fredag, februari 26, 2010

Tiden går fort när man jobbar



Amexräkningen var inte stor den här gången. Det betyder att jag haft en fattig fritid den senare tiden. Hinner inte fröjda mig eftersom jag tokjobbar mest.

Jag brukar gilla att läsa månadsnotan. Inte helt olik korta bloggrapporter eller facebookstatusrader, små dagsboksanteckningar som minner om roliga saker som hänt. Restauranger jag besökt med sköna vänner, gott kaffe jag druckit och kanske något någon enstaka pryl.

Ovan en vacker frukost som passerade i veckan, på Atrium i Nationalmuseum, i samband med en förhandsinformation om Gastronordmässan. Mer om frullen kan du läsa här hos en kollega som jag inte känner men ser på tillställningar ibland, igår kväll senast.

Nedan frusna och hungriga fåglar plåtade i tisdags morse, de har förmodligen tinat upp idag.






söndag, februari 21, 2010

Hua!


I kökslådan hemma hos en förvirrad äldre person? Nope, så här kan det se ut när man öppnar lådan hemma hos en familj med en två-åring. Skräpet i högra hörnet är bulle.



torsdag, februari 18, 2010

Smakrikt utan procent



Var på en provning av Systembolagets alkoholfria sortiment som har blivit bredare. Hittade en del bra grejer. Och det kändes fint eftersom det 0%-iga ofta blir styvmoderligt behandlat. Man behöver inte vara gravid för att ibland inte vilja dricka alkohol, och det är sjyst om det finns något annat än juice eller mineralvatten då.


Närmast på hyllan står flaskor av Stirring Simple Mojito (1953, 59 kr), en sötsyrlig cocktailmix med smak av lime och mynta. Känns naturlig. God att blanda med sodavatten.



onsdag, februari 17, 2010

Skyltar på en krog med fantastisk crêpe suzette





tisdag, februari 16, 2010

Planeta och Choco Etal - läckerheter funna i det som borde vara Stockholms Meatpacking District






Skulle träffa en stjärna mellan sminket och showen i en studio i Frihamnen. Var för tidig och behövde något i magen, tänkte att vad som helst skulle duga bara det innehöll socker. Då såg jag Carotte, ett café, jag klev in och hamnade i någon slags svensk variant av Dean & Deluca. En snygg industrilokal med grova bröd och läckra bakverk i diskarna, och en mängd intressanta matvarumärken i de rostfria hyllorna.

Åt årets första semla, den innehöll fin bulle, fin mandelmassa och fluffig grädde. Det visade sig vara Oscar Målevik, en prisbelönt konditor bakom Carottes bakverk.

Köpte Planetas olivolja, siciliansk och hypad med rätta. Den har den där gräsigheten, pepprigheten och lättheten jag gillar. Jag fick dessutom en ny mjölkchokladfavorit med mig därifrån, 48%-ig med Pollachivanilj, från ChocoLate Organiko i Madrid. Len, vaniljig och helt omöjlig att sluta äta.



måndag, februari 15, 2010

Pia favoriter 3 - Chokladfabrikens lakritskola



Chokladfabrikens finstämda lakritskola har ett chokladtäcke och är toppad med några flingor salt. Ljuvlig. Tydligen deras storsäljare och det kan man ju förstå. Annat värt att satsa på i Chokladfabriken är hasselnötsgijandujan, nötsmaken får en extra skjuts om du dricker Moskatel till. Maracaibon är också smarrrig. Gillar du kardemumma slinker säkert kardemummatryffeln lätt ner, jag tycker att den är lite för kryddstark, men ihop med porter kommer den till sin rätt.

Om du som jag bor på andra sidan stan kan jag meddela att Chokladfabriken snart öppnar en ny butik på St Eriksplan, bredvid Cajsa Warg som också ska expandera till Vasastan i vår.

Det här inlägget skriver jag direkt efter en chokladprovning på ovan nämnda ställe.



söndag, februari 14, 2010

Pias favoriter 2 - Primo olivolja och Hav


Någon gång varje dag öppnar jag skafferiedörren bara för att skruva upp korken och dofta på oljan, milda aromatiska pustar av alldeles nyklippt gräsmatta når då näsan. Mild och aromatisk är den också att äta, och gräsig och pepprig. Förhöjer verkligen sallader, pastarätter, bröd och annat. Primo Olio Extra Vergine från Frantoi Cutrera kostar ca 130 pix för en liten flaska som snabbt tar slut, och finns att köpa någonstans i Hötorgshallen (det är maken som hittat och köpt oljan).

Och om ni ändå är i Hötorgshallen, jag säger det igen, kvalitén på Havs utbud slår det mesta i fisk- och skaldjursväg. Köpte senast ostron som var sensationellt fräscha, de fick en vän, tillika ostronjungfru (dock konnässör), att sukta efter fler - kärlek vid första ögonkastet. Inhandlade även väldigt mycket musslor (redan borstade) och fick knappt kasta någon.



onsdag, februari 10, 2010

Pia favoriter 1 - Sibyllans kaffe & tehandel




Bredare och bättre utbud av kaffe och te finns på andra ställen, även om det är riktigt bra, men knappast charmigare eller äldre butik än Sibyllans kaffe & tehandel. Orginalinredning från 1916 och välklädd personal som kan sin sak. Köpte Diplomat, en blandning av mörk- och mellanrostade kaffebönor (eget rosteri) och darjeelingte Puttabong second flush (de får in first flush om ett par månader!). Är förtjust i deras färgglada papperspåsar med band. Visar en bild på plastkassen jag fick idag bara för att den ser proggigare ut än en plyschoverall för män.

Var: Sibyllegatan 35, Stockholm




tisdag, februari 09, 2010

Snart är de romantiska vintermornarna borta



Skeppsholmen och Nybroviken en kall januarimorgon. Spankulerade till kontoret efter en pressfrulle.



fredag, februari 05, 2010

Ett knyst

Just nu är jag en sån där looser som bara jobbar hela tiden - dagar, kvällar, vardagar och helger. Det är därför jag för första gången på flera år inte hinner/orkar uppdatera bloggen regelbundet. Men det ska bli ordning på det snart. Då blir det kanske blir det några ord om after noon teat med en Twining, luncherna på Tysta Marie i Östermalmshallen och några trendspaninger. Eller så blir det något helt annat. Vi får se.