onsdag, maj 31, 2006

Skrivet om grillturnén

Klicka på bilden för att förstora den. Vill du läsa artikeln kan du förstora texten ytterligare genom att placera pilen längst ned i högra hörnet och klicka på ikonen som då framträder.


Svensk Gris med Knorr skriver i majnumret om pressträffen i Linköping.



Palma - strandtapas

Det är något särskilt med att äta ute, maten smakar extra gott. En dag åt vi oväntat fräscha tapas på ett no name-ställe. Fylliga grillade gambas, balanserad chili, smekande moussaka, krispiga gratinerade nachos och godast av allt, limemarinerad friterad bläckfisk. Inga världsnyheter direkt, snarare tvärtom, men gott.

Klicka på bilderna för att förstora dem.





Recept - vitkokt kotlett (1)

Dagen efter festen på Purohotel vaknade jag inte som jag borde, med tanke på all skumpa jag druckit, med en otäck andedräkt. Nej, jag hade en rund fin eftersmak kvar av något jag hade ätit. Och nyss kom jag på att den rätten, en munsbit marinerad anka, påminner väldigt mycket om ett recept som jag tog fram till en asiatisk pressträff 1998. Den har blivit en av mina privata paradrätter och gör alltid succé; Vitkokt kotlett från Sichuan. Passar att göra som en plockrätt där gästen själv får doppa köttet i såsen, gärna på ett asiatiskt buffébord.



tisdag, maj 30, 2006

Palma - det lokala köket


Tapas på Lizarran, när du ska betala räknas tandpetarna.
Foto: Pia R B, klicka på bilden för att förstora den.

Palma är en förtjusande och komplett stad med vackra byggnader, mysiga torg, trånga gränder, bra shopping och närhet till hav och beacher. Och bäst av allt - det finns schysta restauranger. Tyvärr hann jag inte testa så många under min i övrigt dekadenta helg. Lokala, bra tapas fann jag dock på ett rökigt ställe som heter Lizarran. Brödet som smårätterna låg på var inget vidare men det var tex sobrasadan - en lokal pepparstark korv, gjord av kött från små svarta grisar - som smetas ut på bröd, liksom en annan röd, smal köttig korv smaksatt med olika örter.
Min lokala matkunniga kontakt har bekräftat att Lizarran är godkänt av the locals. Han skvallrade också att den bästa mallorcanska husmanskosten äter man på Bar Dia. Kaninen där ska vara en höjdare. Så får det bli nästa gång.



Palma - festerna på Puro (2)

Purobeach. Klicka på bilderna om du vill se dem stora.

Partytime

Lars Wallin och Håkan i sitt esse.

Svenska kändisar, reklam-media-svennar bosatta i Palma och många andra gäster.

Mats Wahlström - grundare och ägare av Puro, och Johan Carlén - festfixare.



Dagtid






Palma - festerna på Puro

Vi var på två stora privata fester - en på hotellet och en på beachcluben. Det bjöds generöst (läs obegränsat) på champagne (Moët & Chandon), sprit och mat. Ville man släcka törsten utan alkohol fanns endast det trendiga och norska vattnet Voss att tillgå. Det sägs att Madonna vägrat checka in på hotell som inte har Voss.

På båda eventen kom maten ut i omgångar under hela kvällen som fingerfood på brickor (minst ett 20-tal olika rätter). Och den var riktigt, riktigt god och vällagad! Asiatiska smaker som presenterades på nya oväntade sätt (trodde inte det var möjligt). Foie gras i friterade vårrullar som man doppade i söt chokladsmakande hoisinliknande sås var typ det tråkigaste. Rykande hett och fräscht eftersom det kom direkt från köket. Även efterrätter. Maten blev med rätta en av de största snackisarna.

Purohotel

Håkan och amerikanska Roxanne provar en av de många smårätterna från Puros egna restaurang Opio.

Åke Bendel, Johan Carlén och Börje Salming kramas.



Weekend i Palma

Nu är jag tillbaka från en rolig och skön weekend i Palma. Såg att Kicki Norman på Salong K redan skrivit om helgen på Purobeach. Och dessutom upplevde den likadant som mig, i alla fall ur en aspekt - den nakna.



onsdag, maj 24, 2006

Centro, bra bar

Träffade ikväll en vän på hippa Centro och drack ett finfint glas Pol Roger och ett glas godisrosévin från Torres. Inredningen påminde lite om Hotel Costes i Paris.

Nu ska jag packa, imorgon väntar Palma.



