tisdag, januari 30, 2007

Födelsedagskalas

När jag vandrar bland snödrivorna och villorna i Enskede slår det mig att E alltid fyller år på årets kallaste och/eller snöigaste dag.

Det är alltid lika mysigt att komma hem till henne på kalas. Hon har ett smittande skratt, är vacker och snäll. Dessutom är hon en generös matskribent som bjuder på massor med vällagad mat.

Menyn
*Camparidrink med rosenblad
*Mörkt bröd med paté och marinerad rostad paprika
*Kex med färskost, rucola och rostade pinjenötter

*Rökt lax med gurka och wasabikräm (gjord på turkisk yoghurt), öl och sake

*Kaktus och limesorbet

*Vitlök och ingefärsräkor med grönsakswok och ris, vitt vin

*Harry Klings dinéglasstårta
(serverades med glada tillrop från gästerna eftersom den väckte minnen till liv)





De glammiga diskhandskarna var min present till värdinnan.


PS Tack Novalucol för att du fick mig upp ur sängen DS



måndag, januari 29, 2007

Garlic and Sapphires 1

Hjälp! Min mage har kraschat. Och jag som ska på finmiddag ikväll hos världens bästa matlagerska. Måste ligga stilla på rygg. Den enda aktiviteten som funkar är att läsa. Och läser gör jag. Garlic and Sapphires av Ruth Reichl. Så här långt har jag skrattat rätt mycket.

Det handlar om när Ruth blir restaurangkritiker på The New York Times. Hur en bild på henne sitter uppe på krogarna långt innan hon börjat och det fortfarande är jättehemligt. Och hur hon klär ut sig i peruk och allt för att inte bli igenkänd på ett av hennes första uppdrag.

En recension kommer då jag läst ut boken.



fredag, januari 26, 2007

Elvis rockar på Cirkus

Vi var drygt tjugo släktingar och några nära vänner som helt enkelt njöt av livet. Först med tapas och steak minute med finfin bea på stammishaket sedan typ 20 år - Miro´s. Igår fylldes lokalen med stämningsfullt spanskt gitarrspel. Och det fanns mycket att tala om; second life, Kjell Höglunds böcker, svenskhet, serranoskinka, bloggar och vanligt skvaller.

Därefter lämmeltaxitåg till ett fullsatt Cirkus.

Showen Elvis med Glada Hudikteatern grep tag direkt. Du har säkert hört talas om den och att de flesta i ensemblen är utvecklingsstörda. Det är svårt att förklara varför den var så speciell, rolig och välgörande. Förmodligen eftersom alla på scenen var maxade.


Champagnepaus.

På den blurriga bilden: Faster (ser ut som Moneypenny i senaste Bond) med svärdotter, scenograf till showen och sambo med en av de normalstörda skådisarna. Svärfar skymtar i bakgrunden.



torsdag, januari 25, 2007

Bolognese, helst med bucatini

K bad mig för ett tag sedan att beskriva hur jag gör Bolognese. Så nu är det dags. Först receptet och sedan en förklaring.

500 g köttfärs
50 g sidfläsk
1 gul lök, stor
2-3 vitlöksklyftor
1 morot, stor
50-100 g rotselleri
1 msk olja + 1 msk smör
1 burk passerade Mutti-tomater eller liknande
1 1/2 dl vitt vin (brukar oftast bli en rejäl extraskvätt också)
1 tärning hönsbuljong+ 1/2 köttbuljong, 2 dl vatten (föredrar egen fond men har sällan det hemma)
1 krm salt
2 krm svartpeppar

bucatini
parmesanost

Skala och skär fläsk, lök, vitlök, morot och rotselleri i små tärningar. Fräs i smör och olja i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Bryn köttfärsen och lägg över i grytan. Tillsätt tomat, vin, buljong och kryddor. Låt småkoka minst en timme.
------------------------------------------------------------------------------



Så här basic får det gärna vara för min del. Ibland tillsätter jag finhackad färsk chili i början. Och ibland basilika på slutet. Men inte alls alltid.

Jag tillbringar ca 3 veckor om året i Italien, oftast i Neapeltrakten. Så mina preferenser är lite en hybrid av bolognesen som görs i norr och den som är vanlig i söder. I mina Italientrakter gör man en sås som innehåller smått skurna grytbitar och inte färs. Det gör som ni ser inte denna men jag använder grovmalen färs så den känns när man tuggar.

