

söndag, januari 09, 2011 9:18:00 em  
Blogger Jessika said...

Håll er förbaskat långt ifrån lindblomsteet!! Det är en lätt slemmigt dryck, naturte, som ska vara bra för andningsproblem. Och det var kanske därför det var poppis? Madeleiner är hemskt goda, och de kan varieras in i det oändliga.

onsdag, januari 12, 2011 8:42:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home