tisdag, juni 29, 2010

Under en bädd av gula hyacinter




Den är makalös trädgården La Mortella på Ischia, det har jag berättat förut. Och att dricka afternoon tea i tehuset, ett ceylonte med en förnimmelse av både jasmin och rosor, gör gott ända in i själen. Ovanför surrar takfläktar och på bambutaket hjälper en bädd av gula hyacinter till att ge välkomnande svalka även de hetaste dagarna.

Bakom mig syns utomhusscenen i trädgården La Mortella, här har jag skrivit om en konsert där.



söndag, juni 27, 2010

Rom i solen



Den har vid utsikt över Roms tv-antenner, våningen med art decomöbler som vi bor i. Och en stor egen terass med fruktträd i enorma krukor där man kan njuta av den. Precis bredvid Spanska trappan. En gång förut har vi bott här, på vår första gemensamma semester för 10 år sedan.<>



torsdag, juni 24, 2010

Ultima Thule



Besökte Malmö i början av veckan. På sjysta kvarterskrogen Mrs Brown används Iittalas Ultima Thuleglas, I like, klockren nostalgi för mig med finskt påbrå, född 72.



tisdag, juni 22, 2010

Låt mig presentera Pawel Osczyk


Vanligtvis bossar han över michelinkrogen La Rotisserie i gamla stan i Warsawa och använder klassiska franska tekniker men genuina polska råvaror. Ikväll lagade han mat i gyllene salen i Stadshuset. Han bjussade bland annat på zureksoppa med buljong av bacon, surdeg, ägg, rökt skinka och mejram och krupniksoppa med svamp och potatis. Det var polska ambassaden och turistbyrån som stod för arrangemanget.



måndag, juni 21, 2010

Bar i Malmö





tisdag, juni 15, 2010

Gårdagsglimtar


Tittade förbi Restaurangakademien där det pågick ett stort Draja-test. Kastades in i arbetet av Magnus Svensson (men ingick inte på något betydande sätt i panelens bedömningar). Testade drajor med fransk vermouth och med italiensk och föredrog det senare, jag testade också drajor med nyöppnad vermouth och med sådan som stått öppnad ett par år och föredrog vid ett fall det senare eftersom den hade en behaglig smak av bland annat russin, och jag testade med zest, även olika oliver. Mer om detta kommer du säkert kunna läsa här.


Hann även med en kvällsprovning av fyra kaliforniska viner (pinot noir och syrah). Ledare var Michel Jamais som är ovanligt pedagogisk och inspirerande. Min favorit: Walter Hansel Pinot Noir "Cahill Vineyard" Russian River Valley CA 2001.



lördag, juni 12, 2010

Ovanligt lyckad sparrisrisotto



Jag gjorde så här. Brynte en halv hackad jumbolök (motsvarar ungefär 2-3 vanliga gula lökar) och 300 g risottoris från Årstiderna (det stod inte vilken sort det var) i rejält med olja och smör. Hällde i ca 1 dl rosévin och 3 dl kycklingbuljong. Lät koka sakta och rörde och rörde med en träslev. Kokade en knippe svensk sparris i så mycket vatten att det precis täckte och lite salt, hällde av kokspadet och rörde ner i risotton. Fortsatte att röra i ca 40 minuter, pytsade portionsvis ner 2-3 deciliter torrt mousserande vin och minst lika mycket kycklingbuljong. När den härliga sörjan var färdig pressade jag i ett par matskedar citronjuice och rörde ner en näve riven parmesanost. Risotton serverade jag med den snabbt kokta sparrisen och pressade lite mer citron, parmesan, svartpeppar och flingsalt över. Resultatet var mat för gudar.



Risotton efterföljdes av grillad hängmörad entrecote och en blandad grönsallad med tomat och bara lite gräsig olivolja, flingsalt och peppar. Ett glas rött vin till för hälsans skull.


Till dessert gjorde maken en sockerlag av limejuice, limezest och socker som blåbär marinerades i och sedan serverades med en klutt creme fraiche.


Macaroner från Petite France avslutade.



Frukost i björkskogen



Det blev en hotellfrukost på Björk Bar & Grill på nya hotellet Marriott. Det var bra, inte enastående bra, men bra. Trots bredd på buffén höll den mesta maten ganska hög kvalitet. Ett tips är att komma före 10, stället är populärt och något underdimensionerat så när det droppar in andra än hotellets gäster tar allt slut hela tiden och personalen hinner inte fylla på. Men alla är trevliga och miljön är ovanligt mysig för att vara i ett hotell. Dessutom lämnade jag frullen med en kontinental känsla i kroppen trots det svenska naturtemat i inredningen.



En kväll på Söder i huvudstaden i konungariket Sverige




Det äkta paret Bendel gjorde stan tillsammans för första gången på mycket länge. Det blev en afton med torr champagne, spänstig vitello tonnato, tuggiga italienska korvar, sjukt långkokt chili, svettiga ostar, en pava rhonetjut och bedårande crème brulée på charmiga kvartershaket Hjördis. Därefter ett Urban deli-stopp och bellinis och negronis hedervärt rörda med antica formula-vermouth på Och himlen därtill.



lördag, juni 05, 2010

Längtar till nästa gång stammishaket rue du Pont Noveau har grissida, blomkålskräm och surkål på lunchmenyn