Rotsellerin är viktig. Det är mycket den som ger den genuina smaken som direkt leder tankarna till Bella Italia. Och händerna luktar uppfriskande efter att man jobbat med den.

Jag vet att det mest korrekta är att äta bolognese med tagliatelle. Men jag föredrar en 12-minuters spagetti. Vi Daglivs vid Fridhemplan har flera sjysta vardags-sorter, i kronologisk ordning: 1. De Cecco 2. Buotini Spagetti (11 min visserligen, ok men inte mer) och 3. Strömberg Spagetti Classico Ok, men inte mer).



Jag är bekant med en familj från Milano som tillbringar sina semestrar på ön Ischia där jag brukar hyra en lägenhet i samma by. De jobbar även där halva året (egna företagare i översättningsbranschen). När de bjuder på bolognese så är det tillsammans med bucatini, tjock spagetti med hål i. Och de har särskilda välbehövliga haklappar till detta ändamål. Det är något med bucatinin som verkligen lyfter denna rätt.

Avslutningsvis vill jag betona att sås och pasta självklart ska blandas ihop före servering.

Ja, det finns säkert mer jag vill säga och texten blev lite osorterad men så får det bli. Uppdaterar ev. med fler bilder.

Uppdatering: Har strukit ett par meningar som handlade om spagettin.



onsdag, januari 24, 2007

Jag diggar


Guldförpackningar till kött.



Saltå invaderar Vi

Såg ett TV-inslag som handlade om Saltå med anledning av att de vunnit Coops stora matpris 2006. VDn berättade att det var en trend i inredningsreportage att ha deras förpackningar med, samma sak konstaterade Alice nyligen. Jag har den senaste tiden lagt märke till hur deras produkter sprider ut sig på Vi Daglivs. Från att tidigare ha levt en ganska anonym tillvaro i mjöl- och flinghyllorna stoltserar de numera också i frukt och nöt-avdelningen och i godisavdelningen (se bilden).



måndag, januari 22, 2007

På gång

Åt en tamarillo nyss. Jag tyckte att den smakade som en blandning mellan papaya och krusbär.

Har fixat med lägenheten de senaste dagarna och idag återhämtar jag mig från en riktigt kass dag på jobbet. Men snart är jag tillbaka som vanligt.



onsdag, januari 17, 2007

Grusiga ögon 2

Jag går och lägger mig så att jag inte somnar över tangentbordet. Men om jag piggnar till av tandborstningen tänker jag läsa ett kapitel i Garlic and sapphires av Ruth Reichl . Boken har jag lånat av snälla Alice (för alldeles för länge sedan) och den verkar lovande.

P.S. Apropå böcker läste jag nyligen Fräsch, frisk och spontan av matskribenten Mons Kallentoft (handlar dock inte om mat). Jag tyckte ungefär så här. D.S.



tisdag, januari 16, 2007

Grusiga ögon



Här borde det vara en rapport om hur jag exakt vill ha min spagetti bolognese. Plötsligt fick jag två roliga uppdrag jag sålde in så sent som i förra veckan. Deadline snart. Men jag lovar att så fort jag levererat kommer den! Och en del annat jag funderat över.



lördag, januari 13, 2007

Året var 1992

Ibland på fredagarna käkar vi på trivsamma kvarterskrogen Göken. Men av olika anledningar hade vi en hemmakväll igår och jag lagade spagetti Bolognese. Med morot, rotselleri, sidfläsk och vitt vin utöver färs, tomat (söta Muttisar), vitlök, buljong och kryddor. Till det ett enklare primitivovin. En väldigt god middag i sin enkelhet. Vilket till stor del berodde på att spagettin var perfekt i både konsistens och tjocklek; De Cecco, spagetti 12, koktid 12 minuter. Pastan och tomaterna köpte jag på Daglivs. Gillar när man hittar sjysta grejer i vanliga butiker. Undrar bara varför jag hamnat i en period då jag jag lagar samma sorts mat som för typ 15 år sedan?



fredag, januari 12, 2007

Tapetlycka 2


Se där, nu är hallen fin också!



Tapetlycka



Idag är jag fånigt glad över att tapeterna i sovrummet äntligen sitter där de ska!



