torsdag, juli 06, 2006

Glada cup cakes och macarons

Det finns en tydlig njutningstrend. Ofta handlar det om om korta punktvisa utsvävningar (att unna sig utan att få dåligt samvete), men även det stora vulgära har kommit tillbaka (om det nu någonsin har lämnat). Jag har sett mycket av det i London, Paris och NYC de senaste åren. Cup cakes och macarons är en del i detta.


Tv, utsmyckning av cup cakes på legendariska mysiga Magnolia Bakery, NYC. Th, cup cakes på Hummingbird Café, Notting Hill, London.


Macarons på Maison du Chocolat, Madison Aveny, NYC.

I Paris är Pierre Hermé bagaren på modet. Han bakar färgglada finsmakar-macarons med många olika smaker exempelvis finns en favorit med camparigrapecréme och grapesylt. När jag för några år sedan köpte en stor förpackning på Hermé i Paris kom folk spontant fram till mig och sa: - Åh, har du köpt macarons där, de är de bästa i stan! Den gode bagaren Johan Sörberg har bekräftat dess fina kvalitet. Apropå Johan så kan man ibland köpa sådana här biskviliknande bakverk på Riddarbageriet.


Tv cup cake från matmarknaden Zabar´s egna bageri E.A.T., NYC.
Th populär macaronbakelse på ett av NYC bästa bagerier, Bouley. Liknande finns på Harvey & Nichols, London.

I NYC finns legendariska Magnolia Bakery som folk vallfärdar till för att äta deras, i flera bemärkelser, söta cup cakes. De omnämns ofta i populärkultur tex i Bergdorf Blondes (en bok som jag läste enbart för att uppehålla engelskan:) och där man använder uttryck som fake bake = solariebränna och PJ som inte står för pyjamas utan private jet), och i tv-serien Sex and the city (som jag ser för allmänbildningens skull). Magnolia Bakerys egna recept och andra cup cake-böcker hittar du här på amazon.com

Foto: Pia ristola Bendel och Åke Bendel.