onsdag, januari 25, 2006

Mat i NY, januari 2006

FAVORTRESTAURANGER

Asia de Cuba - cross over med asiatiskt och cubanskt som funkar fantastiskt bra! + trevlig och kunnig personal. Sharingkoncept

Bread Bar - bakfickan till lyxindiern Tabla. En populär, New York-ig och stimmig mötesplats. I det öppna köket tillagas olika indiska bröd till vilka man beställer smårätter enligt sharingprincipen. Och vilka smårätter! Mmmm...

Les Halles - franskare än något ställe i Frankrike. Vad är godare än en perfekt stekt entrecote med perfekt bea och perfekta pommes frites, ett gott rött vin och en len creme brulee?Tony syntes dock inte till trots att jag även åt en god frukost där.

Pastis - en kär gammal vän i Meatpacking District.

Oyster Bar - ytterligare en gammal polare. Jag gillar matinstutioner. Därför tycker jag även om att äta soul food på Sylvia´s i Harlem, trots att jag vet att det är en turistfälla på söndagarna och mina kollegor ofta ratar ställen bara av den anledningen. Så jag var där och jag träffade vackra Sylvia! La Coupole i Paris och Harrods Oysterbar i London är två andra krogar med samma stämning som jag gärna återkommer till.


MATMARKNADER

Apropå instutioner så är det svårt att inte gilla röriga men välsorterade Zabar´s Foodmarket.

Betydlig elegantare är Balduccis Foodmarket, inrymt i gamla, spatsiösa lokaler (en gammal bank).

Chelsey Foodmarket i kakbageriet Oreo´s gamla fabrikslokaler är ett skönt matställe. Skrotigt och ruffigt + glasväggar som ger insyn till bagerierna, slakterierna och köken. Träffade en PR-kvinna som jobbar med helt hysteriskt galna Iron chef.


BAGERIER

Amys Bread i Hells Kitchen är det bästa. Hade förmånen att få träffa Amy inself också, en kool kvinna med koll. Träffade flera sådana i bageribranschen. Medelålders, vackra, judiska drag, pondus och karisma. Undrar var de kommer ifrån?

Legendariska, gulliga Magnolia Bakery´s cup cakes och personal sprider värme på många sätt.
Baltazar är koolt på ett gammaldags sätt.

Bouley - trendigast med höga ambitioner. Underbart bröd och underbara macaron´s.



måndag, januari 16, 2006

Random act of kindness

Fick denna länk av min vän Kristian efter att han läst mitt förra inlägg.

Roligt att läsa dina alster, när jag läste ditt behov av sprida snällhet till bl.a. Fredrik Virtanen, kom jag att tänka på frasen "random act of kindness", och det visade sig att det faktiskt finns en stiftelse i USA som heter så:
http://www.actsofkindness.org/about/



Mängden snällhet är konstant

Jag saknar de Vetenskapliga Råden på Svensk Köttinformation. Det var en förmån att få lyssna på diskussionerna mellan sveriges främsta nutritionsprofessorer. Ibland höll jag föredrag om ytliga saker som mattrender och sånt. Det blev alltid lika uppskattat.
En som länge testade vad jag gick för var Stephan Rössner. På något sätt vann jag hans gillande. Och det är ömsesidigt, han är cool som törs jobba folkligt i en snobbig forskarvärld. Jag fick världens snällaste mejl från honom nyligen. Och blev så glad att jag i min tur ville ge uppmuntan till någon. Då skrev jag en hälsning till Fredrik Virtanen som jag inte känner och fick ett gulligt svar tillbaka. Det gjorde mig också så glad att jag nu klurar jag på vem som förtjänar att få stafettpinnen med snälla ord härnäst?



Hur har helgen varit?

Helg? Har det varit helg?
Idag, måndag, träffade jag en man jag beundrar för hans mod att gå egna vägar - kocken Rune Kalf-Hansen. Han tar maten till platser där den aldrig har varit. Snart kan han titulera sig som matproducent på Stadshuset! Mat ÄR kultur! Det kan bli hur spännande som helst!

Lördag och söndag satt jag och skrev utskrifter av intervjuer som så småningom ska bli artiklar och en rapport. Kämpade även med en krönika om restaurangtrenden med udda köttdetaljer.

I fredags intervjuade jag Robert Wåhlén, köksmästare på Leijontornet. En smart kille som inte gör mycket väsen av sig, vilket är synd enligt mig. Det är ett måste att prova hans skruvade varianter av traditionell svensk mat!

Därefter efter ett möte om bröd. Vi hängav oss åt bröd-trend-spotting. Snabbversionen: surdeg, ursprung och dinkel.



onsdag, januari 11, 2006

Bromma - Göteborg - Malmö - New York!

Har varit på resande fot ett par dagar, till Göteborg och Malmö. Intervjuade Nobelfestkocken Håkan Thörnström på Landvetter innan han for till Barcelona på en olivoljsresa. Träffade också Ulf Wagner på stjärnkrogen Basement, duktiga Marie Thörnström och rockiga Mikael Tärbe på Atmosfär.
Börjar få ihop de sista pusselbitarna till min NY-resa. Vad sägs om dessa axplock ur schemat: cineasternas Vesuvio Bakery, legendariska Magnolia Bakery, Zaros Bread i Grand Central Station, City Bakery (stadsbageriet som ibland gör country makeovers), Zabar´s (matmarknad för foodies), Bouley Bakery & Market, TriBeCa Oven, Hells Kitchen och mycket mer!



lördag, januari 07, 2006

Intervjuer med kökschefer

Två dagar före julafton träffade jag Nicola Perelli, han som är gift med Charlotte ni vet. En trevlig, hängiven matmänniska. Som hade stora problem med att hitta en bra julklapp till sin fru:)
Därefter har jag även talat med Henrik Norström på stjärnkrogen Lux, tv-kocken Karin Fransson på Borgholm och Magnus Ek på foodiesarnas Oaxen.