söndag, september 16, 2007

Regnig söndag

Fick en varumärkt knäckemacka då jag handlade byxor till mig och bebisen på Polarn & Pyret. För övrigt den enda vanliga kedjebutiken med en barnklädesavdelning jag inte blir arg eller ledsen av att besöka. Paltor med lustfyllda, tydliga mönster och färger -dessutom mycket unisex! Antar att köpa kläder till en kommande spädis bara är början till en tydligt uppdelad flick eller pojkomvärld, komplicerad att värja sig emot och hantera. Den ena snäll, fluffig och rosa. Den andra framåt, tuff och ljusblå. Så ser klädesavdelningarna ut. Skrämmande mycket, mer än jag trodde och mer än jag uppfattade då jag var lärare för över 10 år sedan. Det får mig att tänka på att barnmorskan vid min förlossning kommer ta hårdare i mitt barn om det är en pojke än om det är en flicka. Redan de första sekunderna utanför livmodern görs det skillnad.10 Comments:

Blogger Kristian said...

Det går ju att hitta könsneutrala kläder ganska lätt ändå, bäst tycker vi är Villervalla (http://www.villervalla.se/) som har en återförsäljare på (Små Grodorna) St.Eriksgatan 55.

söndag, september 16, 2007 9:49:00 em  
Blogger Bendel said...

Tack för bra tips, precis såna kläder jag gillar! Extra plus för att återförsäljare finns så nära mig. Vi har inte hunnit leta så mycket själva (har dock hittat nån bra mindre butik i våra hoods), eller åka till andra stadsdelar eftersom det är så mycket jobb och sånt som måste göras och avslutas samtidigt som förberedelserna för aliens nedkomst.
Det går ju att hitta lite neutralt även hos kedjorna, en del sådant har jag köpt eftersom vi bygger upp en bas som snart kommer växas ur - mycket pga kostnadsskäl.

måndag, september 17, 2007 12:00:00 fm  
Blogger Bendel said...

För att inte verka helt korkad vill jag också tillägga att jag inte egentligen tror att kläderna direkt påverkar barnet så tidigt, mer hur andra, särskilt vuxna socialiserar det.

måndag, september 17, 2007 12:01:00 fm  
Blogger Helena H:son Blogg said...

Måste ju då posha (eller hur det stavas) ler sött.. för kompisen Johannas butik. Änglagallerian.På sibyllegatan. Gröna o blå flickkläder o mycket tuffa saker i stället för flick rosa o pojk ljusblått.. Men visst Emma o Joel har mycket pojk o flick kläder, men min lilla tulta har svarta leggings o piratmössa o en ljusblå jacka, oj så sööööt o tuff hon är i denne.. *ler*

Lycka till på handlingsvandringen.. Kliar i fingrarna på mig nu när man än engång får handla småkläder..Ring när jag får börja shoppa.. *s*

Kramen Helena

måndag, september 17, 2007 5:40:00 em  
Anonymous Lotta said...

uj, ett ämne som jag går igång på bums. Det knepigaste är nästan när man faktiskt vill köpa rosa, men inte ha volanger. (äldste sonen älskar, rosa, glitter och blommor, men jag klarar bara inte av puffärmar och volanger). Skor ska vi inte tala om, alla fina (färglada/glittriga) är mindre stryktåliga än de svarta/blå som mina killar vägrar sätta på sig.

Lite könsneutralt har jag hittat, förutom villervalla (som är lite i dyraste laget för mer än något "finplagg") så finns http://www.simplycolors.se/ med en hel del knalligt vi, färgen håller mycket bra, däremot verkar en del av deras plagg tappa formen något efter upprepat tvättande.

Sen drunknar man i alla fall i läskigt rosa volangprydda saker som man får i present om man fått en flicka (jag är inte speciellt förtjust i rosa volanger och spets, slipper jag volangerna och spetsen går det bra) även fast man tycker att de man känner borde vetat bättre :) För att inte tala om döskallepyamasar och racerbilar om man har killar (jag är nog fånig, men jag har ingen lust att sätta på min tvååring dödskallekläder när han föredrar söta hundvalpar/kattungar och blommor),

Som sagt - jag går igång på ämnet... lycka till med shoppandet och magen

tisdag, september 18, 2007 2:20:00 em  
Blogger Bendel said...

Tack för tips Helena! Säkert fina kläder hos Johanna.

Lotta - det gör mig glad att någon mer än jag går igång på detta.

Ja, det är större negativt tryck på de killar (små som stora) som väljer det feminina än tvärtom. Tjejer som väljer det manliga kan tom med få uppmuntran för att de är tuffa och har anammat manliga koder = högre status.

Det är märkligt att det år 2007 serut så här. I min värld borde det vanliga klädutbudet alla har råd att köpa vara neutralt. Ett smalare utbud (det som idag är unisex) kan få innehålla det uppdelade till dem som vill ha det.

Träffade igår en vän som berättade att en gemensam bekant till oss börjat designa barnkläder åt en stor svensk kedja. Hoppas det kan löna sig att ligga på honom för det tänker jag göra. Om detta ändras där hopen, som Lager lärde mig att Linné kallade allmogen med vilka jag menar de flesta, köper de mesta till sina ungar ändras påverkar det många.

tisdag, september 18, 2007 2:54:00 em  
Blogger Helena H:son Blogg said...

Måste bara hålla med om rosa-utan spetsar-o-volanger-kläder. Man vill, eller så ska man inte säga, jag vill ha färger på mina barn,men inte förvalda av andra, Joel vill ju ha spindelmannen o dr mugg o pirater,o -Älskar BLÅTT, ja han tycker han blir tuff då.

Min lilla Glitter hon har ju det jag sätter på henne, men där kan jag ju tänka att jag får en rival i klädval, men men de é några år kvar. Å det är väl tur att det finns många viljor, vissa (i omkretsen) vill ju ha rosa-volang-spets-glitter-kläder på sin 4 åriga långa-hår-lockiga tjej.

tisdag, september 18, 2007 4:19:00 em  
Blogger Bendel said...

Vill tillägga att jag läste Lottas inlägg lite för snabbt, det stod inget om att man inte tycker det är ok att sönerna inte väljer det typiskt pojkiga vilket jag verkade tro.

Och jag tillhör dem som handlar där de flesta handlar. Hopen lät lika illa när jag skrev det som när Linné sa så.

Trött vims-Pia

onsdag, september 19, 2007 9:49:00 em  
Anonymous Lotta said...

Åh, kan du inte ligga på bekantingen att designa lite fina och glittriga kläder som fungerar att leka i!

Sonens älsklingsskor är ett par guldsandaler (hittade på hyllan med en stor skylt det stog flick-skor på så att man inte skulle råka köpa till sin pojke av misstag!) som inte alls fungerar att ha på dagis. Älsklingströjan (också den inköpt från "fel hylla") är så tight att jag inte förstår hur den kan vara bekväm att leka i.

onsdag, september 19, 2007 10:15:00 em  
Blogger Bendel said...

Jag känner inte honom så bra men vet att han gillar glamour, och trädgårdsarbete. Är kanske bra förutsättningar för ditt önskemål.

Vilke skön, fritänkande son du verkar ha! Och du verkar så cool!

torsdag, september 20, 2007 8:42:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home