Morotslåda
Talade precis med mamma och fick hennes recept på morotslåda apropå mitt förra blogginlägg.
MOROTSLÅDA
Koka 1 kg morötter i små bitar i lättsaltat vatten. När de är mjuka mosa dem med lite av kokvattnet. Blanda sedan ned ett ägg (1 ägg/kg) och 4 msk sirap. Därefter gräddmjölk (ca 2 dl mjölk + 2 dl grädde) tills konsistensen på moset blir lös. Fördela i formar, strö över ströbröd och klicka på smör. Grädda i ugn, 175 C i ca 1 1/2 tim. Klart!
Min purfinska mormors recept innehöll även ris, mamma tycker att det blir för torrt och utesluter därför det. Mamma gör kålrotslåda på exakt samma sätt. Enda skillnaden är att då kryddar hon även med muskotnöt och det brukar bli mera låda eftersom kålrötterna väger mera.
MOROTSLÅDA
Koka 1 kg morötter i små bitar i lättsaltat vatten. När de är mjuka mosa dem med lite av kokvattnet. Blanda sedan ned ett ägg (1 ägg/kg) och 4 msk sirap. Därefter gräddmjölk (ca 2 dl mjölk + 2 dl grädde) tills konsistensen på moset blir lös. Fördela i formar, strö över ströbröd och klicka på smör. Grädda i ugn, 175 C i ca 1 1/2 tim. Klart!
Min purfinska mormors recept innehöll även ris, mamma tycker att det blir för torrt och utesluter därför det. Mamma gör kålrotslåda på exakt samma sätt. Enda skillnaden är att då kryddar hon även med muskotnöt och det brukar bli mera låda eftersom kålrötterna väger mera.
8 Comments:
Den ska jag testa.Jag snöade in på kålrotslåda för några år sedan och lovade mig själv att laga det varje jul men så har det tyvärr inte blivit.
Gillar du kålrotslåda gillar du morotslåda. Mamma och jag konstaterade igår att det är ett utmärkt tillbehör även då det inte är jul.
Jag älskar både kålrots och morotsläda !
Anonym - finskt påbrå eller gillar du det ändå?
Å jag gillar oxå kålrotslåda! Det är så gott med rotfrukter och sirap...
Tycker jag med Kristina!
Den här lät så god så den har jag printat ut. =)
Kul Kinna! Den är riktigt god.
Skicka en kommentar
<< Home