Sketch


Läser tidningen Fjäderfä. Det handlar om ägg. Samtidigt mejlar sköna restaurang Sketch i London information om vad som är på gång där. Då kom jag att tänka på att deras toaletter ser ut så här.



torsdag, januari 11, 2007

Barista


Nu har Bagel Deli på St Göransgatan fått konkurrens. Det nya kaffestället har öppnat. Det ser hoppingivande och seriöst ut när man kikar in. Återkommer med en rapport då jag testat javan. Snart.
Bredvid ligger Netto. Min man säger att den butiken ser ut som ett ungkarls-skafferi.



Vad måste du kunna om vin?

Jag försöker inte ens låtsas att jag kan vin särskilt bra. Inte så att jag känner mig osäker på vad jag gillar eller när jag dricker något som är rätt/fel kombinerat med det jag äter. Men det finns ju dem som jobbar varje dag med denna ädla dryck, det är klart att de har bättre helhetskoll. Tycker att det är lite lustigt hur det nästan räknas till allmänbildningen idag att kunna druvor, årgångar och sånt. Eric Asimov, vinskribent på New York Times skriver om just detta och varför det blivit så här.



onsdag, januari 10, 2007

Middagen

Dag vann tävlingen i såpan Middagen i TV3. Så klart!



Spanska rustika grisar


Baskiska kultingar (på begäran), läs mer om dem och maten nedan här.




No reservations


För den som gillar kocken Anthony Bourdain och har Travel Channel kan jag tipsa om att avsnittet då han är i Sverige (förra november) sänds lite då och då just nu. Någonstans finns det väl en tablå där man kan se mer exakt när. Hans egna bilder från Sverige hittar du här.



Studentmat

Igår hade jag problem med blogger hoppas det funkar bättre idag.

Vill hellre se framåt än rota i det förgångna. Ibland kan det dock vara nyttigt och roligt att reflektera lite. För tio år sedan hade jag en matspalt i en studenttidning. Recepten skulle vara enkla, korta och gärna billiga. Saker jag skrev om var tex; Visa vänner välkomna - genom att bjuda på välkomstmiddag vid terminstarten så klart. Cybermat - med bland annat cyberpizzor och en www-wok som höll en frisk från virus (roligt då, jag lovar). Gott efter höstpromenaden - goda grytor som är tacksamma att frysa in. Ja ni fattar. Ingressen såg oftast så här käck ut:

Vad gör man en sen fredagkväll och veckan fullkomligt tagit musten ur en? Ringer efter den vanliga pizzan? Nej, här kommer räddaren i nöden, köttfärs och grönsaker med smak av orienten. Perfekt mat för videokvällen.

I samma nummer som den ovanstående texten fanns det här receptet med som jag ofta lagade privat:

Indonesisk sub
4 port

2 pitabröd
400 g skinka, strimlad
1/2 dl indonesisk soja
1 1/2 tsk curry
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
valfria strimlade grönsaker tex paprika, tomat, zucchini, lök
naturell yoghurt

Strimla köttet och blanda det med sojan och curry i en plastpåse.
Låt marinera svalt, gärna ett par timmar.
Stek köttet i en wok eller stekpanna i några minuter.
Salta och peppra.
Fyll bröden med strimlade grönsaker, kött och ringla över yoghurt.

Det här och andra liknande recept hittar du säkert här.


Gårdagens middag bestod av burritos, varav bilden på pintobönor. Hade förståts funkat lika bra med svenska bruna bönor. Burritos hade för övrigt platsat i det tio år gamla reportaget.





måndag, januari 08, 2007

Matlänkar

Tills jag fått ordning på mina länkar, behöver pinsamt nog hjälp med det eftersom standardinställningarna är ändrade, tänker jag på Lisas manér lyfta fram några bloggar jag gillar här. Ni har sett dem förr men jag vill berätta varför jag läser dem. Det är inga expertutlåtanden bara vad jag fastnat för.

Brax on food Det märks att Alice trivs i matbranschen. Nyfiket och ofta kåserande kommenterar hon sin omvärld.

Matälskaren Få har så imponerande djupa och breda kunskaper som Lisa. Hon brukar säga att hon och hennes man är bästa kombon sedan tomat och basilika, något som märks i tex Johans surdegsskola. Jag gillar energin, den frekventa uppdateringen, de snabba och bra svaren -ibland på tal, kloka recepten och att innehållet känns både starkt och generöst.