Det var enklare förr

När salt bara var salt. När erkänd och dyr champagne var lika med bra. När rosévin var kitch. När det bara fanns jordgubbar på sommaren. När det alltid var festligt att gå på finkrogen och när människor var antingen goda eller onda.



+ och - (1)

+
Det finns naturligt snälla och generösa människor. Rikslikaren (klassar och kontrollerar fågeluppfödning) tex som tidigt imorse plockade Ramslök i Skövde och tog med sig till mig i Stockholm, innan han åkte vidare till Uppsala.

-
Jag har de senaste åren upptäckt att det finns människor som gör en ära i att alltid vara "raka" och som ofta skriker ut sin mening. Äkta rakhet är bra. Men jag blir förtvivlad när man använder detta för att komma undan manipulation, känslomässigt baserade meningar i sakfrågor och osanningar.



tisdag, maj 23, 2006

Sobrasada

Det mallorcanska köket, hur är det? Jag ska åka till Palma på torsdag och koppla av i några dagar. Ska också på olika event på Purobeach. Men jag har inte haft tid att kolla upp vad som är intressant att äta, mer än att jag läst om dessa specialiteter:

Sobrasada - röd kryddig korv
Mallorquinas - grönsaksgryta med bröd i botten
Albergínies en es forn - auberginer fyllda med grillat kött
Pollastre - kyckling fylld med räkor.
Caldereta de llagosta - hummergryta



Matprat under bilresan

Grillturnén tog oss denna vecka till Umeå och Falun. Detta och mycket mer har jag, Magnus och Ingrid diskuterat:

*Varför kan man inte bedöma Cava på samma sätt som Champagne?
*Varför finns inte svenska "grand cru-ärtor"?
*Har små livsmedelsproducenter en framtid, eller är de rent av framtiden?
*Finns det något som är bra med egna varumärken på livsmedel?



söndag, maj 21, 2006

Soppkonst


Limited edition (2006) - i mitt kök.



Grillturnéklipp - repris




Zlatan is in town



Min man växlade några ord med ZlatanK1-galan idag. Det var det väldigt många som ville göra, sa han.

På bilden: Zlatan och Johan Carlén, Foto: Åke Bendel




lördag, maj 20, 2006

Jag mötte Lassie på CNN

Jag såg Saturday Night Live på tv idag. Jag var faktiskt i SNL-studion i vintras. Utan show, men ändå. Det var ändå nästan lika stort som att besöka Larry Kings studio i New York och möta Andersen Cooper i korridoren utanför.



EUR

I sommar SKA jag besöka EUR utanför Rom!



Ramslök

Jag skulle ha fått en påse ramslök av en man från Skövde på besök i Stockholm på tisdag. Han påstod att den är som bäst nu. Men på tisdag är jag i Falun. Så jag får väl fixa löken på annat sätt.



fredag, maj 19, 2006

Linguini - ett tips

Förra veckan åt jag arbetslunch med den goda Terese på italienska restaurangen Linguini. Det var varmt och soligt och vi avnjöt utmärkt vällagad mat och gott kaffe på uteserveringen. Servicen var kanon. Personalen tyckte att det var roligt att ha oss där. Ett tips till matmänniskor som vill resa bort en stund.



Italiensk mat - inget annat än god och enkel

Italien är mitt favoritland och det italienska köket är ett av mina absoluta favoritkök. Men det kan inte jämföras med tex den höga franska gastronomin, vilket många ofta gör. Italiensk mat är lyxig lunchmat och enkel middagsmat. Den utgår från andra premisser och får inte krånglas till, men ska alltid innehålla högkvalitativa ingredienser.

Campanien och särskilt trakterna runt Neapel är den region jag gillar mest. Trots att det är för varmt för att göra de allra bästa vinerna. I sommar ska jag försöka få bord på Don Alfonso. Vilket jag inte lyckades med för tre år sedan när jag och vänner hyrde detta hus ett stenkast därifrån, i Santa Agata på Amalfikusten. På sådana ställen brukar italiensk mat göras extremt bra och jag tycker oftast att det är värt varenda euro. Men det är bara i västra norditalien som man hittar restauranger som inte tänker ur-italienskt i grunden utan mer som stjärnkrogar i andra länder. Ett exempel är tvåstjärniga Sadler i Milano. Där åt jag en av de bästa och smartaste måltider jag någonsin ätit. En fiskmeny som utgick från konsistenser. En allt segare bläckfisk ingick i de tre första rätterna. Därefter kom den mjällaste tänkbara tonfisken som en total kontrast. Fantastiska saker hände i munnen.

