K bad mig för ett tag sedan att beskriva hur jag gör Bolognese. Så nu är det dags. Först receptet och sedan en förklaring.
500 g köttfärs
50 g sidfläsk
1 gul lök, stor
2-3 vitlöksklyftor
1 morot, stor
50-100 g rotselleri
1 msk olja + 1 msk smör
1 burk passerade Mutti-tomater eller liknande
1 1/2 dl vitt vin (brukar oftast bli en rejäl extraskvätt också)
1 tärning hönsbuljong+ 1/2 köttbuljong, 2 dl vatten (föredrar egen fond men har sällan det hemma)
1 krm salt
2 krm svartpeppar
bucatini
parmesanost
Skala och skär fläsk, lök, vitlök, morot och rotselleri i små tärningar. Fräs i smör och olja i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Bryn köttfärsen och lägg över i grytan. Tillsätt tomat, vin, buljong och kryddor. Låt småkoka minst en timme.
------------------------------------------------------------------------------
Så här basic får det gärna vara för min del. Ibland tillsätter jag finhackad färsk chili i början. Och ibland basilika på slutet. Men inte alls alltid.
Jag tillbringar ca 3 veckor om året i Italien, oftast i Neapeltrakten. Så mina preferenser är lite en hybrid av bolognesen som görs i norr och den som är vanlig i söder. I mina Italientrakter gör man en sås som innehåller smått skurna grytbitar och inte färs. Det gör som ni ser inte denna men jag använder grovmalen färs så den känns när man tuggar.
Rotsellerin är viktig. Det är mycket den som ger den genuina smaken som direkt leder tankarna till Bella Italia. Och händerna luktar uppfriskande efter att man jobbat med den.
Jag vet att det mest korrekta är att äta bolognese med tagliatelle. Men jag föredrar en 12-minuters spagetti. Vi Daglivs vid Fridhemplan har flera sjysta vardags-sorter, i kronologisk ordning:
1. De Cecco
2. Buotini Spagetti (11 min visserligen, ok men inte mer) och
3. Strömberg Spagetti Classico Ok, men inte mer).
Jag är bekant med en familj från Milano som tillbringar sina semestrar på ön Ischia där jag brukar hyra en lägenhet i samma by. De jobbar även där halva året (egna företagare i översättningsbranschen). När de bjuder på bolognese så är det tillsammans med bucatini, tjock spagetti med hål i. Och de har särskilda välbehövliga haklappar till detta ändamål. Det är något med bucatinin som verkligen lyfter denna rätt.
Avslutningsvis vill jag betona att sås och pasta självklart ska blandas ihop före servering.
Ja, det finns säkert mer jag vill säga och texten blev lite osorterad men så får det bli. Uppdaterar ev. med fler bilder.
Uppdatering: Har strukit ett par meningar som handlade om spagettin.