Mat och politik De tydliga politiska åsikterna delar jag oftast inte men hälsar ändå gärna på. Känsla för mat har den här killen. Med spänning följer jag tex hur det går för griskinden som hänger på tork. Och när han ska avslöja vem han är.
P.S. Hans Matsök söker även igenom Bendel. Om jag gör något liknande kommer så klart K:s sida finnas med, det finns mycket sköna fördjupningar att hämta här.

Mormors mat Jag är förälskad i den jordnära och konsekventa linjen i Kinnas recept. Hon är dessutom en modern och vaken redaktör. Det är tryggt utan att vara tråkigt.

Krakel och Kärlek, mat och folköl. Båda för att de är så förbaskat välformulerade och jag ofta skrattar högt då jag läser dem.

Vinlusen Måste få en dos ibland. En modern vindoftande och mänsklig Hjalmar Söderberg-typ, kanske tom lite Strindberg då han är bitter. Han beskriver vin, matupplevelser, barhäng, människor och vad de talar om i framför allt i Stockholm. Delar inte alltid (men då och då) de politiska åsikter som ibland lyser igenom.



söndag, januari 07, 2007

Lördagsangelägenheter

Vi kunde inte bestämma oss för var vi skulle äta bakismiddag ute igår. Det viktiga var att bli mätt. Efter mycket velande och kompromisser hamnade vi på Linas Bar på Hantverkargatan.

På Linas går ägaren Hoa Hoa omkring med gympabrallor och t-shirt som vanligt. Jerry Williams är där med sin familj(?), har en 80-tals-stickad grå myströja och spelar yatzy. Sällskapen bredvid beställer genomstekt oxfilé. Åke skickar ut två köttbitar efter varandra för att de är brända. Servitriserna tar det sådär tills notan ska betalas, då är de trevliga och berättar hur underbemannade de är men att maten ska kunna hålla en viss nivå ändå. Trots allt detta finns det något jag inte kan förklara som jag gillar med Linas. Ok, det kommer dröja innan jag kommer tillbaka, om det ens händer. Och jag skulle inte rekommendera stället för någon, eventuellt min pappa. Men ändå. Troligtvis för att det är så befriande motsatt min vanliga matvardag. Det är ett skönt och okonstlat hak, lite fritidsgård för vuxna.



Café le fil du Rasoir

Brasseriet i Savoys gamla lokaler i Malmö, ett av fyra i kedjan som killarna bakom Vassa Egget driver, har blivit utsett till Årets bar/mötesplats av Nöjesguiden. Direkt från källan har jag hört att bara rätt lokal dyker upp kan vi få se samma fenomen i Stockholm. Tills dess kan man kolla på denna söta film.

Tillägg: Fenomenet jag talar om är en folklig stor mötesplats med sjyst mat till sjysta priser.



Zagat (2) - i huvudet på Bendel

Jag ska berätta kort hur jag tänker när jag läser Zagatguiden som bäste Kristian skickat till mig (restauranger i NY).

Varför når den en stor publik? Mina spontana förklaringar är: Lokalkännedom - uppskattas av alla. Interaktivitet - guiden bygger till stor del på vad läsarna själva tycker. Auktalitet - särskilt webbsidan där det hela tiden presenteras nyheter och man kan läsa kommentarer från sådana som nyligen besökt ställena. Rätt samarbetspartners - tex matinstutionen Zabar´s.

Undrar varför guiden inte är etablerad i Sverige? Borde göra en konkurrentanalys. Som turist är den utmärkt att få i handen. Där jag bor finns ett hostel och livsmedelsbutikerna är fulla med turister som småhandlar. Vore det inte bra om Daglivs (som på många sätt påminner om Zabar´s) hade något liknande till dem (på engelska så klart)? Tror banne mig jag ska göra något enkelt och sälja till dem, det är ju en otroligt vaken butik.

Borde inte alla liknande guider innehålla minst en "folkets favoriter"?

Hm, undrar varför Peter Lugers Steakhouse har gått upp från 9e till 5e plats? Stället har ju funnits i minst 50 år. Kan samtida trender kan förklara detta?

