Oxsvanssoppa man blir snäll av
Jag har två favoritsmaksättare, oxsvans och musslor, båda för att de lämnar så oerhört komplexa, runda och hela smaker efter sig om man låter dem koka ett tag. Oxsvans har också den goda egenskapen att locka fram fina minnen från uppväxten. Jag kokade i två steg eftersom jag ville ha någorlunda spänstiga rotfrukter. Annars har det mesta i den här soppan hamnade i den för att det fanns hemma. Lite extra gott blir det om man lyssnar på Johnny Cash under tillagningen.
Rätt många portioner, typ 7
BULJONG
lite mer än 1 kg oxsvans
smör
1/2 rotselleri, i bitar
1/2 palsternacka, i bitar
2 morötter, i bitar
3 schalottenlökar, halverade
10 svartpepparkorn
1 bunt bladpersilja
1 msk salt
2 lagerblad
2 dl vitt vin, jag använde en torr riesling
SOPPAN, steg 2
ca 6 stora morötter, i ganska små tärningar
ca 1 kg potatis, i något större tärningar än morötterna
1 dl vin
salt
Till servering: creme fraiche, finsk senap, hackad persilja
-Bryn köttet runtom i smör. Lägg över i en hög gryta och häll över vatten så att det täcker. Skumma om det behövs. Lägg ner rotfrukter och kryddor. Slå i vin. Låt koka i 4-5 timmar.
-Ta upp svansbitarna och rensa ut köttet då de svalnat. Sila buljongen i tätmaskig sil och häll tillbaka i grytan. Kasta det som blivit kvar i silen.
-Häll morötterna och rotfrukterna i buljongen. Koka dem mjuka. Lägg på slutet i oxsvansköttet och slå i vinet. Smaka av sältan, det är viktigt att det finns en märkbar sälta men att den inte är för stark eftersom man vill kunna äta mycket soppa.
-Severa med en klick creme fraiche smaksatt med senap, jag använde finsk inte så söt och stark. Strö över persilja.
Visst blir man lycklig av så här vackra, och ekologiska, morötter?
12 Comments:
Behåller de lila morötterna färgen?
Åh, det är min favoritsoppa !Var hittade du oxsvans?
Jessika - de lila är morotsorange i mitten, det ser mycket raffinerat ut! Färgen behålls någorlunda men blir inte alls lika skarp och flyter liksom ut.
Lyxpiraya - jag gjorde soppan av en slump just nu eftersom jag hittade fina oxsvansbitar på Daglivs.
Det ser verkligen gott ut!
På tal om musslor så är jag också väldigt förtjust i det. Beställde musslor på en restarang i går och fick halvbra sådana, några smakade ladugård och andra lite ammoniak eller nåt sånt. (Jag skickade förstås tillbaka dem.) Har det hänt dej? Har läst att algtoxin inte ger nån speciell smak så jag antar att det var bakterier eller liknande som orsakade smaken i de jag (nästan) år.
Underbara morötter!
Viktoria - vad läskigt. Det har aldrig hänt mig, men visst låter det som en bakterie. Jag beställer aldrig skaldjur söndagar eller måndagar.
Frida, visst är de tjusiga.
...Idag skulle jag behöva lite att bli snäll av....
Smart tips, Pia. Skaldjur ska man inte beställa på sön- och måndagar. Nu kommer jag aldrig heller att göra det.
Musslor: Det är väl tisdagar som gäller, va?
Morötterna: Superfina, jag använder bara de lila råa(som uppskattade slantar. Sist jag använde dem i varm mat såg de rätt äckliga ut tillagade...
Anna - tror det, så var det förr iaf. Ska kanske förtydliga att jag bara har pratat om musslor på krogen i samnand med detta inlägg.
Ang. morötterna. Smart! Så ska jag också göra fortsättningsvis.
Förr var det så att fiskare var mycket religiösa och inte gick ut på söndagar, alltså landades ingen fisk på måndagar. Numer är det så att även fiskare är lediga på lördagar och söndagar...
Aha... det var säkert ngn fartygsskrock inblandat också. Typ den som bryter helgfriden kapsejsar" eller något.
Skicka en kommentar
<< Home