Jag uppskattar båda sätten att tänka, men det ena är en nationell grundtanke - det andra en gastronomisk grundtanke. Den italienska maten blir fel om man försöker göra den till något annat.



torsdag, maj 18, 2006

Allvarligt talat om mat - på tåget till Skövde

*Varför är svensk mat så rätt idag? För att den även blivit lokal/regional?
*Är det för att vi tröttnat på alla krusiduller och märkliga cross overs som vi nu vill ha enkel rustik husmanskost med smaker som vi känner igen?
*Är Nero d`Avola den senaste trenddruvan?
*Varför behöver svenska livsmedel ett lyxsortiment?

Detta och mycket mer har jag och Magnus avhandlat på tåget till Göteborg och Skövde dit vår turné har tagit oss denna veckan.



måndag, maj 15, 2006

Radio Norrköping

Kort info om vårt besök i Norrköping + intervju med Ingrid och Magnus:
http://cc.msnscache.com/cache.aspx?q=3255055155462&lang=sv-SE&mkt=sv-SE&FORM=CVRE8



Dagens vulgo-goda

Ben & Jerry - Strawberry Cheesecake Ice Cream with Strawberries & Cookie Swirls



Samtal med Kjell Höglund och Johan Johansson

Musikerna/poeterna Kjell och Johan bodde på samma hotell som mig i Linköping. I onsdags kväll passade jag på att gå fram till Kjell i lobbyn och berätta vad jag tycker om hans skapande. Inte för att jag hade ord stora nog att beskriva det, men jag försökte. Även Johan anslöt och då kunde jag tacka dem båda för den fantastiska konserten på Nalen för några veckor sedan. Den som gav mig så mycket ny energi.
I torsdags pratade jag åter med dem båda under frukosten(denna gång var det de som startade konversationen)- om turnerande, mat och om Kjells pappa som var bagare.



Radio - Intervju med mig i SR Östergötland

Jag snackar mattrender:
http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/program/artikel.asp?ProgramID=2281&artikel=855141

Du kan även lyssna på Magnus Svenssons karaktäristiska stämma när han ger grilltips.



Grill-os i Jönköping och Linköping

Ingen stad är den andra lik. Vilken tur att vårt lilla turnégäng är vana fixare som lätt kan anpassa oss efter nya förutsättningar gällande lokaler, teknik, program mm. Förra veckan besökte vi Jönköping och Linköping. Vi hade ett fantasiskt grillväder båda dagarna, förutom när vi skulle vara med live i SR Norrköping (på hemvägen)- då började det åska och regna. Autentiskt svenskt sommarväder skulle en del säga...



tisdag, maj 09, 2006

På grillturné

Hela maj är jag på grillturné några dagar i veckan och snackar mattrender. Förra veckan var jag i Malmö, imorgon åker jag till Jönköping, på torsdag till Linköping osv. Det är Min Mat som står bakom och vid min sida står Magnus Svensson, som bla lagat svensk mat i TV4.



Nestor Jan

Jag hade ett möte nyss på Vetekatten med Anita Danielson, kassör i Matmaffian. Gissa vem som råkade vara där? Jan Hedh, bagarguryn Jan, som jag intervjuade för inte så länge sedan. Han är så generös med sin kunskap. Nu visade han mig en mama med jästa russin. Bara en sån sak!



Fikon på Ischia

Jag och min man har hyrt en lägenhet på italienska ön Ischia i juli. Vi har bott där förut. Villan ligger högst upp på ett berg med havet nedanför. I trädgården finns olivträd, fikonträd och pinjenötsträd. Jag längtar efter att äta pasta pesto där, med färska fikon till efterrätt, i skuggan av ett olivträd.



Lahmadjon matcafé (2)

Besökte härom dagen min vän Goran som driver ett kurdiskt matcafé. Han är också sedan länge bokhandlare och levererar böcker till universitetsbibliotek runt om världen.
Mitt besök förärades med en bild på hans hemsida under Info, Berömda besök:) på Sara.



En förlorad värld

eller Brideshead revisited, som den heter på engelska kom med posten nyss. 5 diskar med hela serien från 1981. Anthony Andrews och Jeremy Irons i huvudrollerna - vilken lycka!



Rebellkock till Sverige (2)

Äntligen har det kommit upp om Anthony Bourdains Sverigebesök på Travel Channels webb; här och här.



måndag, maj 08, 2006

Roy Andersson

Tack vare min svärfar träffade jag Roy Andersson igår på Filminstitutet. Jag fick växla några ord med honom och kolla en stund när han + medarbetare jobbade med en scen i hans kommande film. Det var STORT!