Osv...



lördag, januari 06, 2007

Zagat


I paketet från NY-korren låg en tisha och 2007 års Zagat-guide över Big Apple-restauranger. Det jag gillar med Zagat är att den till stor del är en demokratisk medborgarguide. Med mycket läsarkommentarer och sånt. Populäraste stället just nu är Gramercy Tavern. En nyhet är stickers man klistrar fast högst upp på sidorna med en flik som sticker ut. På dem står det Late Night, Trendy, Suggested by..., Must try, Love it!, Like it och annat som säkert är användbart.

P.S. Var på skutt/hippa/party - nej nu ska jag vara ärlig - brakfest igår. Halva kvällen pratade jag feminism med en jurist som var fatalist. Andra halvan dansade jag teatraliskt till gamla Stefan Sundströmlåtar utan takt med en kille som dricker alldeles för mycket.

P.S. 2 Kul att få använda orden skutt och hippa. Gammalt slang låter så rart.



torsdag, januari 04, 2007

Brooklyn Lager

Carlsberg har köpt rättigheterna till min favoritöl Brooklyn Lager. Och det är så klart godkänt av honom som skapade loggan. Milton Glaser. Samma man som står bakom den klassiska I love NY-tishan.
Hm, imorgon träffar jag en tjej som jobbar på Carlsbergs marknadsavdelning på ett kalajs. Visserligen en privat tillställning men nån fråga törs jag nog ställa. Visst är jag en jobbig människa?

Apropå detta så har min NY-korre köpt just en sådan tröja till mig, troligtvis kommer den med posten imorgon. Kvällens partystass kanske?



onsdag, januari 03, 2007

Suprise




Från kontoret ser jag in till köket. Han fnular med något. Jag undrar vad?


En stund senare blir jag bjuden på frukt med marängtäcke.



Knivmusslor



Vi Daglivs där jag bor kan man ibland hitta knivmusslor i fiskdisken, dock inte så här stora som dem jag såg i Boquerian i Barcelona. En av New Yorks relativt nya populära ställen heter by the way Boqueria, när Frank Bruni på New York Times listar årets matupplevelser nämner han en sallad där.

Saxat ur snf.se:
Amerikansk knivmussla
Denna mussla som ser ut som en gammeldags rakkniv är en sen invandrare. 1982 anlände den till Sverige, troligen med en båts barlastvatten från Amerika. Nu finns den i Bohuslän och lite i Halland. Knivmusslor är populär mat och kan kokas i 5 minuter och sedan ätas direkt eller blandas som ingrediens i en soppa med morot, potatis och selleri.



tisdag, januari 02, 2007

Bästa livsmedelsbutiken


Nostalgi.

En bra sak med att bo vid Fridhemsplan är att det är nära till stökiga och härliga Daglivs. Det är roligt att handla där, framför allt för att utbudet är brett och genomtänkt. Så långt ifrån min gamla Ica med alldeles för mycket egna märkesvaror man kan komma. Några exempel: finsk senap, corn bread-mix, Kimbo-kaffe, oolongte, flera olika sorters dinkelmjöl, tjock spagetti, bucatini, La Costenas tacogrejer och mycket mer.



måndag, januari 01, 2007

Crème brûlée




Maken var piggare än mig igår så han lagade den mesta maten. Surdegsknäcke med gruyère-ost, spagetti alle cozze och till efterrätt klassikern crème brûlée, hans aboluta favoritdessert. Och den blev perfekt i både smak och konsistens med ett smekande innandöme och lagomt tjockt och knäckigt lock. Plötsligt var jag inte lika ledsen längre över att missa den fina festen i våra kamraters nya sommarstuga, en gammal skola i Nyköping.

6 pers

3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1/2 dl råsocker
1 msk vaniljpulver
4 äggulor (stora)

6 små eldfasta formar
ca 3 msk råsocker

1. Ställ en stor form med vatten i ugnen. 175 grader.

2. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull och koka upp. Lägg äggulorna i en skål och rör ihop dem. Häll den varma blandningen äver äggulorna medans du vispar.

3. Häll blandningen i formarna och ställ i vattenbadet i ca 1 1/2 timme.

4. Låt dem svalna och ställ dem sedan i kylen.

Vid servering:
Strö sockret jämt i formarna. Bränn det med en brännare tills du får en ljusbrun knäckig yta.



Spagetti Cozze med tjock spagetti.