tisdag, november 27, 2007

Bortglömd och /eller nonchalerad

Jaha, då har jag läst ett par böcker om föräldraskap men inte ett enda litet ord eller tips till den som är egen-ensam-företagare och mamma. Grrr.5 Comments:

Anonymous Lotta said...

:P

Man fick en bok på underbarabarn-mässan som fick mig att tänka på dig. Den handlade om hur man som egenföretagare klarade av att bli förälder och hur länge frun måste amma innan man kunde vara hemma och visst kan även kunder i IT-branchen förstå att man som man behöver vara föräldraledig... *suckar*

Blev så irriterad att den åkte i soptunnan trots att den faktiskt innehöll en drös vettiga tips bara de hade bytt ut ordet pappa mot förälder

tisdag, november 27, 2007 8:59:00 em  
Blogger Kristina Eriksson said...

Nej det kan inte vara lätt, jag vet inte vilket spår du är inne på "börja jobba snart" eller "helt ta ledigt en bestämd tid" eller kanske något däremellan. Jag tycker du ska försöka lyssna på ditt hjärta:) Sköt om dig!

onsdag, november 28, 2007 12:34:00 em  
Blogger Bendel said...

Lotta - att du tänkte på mig gör mig faktiskt glad. Jag brukar inte klaga över själva företagandet eftersom jag valt det helt själv, men nu när skillnaderna/villkoren mellan kvinnligt och manligt företagande blir så uppenbara och orättvisa blir jag både arg och när jag är trött ledsen. Ibland känns det som det bara finns två alternativ - att vara superkvinna eller ge upp.

Liknande uttalnden finns tex i Hallins och Nybergs bok "att man inte är borta från arbetsmarknaden efter ett år...kvinnor som tänker att deras behov får stå tillbaka två år är kloka mm mm". Har nog aldrig känt mig så usel som när jag läste den boken, och sedan arg igen. Allt utgår från att man är anställd om man är kvinna (och från kvinnan men det är en annan diskussion). Jag skulle nog inte ha några problem med att vara borta ett tag om jag vore anställd, så jäkla viktigt är det inte att jobba de där månaderna det är fråga om, iaf inte om det har stor betydelse för barnet. Men som egen-ensam kan jag inte tänka så. Just nu känns det väldigt svårt att få samman detta.

Kristina - Tack för snäll hälsning. På ett sätt kommer jul och januari lägligt, då brukar inte så mkt hända och jag kan ta det lugnt. Sedan så får jag se hur mycket jag orkar/klarar och så där. Men som sagt kan jag ju inte var borta helt för länge.

onsdag, november 28, 2007 6:10:00 em  
Blogger Kristian said...

Dessbättre är de små ganska behändiga att ha och göra med i början, så du kan pröva dig fram och se vad som funkar bäst. Sen när du har ditt framgångsrecept kan du skriva den där boken som så uppenbart saknas... :)

onsdag, november 28, 2007 8:22:00 em  
Blogger Bendel said...

Jag förstår att du försöker peppa och det är snällt tycker jag. Men jag tycker inte att jag ska behöva pröva mig fram mer än andra, och den boken borde tex Försäkringskassan ha skrivit redan. Jag skulle gärna skriva en sådan bok (har tom ett upplägg färdigt), jag har även funderat över att jobba politiskt, men dels är det försent då redan, dels har jag fullt upp redan och ska snart få en bebis också som kommer kräva sitt.

I GP 29/7 redovisas en rapport från ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier:

Statistik visar att kvinnliga företagare bara tar ut drygt hälften av den föräldraledighet som anställda kvinnor tar ut. På samma sätt tar de ut drastiskt färre sjukdagar och vab-dagar. Det beror inte på att egenföretagare och deras barn är friskare - utan på att man helt enkelt inte vågar vara borta. I stället jobbar man sjuk och tar med sjuka barn till kontoret.

- Det är samma sak med föräldraledigheten. Det är svårt att vara borta ett helt år, för då har man ofta inget företag kvar sedan. Därmed är egenföretagare med och betalar ett system som de inte kan utnyttja.

Och jag vill även tillägga att det inte är roligt att vara egen och gravid heller. När folk råder en att "ta det lugnt" har de ingen aning om vad det innebär för mig fullt ut. Något jag försökte att inte låtsas om men så är det. Sverige vill inte ha kvinnliga företagare, iaf inte med barn.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article864305.ab?service=print

torsdag, november 29, 2007 3:11:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home