fredag, november 30, 2007

Rustikt är så 2007

Summerar året och letar samtidigt efter troliga matnyckelord för 2008. Hittar då en text jag skrev i tidningen Svensk Gris med knorr för ett år sedan, publicerar början nedan eftersom enkelhetstrenden fortfarande är aktuell.


Spädgris på Hotel Espana i Barcelona


Det drar en back-to-basic-våg över mat-Sverige. Svennegrisen rockar fortfarande på krogen som jag skrev för exakt ett år sedan, men på ett ännu mera jordnära sätt. Tydligare kan det inte bli än när supermatchen Årets Kock går tillbaka till sina rötter och det genuina. Och finalisterna dagen innan tävlingen ska resa till slakthusområdet för att själva välja ut huvudråvaran unggris.

Allt fler välrenommerade kockar öppnar restauranger med varma och levande atmosfärer. Med käk tillagat enligt klassiska tillagningsmetoder. ”Riktig mat” säger de själva då jag intervjuar dem – lagad med enkla finråvaror, omsorg och upparbetad fingertoppskänsla.

Långkok och lågtemperaturstekning står högt i kurs. Gris får/ska smaka gris. Och viktigare än någonsin är att den är lokal och glad.

På Café le fil de Rasoir i Malmö, som männen bakom prisbelönta Vassa Eggen står bakom, serverar man exempelvis sauerkraut med fläsklägg, fläskkorv eller bacon. På Bobonne, som drivs av killar som jobbat i Franska matsalen på Grand Hotel i Stockholm, kan du käka honungsstek med pressgurka och potatispuré. Och på finkrogen Hos Pelle i Göteborg, där filéerna nyligen kastats ut, serveras numera lättrökt fläskkarré med palsternacka och aprikoser.

När jag pratar med köksmästarna på dessa ställen om detta, säger alla att de älskar att laga den här sortens mat. Man tröttnar aldrig på den, varken vi själva eller matgästerna.

De finkrogar som fortsätter jobba experimentellt, dyrt och inte så folkligt har också försiktigt förändrat maten till det rejälare. Syltade grisfötter med blomkålspuré är coolare än typ filé i agar agarpudding.



13 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nu har nog hennom kommit... För nu är det rättså tyst på ditt bloggande.. *ler*

Stora björnkramar från Helena

måndag, december 03, 2007 11:48:00 fm  
Blogger Kristian said...

Nu kom det äntligen nyheter...
"Vi fick en liten svartlockig Torsten kl 14.20 den 4 dec vikt 3785 gr. Pia+Åke"

tisdag, december 04, 2007 6:00:00 em  
Blogger Lollo said...

åhhh - grattis så mycket

Stor kram

onsdag, december 05, 2007 10:36:00 fm  
Blogger Kristina Eriksson said...

GRATTIS! Vilket fint namn!

onsdag, december 05, 2007 11:06:00 fm  
Blogger Anna-Eva said...

Grattis till gossen!
Ta hand om er.

onsdag, december 05, 2007 1:52:00 em  
Blogger Viktoria said...

Grattis! Hoppas vi får se honom snart!

onsdag, december 05, 2007 3:13:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tja...här ramlar man in och kan bara instämma i gratulerandet

onsdag, december 05, 2007 6:17:00 em  
Blogger Lisa said...

Åh, jättegrattis. Det känns futtigt att bara ha nedkommit med en matsajt igår;-)

onsdag, december 05, 2007 8:52:00 em  
Blogger Helena Bartholdsson said...

Hoppas ni har det bra hemma med Torsten... Många Kramar Helena med familj i Valinge

lördag, december 08, 2007 10:18:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Grattis, gratis, grattis!!!
*går vågen*

lördag, december 08, 2007 12:07:00 em  
Blogger Lagers tabberas said...

Nä,men! Grattis!!!
vicken liten klimp, en kille också - det är tydligen en trend. Vår August bugar och hälsar välkommen - han kröp den 4 dec.

lördag, december 08, 2007 6:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Stooort grattis! :)

söndag, december 09, 2007 9:02:00 em  
Blogger Bendel said...

Tack ALLA för gratulationer! De värmde verkligen efter några både härliga men jobbiga och dramatiska dagar på SÖS.

Lisa - olika våndor före men båda fördslarna kräver sitt förstår jag!

Länken är uppdaterad (sedan första dagen du flyttade)och jag matminglar gärna hos er. Vi ses!

fredag, december 14, 2007 7:58:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home